Güncelleme Tarihi:
KARŞIYAKA’nın eski Futbol Şubesi Sorumlusu Tuncay Şekerci’nin Çeşme’de futbol oynarken kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi spor kamuoyunu yasa boğarken; Elazığsporlu Gökmen’in idmanda yaşamını yitirmesi, Manisasporlu Meduna’nın G.Saray maçında ölümden dönmesi gibi geçmişte yaşanan acı örnekler yaz aylarındaki büyük tehlikeyi bir kez daha gündeme getirdi. İzmirli Spor Hekimi Aylin Çeçen Aksu normal insanların 32, profesyonellerin ise 37.5 derece sıcaklığın üzerinde spor yapmamaları gerektiğini belirterek, “Sağlıklı yaşam için spor yaparken canımızdan olmayalım” dedi.
Hissedilen sıcaklık
? Ege Bölgesi’nde geçen haftadan beri havaların aniden çok ısındığını hatırlatan Aksu, “Sıcaklık konusunda termometrenin gösterdiği değil, hissedilen önemli. Rüzgarsız bir havada, İzmir ve çevresi gibi nem oranı yüksek olan yerlerde termometrenin 31-32 derece gösterdiği anda hissedilen sıcaklık 37-38 dereceye ulaşıyor. Bu ortamda bırakın kalp ve tansiyon sorunu olan insanları, tamamen sağlıklı kişilerin bile spor yapması çok ciddi tehlikeleri ortaya çıkarıyor” diye konuştu.
Plajlar daha yorucu
? Yaz aylarında plajda yapılan etkinliklerin ön planda olduğunu vurgulayan Aksu şunları söyledi: “Yüzmede sıvı tüketimi az olduğu için risk düşük, ancak yok değil. Futbol, voleybol gibi oyunlar ise plajda yapılınca normal zemindekinden çok daha yorucu hale geliyor. Vücutta oluşan en büyük tehlike sıvı kaybı. Yaz döneminde bu kayıp kesinlikle bol su içerek giderilmeli. Sahilde keyifle içilen bira ve türevleri sıvı takviyesi olmadığı gibi, vücuttaki sıvının idrar yoluyla daha çabuk tüketilmesini sağladığı için zarar verebilir. Yemekten hemen sonra kesinlikle hareket olmamalı.”
Önce kontrolden geçin
? “Yaz egzersizi sabah 11.00’den önce, akşam 20.00’den sonra yapılmalı” diyen Aksu şöyle devam etti: “Koşu yapanlar gölgeyi tercih etmeli. Obez, kilolu, kalp hastası olanlar bırakın sporu, dışarı bile çıkmamalı. Gölge yoksa, ev egzersizleriyle bu dönem geçirilmeli. Profesyonel sporcular bol mineral takviyesi almalı, gece hayatına dikkat etmeli. Alkol alınan gecenin ertesi günü antrenmana çıkmak büyük yanlış. Futbol takımlarında moda olan saç kazıtma hadisesi de hata. Ayrıca kim olursa olsun, spora başlamadan önce kapsamlı bir sağlık kontrolünden geçmek gerektiği asla unutulmamalı.”
KSK ağlıyor
KARŞIYAKA’nın Çeşme’de plajda futbol oynarken kalp krizi geçirerek vefat eden Futbol Şubesi eski Başkanı Tuncay Şekerci (47) gözyaşları içinde toprağa verildi. Şekerci’nin anısına kulüp binasının önünde tören düzenlendi. Şekerci’nin futbolun dümeninde yer aldığı dönemde Kulüp Başkanı olan Akif Ersezgin, Divan Başkanı Tahir Türetken ve Kulüp Başkanı Hüseyin Çalışkan acı haberi aldıklarında inanamadıklarını ifade etti. Şekerci’nin babası İsmail Bey, annesi Gülay Hanım ve eşi Irazca Hanım da törende hazır bulundu. Babası İsmail Şekerci, “Tuncay’ı ilk kez 5 yaşında maça götürdüm. İleride Karşıyaka’ya başkan olacağını söylüyordu, ama ne yazık ki nasip olmadı” diyerek gözyaşı döktü. Şekerci’nin cenazesi Beşikçioğlu Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından Doğançay Mezarlığı’nda toprağa verildi.