Çevre

Güncelleme Tarihi:

Çevre
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ekotarım hazırlığı

İLAÇLAMADAN hemen sonra hasat edilen sebze ve meyvelerin yıkanmadan yenilmesi, kalıntılardan kaynaklanan zehirlenmelere neden oluyor. Çünkü ilaçlamada teknik sınırlamalara ve talimatlara çoğu zaman uyulmuyor.

SALİHLİLİ Hikmet Kuzu ve Kadir Özer, ilaçsız tarımın meyvelerini, daha doğrusu önce sebzelerini önümüzdeki yaz alacak. Kuzu, doğal gübrelerle hazırlanmış verimli toprak, kaliteli tohum, bilinçli ekim, sulama ve hasatı öngören bir proje hazırladı, uzmanların yardımıyla 10 çeşit sebze üretileceğini açıkladı. Bu sezon tarlaya araka, bakla, bamya, börülce, her türlü biber, domates, kabak, patlıcan, fasulye, salatalık ekilecek.

SUNİ gübre ve ilaçlardan kısmen yararlanılacak, ancak kalıcı etkisini tamamen bertaraf edecek yöntemleri olduğunu belirten Kuzu, ‘‘İlacın sebze ve meyve üzerinde kalması tehlikeli. Sadece hastalıklara karşı ilaç kullanacağız. Hormon etkisi yapacak ilaç kullanılmayacak. Laboratuvar incelemelerinde zararlı etkisi kalkmadan ürünü tüketime sunmayacağız. İlaçsız üretildiğine ilişkin belgeyle tüketiciye ulaştıracağız. Sebze ve meyvenin gerçek ilaç etkisi göstermesi bu şekilde sağlanabilir'' dedi.

İlaç ‘zehir’ oluyor

İLAÇ, dozunda kullanılmazsa bitkiler aracılığıyla zehire dönüşebiliyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 10 yıl önce ‘‘Kirli Düzine'' diye ilan ettiği 12 tarım ilacından ikisi (Methyl-parathion ve Paraquat) Türkiye'de hálá kullanılıyor. Türk halkı, akut olmasa bile kronik zehirlenmeyle karşı karşıya. Tabii başka gerçekler de var. Verimi hızla düşen topraklarda hálá doğal yollarla sebze meyve üretimi mümkün mü? İlk bakışta ticari görünmeyen ekotarımala evet.

Türkiye için lüks mü?

EBSO bünyesinde ‘‘Yeşil Nokta Çalışma Grubu'' oluşturan Eczacı Enver Olgunsoy, ‘‘Ekotarım Türkiye için lüks. Talep de yok. Ürün tahlil ettirecek laboratuvar bulamadık. Sorun anlaşmalı tarımla çözülebilir. Avrupa'da yapılıyor. Tüketici, ürünü alacak şirketi, hangi ilacın kullanılacağını, hasatın ne zaman yapılacağını üreticiye söylüyor. Ürünle ilgili bütün detaylar biliniyor. Bizde boşluk var. Üretimi Tarım İl Müdürlüğü denetliyor. Olumsuz sonuç alındığında ceza yetkisi bile yok'' dedi.

Ağaçları yemek serbest

KOYU gölgeli ağaçların süslediği Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda zehirli bitkilerin sayısının 20'yi aştığı belirlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Dr. Yunus Doğan ve Gökçe Ok, yorucu bir çalışmayla bu gerçeği ortaya çıkarmadan önce de zehirli bitkiler vardı. Kimse bu yüzden ölmedi. Çünkü kimse ağaçları yemedi. Yemek yasak değildi. Serbest olsa da kimse yemeyecekti. Oysa ağaçları kesmek de yasak. İnsanoğlu, kesmekten vazgeçmiyor. Onlar, kesenlere zehirlerini akıtabilseydi kimse ağaç kesmezdi. Doğal denge korunurdu. Ağaçları yemek serbest. Herkes istediği kadar yiyebilir. Yeter ki, kesmeyin.

Miniklerden çevre dersi

ÇEVRE olgusunun miniklerin bilincinde daha büyük yer tuttuğu, günümüzde kanıtlanmış bir gerçek. Özgiller Dalan İlköğretim Okulu öğrencilerinin etkinlikleri, okul çevresindeki halkı da etkiledi. Yeşil Barış adı altında okulda çevre kolu oluşturuldu. Okuldan dışa doğru temizlik, çevre düzenlemesiyle gündeme gelen öğrenciler, sanatçıların peçete savurganlığını eleştiren eylemleriyle dikkat çekti. Okul Müdürü Günay Turan, ‘‘Son olarak duvarlara yazılan argo sloganlar silindi. Biz balık tutmasını öğretiyoruz. Onlar bize daha fazlasını veriyor'' dedi.

Hormonsuz seracılık

KÜTAHYA'nın Simav İlçesi'ndeki Eynal Kaplıcaları'nda sürdürülen hormonsuz sebze üretimi tartışıldı. Antalya Sebzecilik ve Narenciye Araştırma Merkezi uzmanlarından Hüseyin Çevri, Şule Çetinkaya ve Ahmet Fırat, seralarda çökerten ve kök çürüklüğü hastalığına dikkat çekti. Üretimi artırmak için hormon yerine bambul arısı kullanımı tüketici yönünden olumlu bulundu. Uzmanlar çeşit ve tohum ekiminin yanısıra ekim tekniği, ısı, nem, güneş ve havalandırmanın da ürün kalitesini artırdığını bildirdi.

İLAÇLARIN ETKİSİ

Hastalık türü Ürün İlaç Etkisi

Toprak piresi Patlıcan DDVP Nogos 3

Kırmızı örümcek Patlıcan Neoron meteor 14

Yaprak biti Patlıcan Thiodon 14

Beyaz sinek Patlıcan Actellic 7

Fusarium Patlıcan Ridomil 21

Fusarium Biber Benlate 21

Yaprak biti Biber Basudin 14

Beyaz sinek Biber Thiodan 14

Yeşil kurt Domates Decis 7

Bakteriyel yanık Domates Sanda fon 21

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!