Caretta uydu cihazıyla yola çıktı

Güncelleme Tarihi:

Caretta uydu cihazıyla yola çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2012 13:05

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi, dört Caretta Caretta'yı uydu takip cihazı takıp denize gönderdi.

Haberin Devamı

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER), “İrfan”, “Bodrum Caria”, “Osman” ve “Mustafa” adını verdiği dört Caretta Caretta'yı uydu takip cihazı takıp denize gönderdi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, “Onlar bu isimlerle tüm Akdeniz'de dolaşacak. Bizim değil, şu andan itibaren tüm dünyanın kaplumbağaları” dedi.
Dört kaplumbağa, Muğla'nın Ortaca İlçesi Dalyan Beldesi'nin dünyaca ünlü İztuzu plajından denize salındı. Tören öncesinde uydu takip cihazı takılan kaplumbağalar iki araç içinde özel kutularında sahile getirildi ve önceden hazırlanan denize salma alanına alındı. Törene, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Dalyan Belediye Başkanı CHP'li Arif Sarı, DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Türkiye'nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi yetkilileri katıldı. Törende Dalyan'da yaralıyken merkeze getirilen 15 yaşındaki “İrfan”, Bodrum'dan getirilen 50 yaşındaki “Bodrum Caria”, Kaş'tan getirilen 55 yaşındaki “Osman” ve İztuzu açıklarında bulunan 45 yaşındaki “Mustafa” isimli Caretta Carettalar denize gönderildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, yaptığı konuşmada, dört yılda 35 Caretta Caretta'nın tedavisinin yapıldığını belirtti. Denize bırakılan son dört kaplumbağanın tedavisinin de iki yıldır sürdüğünü kaydeden Uzun, “Artık onları kendi doğal yaşamlarına bıraktık” dedi. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya da, “Korumak sevmekle başlar. Eğer sevgi yoksa onu koruyamıyorsak hiçbir şeyin değerini bilmiyoruz demektir” diye konuştu. Dalyan Belediye Başkanı CHP'li Arif Sarı da katkıları olan herkese teşekkür etti.

Haberin Devamı


ONLAR ARTIK TÜM DÜNYANIN
DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, dört kaplumbağının tedavilerinin ardından denize gidebildikleri için “şanslı” olduklarını söyledi. hayvanların sırtlarına yerleştirdiklerini özel sistemle denize salındığını kaydeden Kaska, “Deniz kaplumbağalarının kumsalda ne yaptıklarını biliyoruz. Ama denizde nerelerde dolaşıyor, nerelere gidiyor, hangi sezonda nerede bulunuyor gibi bilgiler açısından bir şey bilmiyorduk. Dolayısıyla bu kaplumbağalar bize bu tür bilgileri verecek. Bodrum'dan Kaş bölgesine kadar bölgelerden gelen kaplumbağaları denize gönderdik. Bu kaplumbağalar sadece burada değil, bu isimlerle Türkiye, Dalyan ve Akdeniz'de dolaşacak. Ne tür çalışmalar yapıldığını internetten herkese gösterecek. Dolayısıyla bu kaplumbağalar bizim değil şu andan itibaren tüm dünyanın kaplumbağası. Bunlar tüm Akdeniz'de dolaşacak. Gönderdiğimiz kaplumbağalar her yıl buraya gelmiyor. Çeşitli yerlere gidiyorlar. Normal yaşamlarını bildiğimiz deniz kaplumbağalarının göç yollarını takip etmek istiyoruz. Sponsor firmalara teşekkür ederiz” dedi.

Haberin Devamı


DÖRDÜ İZLENİBİLİYOR
Törenin ardından dört kaplumbağa çok sayıda yerli ve yabancı izleyicinin arasından denize gönderildi. Böylece uydu takip sistemi takılarak denize gönderilen kaplumbağa sayısı 13'ü buldu. Daha önce uydu takibine alınan dokuz kaplumbağadan sadece dört tanesi izlenebiliyor. Bunlardan “Songül” Tunus'ta, “Dalyan” Dalyan'da, “Fethi” Fethiye'de “Defne” de, Suriye sınırında 30-40 kilometrelik alanda dolaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!