Güncelleme Tarihi:
Cemevlerinin ibadethane olarak tanımlanmasının TBMM’nin işi olduğunu belirten Vali Kıraç, “Biz ibadethane sayılsın veya sayılmasın demenin hukuken görevlisi değiliz. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Bizler verilmiş görevleri yapmakla mükellefiz. İl Genel Meclisi kendilerine yasal olarak tanımlanmamış görevleri temenni olarak dile getirdiler. Ama o konuda düzenleme yapma yetkisi kendinde olmayan kişi veya kurumların veya organın bir görevi tanzim etmesi hukuken mümkün değildir. Daha önce bana yine buna benzer bir karar geldi, cemevleriyle ilgili, ben iade ettim. Ama buraların resmi ibadethane sayılması, cari kaynakların verilmesi, meclisin çıkaracağı yasayla belirlenir. Camilerin giderlerinin Özel İdare tarafından ödenmesi de mümkün değil” dedi.
Vali Kıraç, İzmir İl Genel Meclisi’nin kararında direnmesi durumunda ne yapılacağı yönündeki soruya ise “İl Genel Meclisi kararında ısrar ederse sorun hukuk kuralları içerisinde çözülür. Kendileri gerekçelerini ortaya koyarlar. Bizde ona göre bakarız. Herkes hukuka uyacak. Hukuk devletinde, hukuk ilkelerini uygulamak herkesin, kişi ve organların görevidir. Şahsi bir görüşle karşı çıkıyorum demek doğru değildir. Tüm kurumlar kendisine tanzim edilmiş görevleri yapmakla görevlidir” yanıtını verdi.
EXPO 2020 ADAYLIĞI
İzmir’in EXPO 2020 adaylığı çalışmalarının yavaş ilerlediği konusundaki eleştirilere de yanıt veren Vali Kıraç, çalışmaların sürdüğünü, TBMM’nin açılmasını beklediklerini dile getirdi. EXPO konusunda karar verme yetkisinin TBMM’de olduğunu ifade eden Kıraç, “Meclis tatilde olduğu için beklemekten başka çaremiz yok. İki bakanımız konuyu sürekli takip ediyorlar. EXPO Yasası, örgüt şeması çıkarılması gerekiyor. Yasa çıkana kadar konuyu İzmir Kalkınma Ajansı takip ediyor. Tüm önlemleri almıştır. İlgili yasanın çıkmasını ve meclisin açılmasını beklemekten baksa birşey yok” diye konuştu.