Güncelleme Tarihi:
YAZIN deniz kıyısındaki evinizdesiniz. Çay zamanı konu komşu size geldi... Ya da işten geldiniz, hava sıcak, dolabı açtınız ve bir bardak meyve suyu koydunuz. Açsınız, ‘‘Yanında ne yesem’’ diye düşünüyorsunuz.
İŞTE en keyifli öğünlerden biri, ikindi vakti. Ya da benim için öyle. Eğer öğünleriniz düzenliyse ikindiyi iple çekersiniz. Evde, ya da dışarıda bu öğün akşama hazırlık gibidir. İkindiyi atlayanlar, akşam çok acıkmış olurlar ve doymak bilmezler. Bu öğünlerde abur cubur yerine sağlıklı neler yiyebiliriz?
EV hanımıysanız ve düzenli olarak arkadaşlarınızla toplanıyorsanız ikramlarınızda daha dikkatli olmalısınız. Neden mi? Sürekli çok yağlı ve şekerli yiyecekleri tüketmek, şişmanlık ve diğer hastalıklara yakalanma riskini artırır. Uzun süre dengesiz beslenme sonucu oluşan kilolardan da bir-iki haftada kurtulmak mümkün değildir. Öyleyse sağlıklı beslenme yaşamımıza girmeli. Özellikle hanımlar toplantılarında birbirleri ile yarışırlar. Hem ekonomik olarak, hem kalori yönünden yüksek olan bu çeşit çeşit yiyecekleri hazırlamak için de daha fazla zamana ihtiyaç vardır. Oysa ekonomik, hoşa giden, sağlıklı bir-iki çeşit yiyecek hazırlamak, ya da almak daha kolay. İkindilerde ne tür yiyecekleri, ne ölçüde yiyelim? Türk mutfağında yer alan yiyecek ve yemek çeşitlerinden on tane örnek;
1) Peynir-simit-domates
2) Peynir-ekmek-karpuz
3) 1-2 meyve
4) 1 külah dondurma
5) 1-2 dilim meyveli kek veya turta
6) 1-2 dilim sebzeli börek
7) 1 porsiyon mercimekli köfte
8) 1 porsiyon bol yeşillikli kısır
9) 1 porsiyon patates salatası
10) 1 kase sütlü tatlı
Unutmayalım ki sağlıklı beslenmek için özel zamanlar, özel yemekler ve özel diyetler gerekli değildir. Dengeli beslenme yaşamın içinden kopmadan olmalı. Neyi, ne zaman, nerede, nasıl tüketeceğinizi bildiğiniz sürecek her yemeği rahatlıkla yiyebilirsiniz.