Güncelleme Tarihi:
Yaz aylarında 80 bin olan nüfusu 450 bine çıkan Marmaris'te sezonun sona ermesiyle birlikte yöredeki ormanlık alanlar çöplüğe döndü. Piknikçilerin bıraktığı çöplere ormanlık alana dökülen mozolarda eklenince kötü görüntüler ortaya çıktı. Marmaris-Datça Karayolu boyunca uzanan ormanlık alanda oluşan çöp ve moloz tepecikleri, Orman İşletme Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ve belediyeler tarafından zaman zaman temizlenmesine rağmen tekrar dökülen bu atıklar, çevrecilerin tepkisine neden oldu. Marmaris, Armutalan, İçmeler ve Yalancı Boğaz Mevkisi'nde neredeyse 100 metrede bir konteyner konulmasına rağmen çöp ve molozların ormana dökülmesinin önüne geçilememesi, yetkilileri de isyan ettirdi. Özellikle seyir teraslarının bulunduğu bölgelerde yoğunlaşan kirliliğe neden olan kişilere yasaların el verdiği 182 liralık en ağır cezanın kesilmesi de ormanları kirleten bu kişileri caydırmak için yeterli olmazken, geçmiş yıllardaki benzer kötü tablo bu yıl da yaşandı.
CANLARI PAHASINA TEMİZLİK YAPIYORLAR
Armutalan Belediyesi Temizlik İşleri ekipleri, Seyir Terası'nda, iple indikleri meyilli araziden torbalar dolusu çöp topladı. Seyir tepesinin belediyenin mücavir alanında olmamasına rağmen 10 günde bir temizlediklerini belirten Armutalan Belde Belediyesi Temizlik İşleri Sorumlusu Barış Ünlü, “Burası dik yokuş olması nedeniyle kayma tehlikesi olan bir bölge. Bu nedenle temizlik yapması da riskli. Halatlarla gerekli güvenlik tedbiri alıp, kaydırmaz özelliğe sahip ayakkabılar giyip, bu bölgede temizliği gerçekleştiriyoruz. 800 litrelik çöp konteynerleri vardı, uçurumdan attılar. Bunun üzerine tel örgü çekilerek önlem alındı. Yere kaynaklı olmasına rağmen tel örgüleri de kırıp, attılar. Atılan çöpler nedeniyle buraya temiz hava alıp, manzarayı seyretmeye kalanlar maalesef kötü kokuyla karşılaşıyor. Buraya gelenler hadi çevreye saygı duymuyorlar en azından canlarını riske atarak burayı temizleyen arkadaşlarımızın emek ve alın terine saygı duymalarını bekliyoruz” dedi.
AZ YAKIT HARCAMAK İÇİN ORMANA DÖKÜYORLAR İDDİASI
Kirliliğin yaşandığı ormanlık alanlarda inceleme yapan Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, “Nakliyeciler, taşıdıkları molozlarını uzunca bir yol gidip, yakıt masrafı yapmamak için ormanlık alana döküyorlar. Böylece çöp ve moloz dökme ücreti ödemekten de kurtulmuş oluyorlar. Molozların genelde geceleri ormanlık alana dökülmesi nedeniyle yakalama şansı da fazla olmuyor” dedi.
Ormaların kirletilmesini “doğa vahşeti” olarak niteleyen Ersan, “Dünyaya odak noktası olmuş uygar bir turizm kentinde bu tür manzaraları görmek gerçekten çok kötü. Armutalan Seyir Tepesi'ne temizlik için geldiğimizde arazinin meyilli olması nedeniyle inemiyoruz. Temizlik aileden başlar, sonra özgün eğitimle sürer. Okulda eğitim görecek çocuklarımız sonra yaygın eğitim ile bu bilinci almaları gerekiyor. Halkımızın yaygın eğitime ihtiyacı var. Her şeyi belediye veya resmi kurumlardan beklemeyelim. Bu insan kaynaklı bir kirlilik. Burada yiyip, içeceğiz sonra da çöpümüzü bırakıp gideceğiz, bu olmaz. Çöpümüzü de birlikte götürmeliyiz. Tabiat varlıklarının korunması engelleniyor. İllaki buralar bariyerlerle çevrilip tel örgü altına mı alınmalı? Buraya gizli kamera koymak gerekir. Her dakika denetim olamaz. Demek ki eğitim şart. Unutmayalım ki kirleten kirlenir” diye konuştu.