Güncelleme Tarihi:
The New York Times, okurları için internet sitesinde ’2016’da Gidilmesi Gereken 52 Yer’in listesini yayınladı. 7 Ocak’ta yayınlanan yazıda; dünyada tarih, kültür, mimari, gastronomi, spor ve doğal güzellikler gibi farklı alanlarda öne çıkan turizm destinasyonları önerildikten sonra ’Mutlaka gidin’ denildi. Listeye, Türkiye’den sadece İzmir’e bağlı Çeşme İlçesi alındı.
ÇEŞME’NİN ZENGİN MUTFAĞI
"Dışarıda büyük bir dünya var, o yüzden sizin için daralttık. Antik tapınaklardan kristal sulara; bu yıl ziyaret edilmesi gerekenlerin başında gelen destinasyonlar" denilerek başlayan yazıda, Çeşme’nin yanı sıra Fransa’dan Bordo, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Abu Dabi, İspanya’dan Barcelona, Avustralya’dan Sidney gibi dünyaca tanınan ünlü destinasyonlara da yer verildi. Seçilen bölgelerin öne çıkan özelliklerinden bazılarının detaylı olarak anlatıldığı makalenin Çeşme’yi betimleyen bölümünde ilçenin zengin mutfağına geniş yer ayrıldı.
YAZIDA NELER VAR?
’Dışarıda büyük bir dünya var, bu yüzden sizin için sınırladık. Antik tapınaklardan kristal gibi sulara, işte bu yıl ziyaret edebileceğiniz en iyi destinasyonlarımız’ sloganıyla verilen ’2016’da gidilmesi gereken 52 Yer’ listesinde 14. sırada yer alan Çeşme ile ilgili olarak ’Ege Bölgesi gıda (gastronomi) sahnesinde büyüyor’ başlığı altında şu bilgilere yer verildi:
"Adı zeytin ve sakız ağaçları, enginar tarlaları ve üzüm bağları ile özdeşleşmiş Çeşme, özgün yerel mutfağı ile Noma-esintili Alancha (bir moleküler gastronomi mekanı) ve İstanbul ile İzmir’den gelenler tarafından açılan yeni restoranlarla alkışlanacak noktaya geliyor. Eski Rum köyü olan Alaçatı’da, Taş Otel sonbaharda zeytin hasat gezileri düzenliyor. Asma Yaprağı, Babushka, Roka Bahçe ve Fava (Alaçatı mekanları) yerel yetiştiricilerin mevsimsel ürünlerini pişirirler. Doğusunda butik otel ve bağı ile Urla Bağevi, yakınlardaki Urlice ve Usca şarap imalathanelerine şarap tadım turları düzenliyor. Yerel lezzet ve içecekler ile kutlama etkinlikleri (Yabani yeşillikler, şarap, ekmek, yarımadanın eşsiz hurma zeytini, balık) ilkbahardan sonbahara kadar sürer. İzmir’de ve yarımada genelinde lezzet keşif turlarıyla birlikte son zamanlarda arka sokaklara mutfak yürüyüş turları yapılmaya başlandı."
2010 YILINDA İSTANBUL’UN ÖNÜNDEYDİ
The New York Times 10 Ocak 2010’da yayınlanan ’The 31 Places to Go in 2010 / 2010’da gidilmesi gereken 31 Yer’ listesinde Türkiye’den Çeşme’ye sekizinci sırada, İstanbul’a ise 19. sırada yer vermişti. 6 yıl önce Andrew Ferren imzasıyla kaleme alınan ve Çeşme için ’The next Bodrum / Yeni Bodrum mu?’ sorusuyla başlayan yazıda, Türkiye’de Ege sahili Çeşme Yarımadası’ndaki belde stil sahibi, havalı bir alternatif olarak sunulurken, eski evlerin otele dönüştürüldüğü kasaba olan Alaçatı’da Profesyonel Windsörf Federasyonu’nun (PWA) Dünya Kupası yarışlarının yapıldığına dikkat çekilmişti.
2014’TE RÜZGAR SÖRFÜ VE MEKANLAR ÖN PLANDAYDI
The New York Times’ta 8 Mayıs 2014’te Rooksana Hossenally imzasıyla yayınlanan ’Along the Aegean, a Turkish Town Sees a Revival/Ege boyunca, bir Türk Kasabası Uyanışı Görüyor’ başlıklı yazıda rüzgar sörfü ön plana çıkarılmış, aydın ve sanatçı camiasının Arnavut kaldırımlı sokaklardaki çoğu avlulu taş evlerde butik oteller, restoranlar, sanat galerileri, dekorasyon mağazaları açtıklarına yer vermişti. Ayrıca mekan sahipleriyle yapılan röportajlar, mekan tanıtımları detaylı bir verilmişti. Bir galeri sahibinin, "Alaçatı öyle bir yerdir ki, zaman, yaşı olmayan binalar ve eşsiz atmosfer içinde erir gider’ sözüne de yer vermişti.