Güncelleme Tarihi:
Karşıyaka’ya yeni kimlik
Kent kimliğini kaybeden Karşıyaka'da bir tür yeşil plan uygulanacak. İlçe havzasıyla birlikte yepyeni bir görünüme kavuşacak
BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) ve Karşıyaka Belediyesi'nin yürüttüğü, ‘‘Kent Habitatının İyileştirilmesi: Karşıyaka Kent Ormancılığı/Bitkilendirme Planı'' adı verilen proje, Türkiye'de ilk kez uygulanıyor. Projenin Karşıyaka'ya çevre kimliği kazandırması amaçlandı.
İZMİR ve Karşıyaka'daki sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve kamu kurumlarından 200 kişilik danışma kurulunun üçüncü toplantısında umut verici noktaya ulaşıldı. Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) ile İletişim Fakültesi'nin hazırladığı strateji master planı açıklandı.
SOSYOLOJİK YAPI
EGE Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ümit Erdem başkanlığındaki ekibin, Karşıyaka'nın toprak, su, jeolojik, morfolojik yapısı gibi araştırmaların sonuçları açıklandı. Uygun bitki türlerinin yetişme koşulları belirlendi. Sosyolog Prof. Dr. Ercan Tatlıdil de, ilçenin sosyo kültürel yapısını araştırdı. Tatlıdil, ‘‘Karşıyaka nüfusunun üçte birini 14 yaşın altındakiler oluşturuyor. Bu yaş grubu eğitim, oyun alanları, yeşil doku ve modern kent anlayışına uygun yapılaşma beklemektedir. Oysa ilçeye bağlı belde ve köyler kentsel yapı içinde erirken, yeşil doku yokedilmiştir. Geri kazanılırken sosyo kültürel yapılanmayı dikkate almak zorundayız'' dedi.
İLETİŞİM PROJESİ
EGE Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Amet Bülent Göksel başkanlığındaki ekip, proje çerçevesinde başlatılacak bilinç artırma ve toplumsal kabul oluşturulmasını hedefledi. Bölgede yaşayan insanları projenin öznesi haline getirmek için, ‘‘Karşıyaka Kent Ormancılığı/Bitkilendirme Planı'' çerçevesinde bilinç artırma, eğitim ve ağaç dikme faaliyetlerinin bölgede uygulanmasını kolaylaştıracak altyapı stratejileri hazırlandı.
PROJEYE 160 BİN DOLAR
KARŞIYAKA Belediye Başkanı Şebnem Tabak, 160 bin dolar harcanan proje tutarının yüzde 50'sini FAO'nun karşıladığını bildirdi. Bozulan yeşil dokunun yeniden kazanımı için hazırlanan projenin şaşırtıcı boyutta ilerlediğini kaydeden Tabak, ‘‘Karşıyaka'daki iyileşmenin ardından Orman Bölge Müdürlüğü'yle de protokol imzalayıp, ilçeyi kuşatan sınırlarda açık alan bırakmadan yeşil örtüyü genişleteceğiz'' dedi.
Kenti yeniden kazanmak
KABUL edemeyeceği nüfusu içine sindirmek zorunda kalan kentler, çevresel bozulmanın sınırını aştı. Yaşam alanı olarak sorgulanmayan yerleşim birimlerinde yeşil dokuyla birlikte, altyapı, eğitim, sosyal ve kültürel eksiklikler içinden çıkılmaz hale geldi. Birçok ilden büyük Karşıyaka da bu tabloda yeralıyor. Lokal çalışmaların kısa vadede yarar sağlamadığı bir gerçek. Bu gerçekten yola çıkılarak Karşıyaka'yı yenileyecek proje hazırlandı. Proje tamamlanırsa Karşıyaka, Türkiye için model kent olacak.
Bir ağaç, bir ömür
SARIGÖL'ün Ahmetağa Köyü'nün yaşlılarından Ayşe Özer'in evlendiği yıllarda diktiği fıstık çamını korumak için yaptığı fedakarlık gençlere örnek oldu. Özer, 10 yıl önce kaybettiği eşi Hüseyin Özer'le diktikleri çamın yol genişletme çalışmaları nedeniyle kesilmesine karşı çıktı. Özer, ‘‘Eşimle 50 yıl önce diktiğimiz çam ağacı büyüdü. Yıllar sonra yüksek gerilim hatlarının temas etmesi ve Karayolları'nın yol yapım çalışmaları nedeniyle ağacımızı kesmek istediler. Ağacın korunup eşimin anısının yaşamasını istiyordum. Sonunda üst dallar kesildi. Elektrik telleri, dalların arasından geçti'' dedi. Ahmetağa Köyü Muhtarı Cemal Urgancı da, Ayşe Özer'in girişimini takdirle karşıladıklarını söyledi.
Toprakla buluşuyorlar
DENİZLİ Orman Bölge Müdürlüğü, 1999-2000 sezonunda 2 milyon 450 bin fidan dikecek. Bölge Müdürü Atilla Ertay, 1 milyon 800 bin kızılçam, 300 bin karaçam, 60 bin sedir, 40 bin meşe fidanı, ayrıca ulusal ekonomiye büyük katkı sağlayacak 250 bin badem, ceviz ve iğde fidanı dikileceğini açıkladı. Ertay, 940 hektar yaşlı ormanın kesildiğini ve 4 trilyon 200 milyar lira sağlandığını söyledi
AĞAÇLANDIRMA ve Erozyon Kontrol Başmühendisi Rasim Çetiner de erozyon tehlikesi altındaki bölgelere 1 milyon 800 bin fidan dikildiğini, 2000 yılında 100 hektar alanda erozyon kontrol çalışması ve 450 bin fidan dikimi yapılacağını belirtti.
Çevre prensibi
İnsanların tehlikeyi, en tehlikeliden sıfıra indirmeyi bekleyemeyiz, ancak risk oldukça indirilebilir. (Risk-Fayda Analiz Prensibi)