Güncelleme Tarihi:
ÇEŞME, hiç kuşkusuz Türkiye’nin önemli turizm noktalarından biri. Ancak bu gözde beldenin son yıllarda önemli bir sorunu var. O da şiddetli rüzgar... Saatteki hızı 25-60 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle tatilciler rotalarını başka noktalara çevirir oldu. Yaşanan ciro kayıplarının yüzde 25’i şiddetli rüzgara bağlanınca, sıra dışı projeleriyle dikkat çeken Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkan Vekili Yakup Demir de, turizmin hızını kesen rüzgar için proje geliştirdi. “Sorun varsa çözüm de vardır” diyen Demir, Çeşme’de turizme rahatsızlık veren rüzgarın hızını kesmek, kontrol altına almak için başlattığı projeyle ilgili şu bilgileri verdi:
G. Amerika’da dağı deldiler
“Güney Amerika’da ödül almış bir plaj var. Okyanusun rüzgarını kesmek için dağı delerek yaratılmış bir plaj. Dünyada ilk 10 plaj arasında. Şimdi aynı sorun Çeşme’de var. Bunun çözümü de çok basit. Uzun Ada ile Dalyan Burnu arası yaklaşık 5 kilometre. Bu alana 100 metre aralıkla rüzgar perdelerinin yer alacağı adacıklar kurulacak. Bu perdeler, rüzgar şiddetini artırdığı zaman sensörler yardımıyla harekete geçecek. Sistem, rüzgarın saatteki hızı 20 kilometrenin üzerine çıktığında devreye girecek. Bunu yapmak hayal değil. Ayrıca ciddi bir bütçe de gerektirmiyor. Yelkenli görümündeki perdelerin yer aldığı platformun üzerine de rüzgar gülleri yerleştirdiğinizde önemli bir ekonomik gelir yaratmış oluyorsunuz. Bunu yaptığımız zaman Çeşme, dünya turizm sıralamasında ön sıralarda yer alacak. Turist sayısı da kısa sürede en az yüzde 30 artış gösterecek.”
Uçuk gelebilir ama mümkün
Projenin rüzgar sörfüne de zarar vermeyeceğini, zaten sörfçülerin de aşırı rüzgardan şikayet ettiğini belirten Yakup Demir, projeyi yerel yönetimler, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıklarına ileteceklerini kaydetti. Demir, “Özellikle son 2 yıldır rüzgarın şiddeti çok arttı. Bu sezon temmuz hep rüzgarlıydı. ‘Ağustosta azalır’ diye düşündük ama öyle olmadı. Bu sezon yaşanacak ciro kaybının yüzde 25’i şiddetli rüzgardan kaynaklanıyor. Ilıca’da neredeyse denize girilemiyor. Birçok insana uçuk gelebilir ama, Dubai çöl fırtınalarına karşı rüzgar perdeleri yapmış. Biz de bunu başarabiliriz. Rüzgar güllerinin de içinde bulunduğu projenin ihaleye çıkmaması halinde ciddi başvuru olacaktır” diye konuştu.
Rüzgar perdelerinin yer alacağı adaların bulunduğu yere beachler de yapılabileceğini dile getiren Yakup Demir, “Bu projeyle birlikte, Çeşme eğlence hayatının önemli bir sorunu olan gürültü konusunu da aşmış olacağız. Hem rüzgarın şiddetini yüzde 50 azaltan bir yapı olacak, hem de eğlence adacıkları. Farklı bir konseptle dikkatleri üzerimize çekebiliriz” dedi.
ATATÜRK DE UNUTMADI
Yakup Demir, Çeşme’nin şiddetli rüzgarının Atatürk’ün de gündemine girdiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Atatürk ve İnönü, Celal Bayar’ın Ilıca Yıldız Burnu’ndaki evine gittiklerinde, İnönü’nün şapkası rüzgardan uçup gider. Birkaç yıl sonra İnönü, Ilıca’da Bayar’ı ziyaret ettikten sonra Ankara’ya döndüğünde Atatürk’ün ilk sorusu, ‘Çeşme’de hala o rüzgar esiyor mu?” olur. Çeşme’nin rüzgarını Atatürk de unutmamıştır. Tabii olumsuz anlamda.”
YÜZDE 5’LİK BÜYÜME
Turizm sezonunu da değerlendiren Yakup Demir, Çeşme’nin geçen yılki rakamları yakaladığını, Kurban Bayramı ile birlikte yüzde 5’lik artış öngördüklerini dile getirdi. Demir, “Geçen yıl 1.3 milyon geceleme yapıldı. Hedef 1.5 milyondu. Bu hedefe ulaştığımızı düşünüyorum. ‘Her yıl yüzde 15-20 büyüyelim’ deniyor. Bizim gibi destinasyonlar, Avrupa’da geriye gitmemek için uğraşıyor. Bizim büyüme beklentimiz çok yüksek. Yüzde 5’i kabullenmeyenler var. Son 5 yılda Çeşme’nin değeri 5 kat ileri gitti. 1970-2005 yılları arasındaki mesafeyi 2005-2013’te iki katı aldı. 2008’de yüzde 20-25 arttı” bilgisini verdi.