Çevre: Kanalizasyon nehirleri

Güncelleme Tarihi:

Çevre: Kanalizasyon nehirleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ege Denizi'ne kirlilik taşırken çevresini zehirleyen Gediz, Küçük Menderes ve Bakırçay'daki kara noktalar kanalizasyona dönüştü.

GEDİZ Havzası İlleri Çevre Koruma Hizmet Birliği Tüzüğü'nün, yürürlüğe girmesinin üzerinden iki ay geçti. Birlik, çalışmalara başladı. Ancak kirlenme devam ediyor. Bu durum, Küçük Menderes ve Bakırçay Havzası'nda da geçerli. Gediz Havza Birliği'nin, kirliliği sihirli bir değnekle durdurmasının mümkün olmadığı kesin. Kirlilik kaynaklarının kurutulması, büyük ölçüde sanayi kuruluşlarının denetim altına alınmasıyla gerçekleşebilir. Öncelikle havzaların kirlilik kaynaklarının bilinmesinde yarar var.

İZMİR Çevre İl Müdürlüğü, sözkonusu havzalarda kirlilik kaynaklarını kesin olarak belirliyor. Endüstri ve evsel atık sularından kaynaklanan akarsu kirliliğinin, sanayileşmenin yoğun olduğu bölgelerde aşırı düzeye ulaştığı görülüyor. Havza Koruma Birliği'nin, akarsularda yapılan kalite ölçüm çalışmalarını yeniden ele alması gerekir. Kirlenmiş akarsuların birer kanalizasyon gibi kullanıldığı farkedilip bilimsel, teknolojik ve ekonomik alanlarda yasal tedbirler hemen uygulanmalıdır.

Akarsularımız akmıyor

İÇME ve kullanma suyu kirliliği, giderek çözümü güç hale geliyor. Hızla artan nüfusun ve kontrol dışı kalan sanayileşmenin getirdiği kirlilik, Türkiye'yi yarın zor durumda bırakabilir. Bugünden itibaren ülke çapında su kalite boyutu da dikkate alınarak geleceğe yönelik bir kullanım planlanmasına ve su yönetimine gidilmeli. Evsel ve endüstriyel kirlilik nedeniyle risk altında bulunan akarsularımız, adı gibi akmıyor. Sanayileşmenin bedeli, çevreyi zorluyor.

Gediz denetim altında

GEDİZ'e ve kollarına atıklarını veren sanayi kuruluşları, Kemalpaşa ve Menemen'de toplanıyor. Çevre İl Müdürlüğü, 224 sanayi kuruluşundan 26'sının arıtma tesisi olmadığını belirledi. Bunlardan 8'i kapatıldı. Bazıları atık sularını durdururken, bazıları da teminat verip takibe alındı. İzmir ve Manisa valilikleri arasında imzalanan protokol gereği, kirlilik kontrolu amacıyla Gediz Nehri ve kollarında 17 nokta belirlendi. Bu kirlilik noktalarından numune alınıyor. İşte Gediz'in kara noktaları:

UŞAK Organize Sanayi Deşarjı sonrası, Akhisar Killik Kumçayı, Demirköprü Barajı Çıkışı, Alaşehir Çayı'nın Gediz ile birleştiği nokta, Ahmetli Regülatörü, Turgutlu Irlamaz Çayı, Dursunlar Kum Ocağı'ndan önce (Nif 3), Nif Çayı (Askılı Köprü), Nif Irlamaz, Gediz Hacıaliler, Nif 2 Köprüsü, Manisa Köprüsü, Gediz Nehri-Dericiler Evsel Atıksular Deşarj Noktası, Manisa Organize Sanayi Deşarjı sonrası, Emiralem Regülatörü, Kuş Cenneti-Bedir Köprüsü, Kuzey Tahliye Kanalı, Maltepe Köyü çıkışı.

Küçük Menderes çok fazla kirlendi

KÜÇÜK Menderes'te çevre kirliliği büyük ölçüde nedir yatağına komşu ilçelerdeki sanayi ve evsel atıklardan kaynaklanıyor. Küçük Menderes üzerindeki numune alma noktaları şunlar:

KELLETEPE Mevkii, Hisarköyü öncesi, Hüseyinağa Köprüsü, Demiryolu Köprüsü, Kanal Köprüsü, Çevlik Çayı ile Fetrek Nehri'nin birleştiği Sağlık Köyü I, Fetrek ile K. Menderes'in birleştiği Sağlık Köyü II, Pamukyazı Mevkii, Köprüaltı, Barutçu-Zeytinköy göletlerinin birleştiği ve Zeytinköy Yolu üzeri arıtma tesisinden önceki nokta.

Gençlerin projeleri

İLKÖĞRETİM ve liselerde çevre bilinci sloganlardan çıktı. Özel İzmir Lisesi öğrencileri de, etkin öğrenim tekniklerine dayanarak çevre projeleri hazırlamaya başladı. Öğrencilerin toplumda ortak çevre bilinci geliştirmek amacıyla başlattığı projelerden bazıları şunlar:

İzmir Beyaz Nokta Derneği'nin açtığı ‘‘Çevre ve Eğitim'' konulu proje yarışması için ‘‘Hava Kirliliği ve Oluşturduğu Asit Yağmurları''

UNESCO'ya bağlı SEMEP'in (Güneydoğu Akdeniz Çevre Eğitimi Projesi) yarışmasında ‘‘Kullandığımız Su'', ‘‘Su ve İnsan'', ‘‘Ağaç Takvimi'' ve ‘‘Yaprak ve Tohum Koleksiyonu'' projeleri.

Merkezi İsveç'te bulunan Youngreportes. Org'un açtığı ‘‘Alternatif Enerji'' projesi üzerinde çalışılıyor.

Gençlerin çalışma planlarını ve sonuçlarını yakından takip edeceğiz. Yararlı katkılarından kuşku duymadığımız bu çalışmaları sürdüren gençlere şimdiden başarılar diliyoruz.

Çınarın dersi

ULUSLARIN folklorunda ve mitolojisinde önemli yer tutan çınar ağaçları, sahip olduğu yaşam direnciyle çevre dersi veriyor. Anıt gibi duran çınarlar, doğayı tahrip edenleri bile etkisi altına alıyor. Sarıgöl'ün Baharlar Köyü Dola Çeşmesi yakınlarında çapı 6 metre, yüksekliği 25 metreye ulaşan çınar ağacı da bu direnişin sembolü haline geldi. Yaşı 90'ı aşan halkın bile kaç yıllık olduğunu bilemediği ulu çınar, her geçen yıl sohbaharda çıkardığı giysilerini, baharda tekrar kuşanıyor. Hayatın devam ettiğine tanıklık ediyor.

KİRLİLİK NOKTALARI

Bakırçay önemli

TARIMSAL sulama açısından çok önemli Bakırçay'da 9 kirlilik noktası belirlendi. Yenikent çıkışı, Zeytindağ çıkışı, Eğrigöl Köprüaltı Mevkii, Soma Santralı girişi ve çıkışı, kömür yıkama üniteleri yanı, Savaştepe Köprüsü altı, Ördek Köprüsü altı, Aksu Köprüsü altı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!