Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2007 20:30
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahiliye Kliniği’nde boşalan altıncı katın lösemi hastalarına ayrılabilmesi için proje başlatıldı.
Lösemİ kliniğine yeni üniteler, makineler, araç, gereç almak için destek beklediklerini belirten Anabilim Dalı Başkanı ve projenin yöneticisi Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, "Canımız can istiyor, projeye destek istiyor. Dünya standartlarına uygun canım ülkeme uygun klinik istiyor. Destekleriniz bizi güçlendirecektir. Hep beraber el ele verelim desteklerinizle büyüyelim. Gelin bu yolda beraber gönül verelim. Çağdaş İzmir’e çağdaş klinik yaratalım" sloganlarıyla yola çıktıklarını belirtti.
KEMİK İLİĞİKemik iliği naklinin de önemli sorun olduğunu belirten Akçiçek, şunları söyledi:"Tedavi için bekleyen çok hasta var. Bunlar için sponsorluk grubu oluşturduk. Herkesin desteğine ihtiyaç var. Bu kat bittiğinde İzmirliler daha rahat uyuyabilir. Buradaki tedavilerin çoğu özel ya da devlet kurumunda yapılamıyor. Biz yapamazsak başka şans yok. Bu proje için bütün İzmirliler’in duyarlılığına ihtiyaç var. Bu klinikte herkesin hayatı kolaylaşacak. Lösemi ya da kanser hastalarının ayaktan kür tedavileri de olacak. Lösemi hastalarının tamamına hizmet edecek. Bir tür kemik iliği nakli, böbrek nakli öncesi sonrası hastaların yattığı yer olacak.’’ Bir dönüm alanda içinde özel odaların bulunduğu 42 oda olacak. Yaklaşık 5 milyon YTL gerekiyor. A’ dan Z’ye yenilenecek."
KLİNİĞİ GEZDİLERProf. Fehmi Akçiçek, Klinik Hemşiresi Reyhan Düvençayır, Klinik sekreteri Hülya özkan, Hemşire Reyhan Düvençayır, Doktor Çiğdem Songür altıncı kattaki klinikte incelemeler yaptılar
Şeker deyİp geçmeCELAL Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilgin Özmen, günümüzün en yaygın hastalıklarından olan şekerin, çeşitli organ hastalıklarına yol açtığını vurguladı, şunları söyledi:"Şeker hastalığı pankreas bezinden insülin hormonunun ya yetersiz salınması ya da etkisindeki kusur sonucu kan şekerinin yükselmesidir. Kan şekeri yüksekliği körlük, böbrek yetmezliği ve kişinin yaşam boyu diyaliz makinesine bağlanması, ayaklarda kapanmayan yaralar, uzuv kaybına neden olabilir. Diğer yandan şeker hastalarında hipertansiyon, felç, koroner arter hastalığı ölümcül hastalıkların görülme oranı oldukça yüksektir."
Kimler şeker riski taşır?Şişmanlık, ailede (anne - baba gibi) birinci derece akrabalarında şeker hastalığının bulunması, tansiyon yüksekliği, kan yağlarında yükseklik, gebelik döneminde diyabet saptanan kadınlar, fast-food tarzı yağdan zengin gıdalar ile beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı hastalığın ortaya çıkışını artıran nedenlerdir.
Neler yapılmalıdır?Düzenli
diyet, kan şekeri ölçümü, ilaçlar uygun kullanılmalı, egzersizler düzenli yapılmalı ve doktor kontrolüne gidilmelidir. Ayrıca, tansiyon (kan basıncı) ve kan yağlarının doktorunun önermiş olduğu sınırlarda tutulması gerekmektedir. Çünkü şeker hastalığında tansiyon ve kan yağlarındaki yüksekliklerin olumsuz etkileri oldukça fazladır.Haftanın 4-5 günü 20-30 dakika arasında yapılan yürüyüşün fazla kilo, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve yağ değerleri ile birlikte kalp ve damar sistemi üzerine de pek çok olumlu etkileri vardır.
Alzheimer hastasına semt poliklinikleriAlzheimer Derneği İzmir Şubesi Başkanı Uz. Dr. Aysel Gürsoy, her semtte şube açma kampyanyası başlatacaklarını bildirdi. Bu kampanya için belediye başkanlarından destek isteyeceklerini söyleyen Dr. Aysel Gürsoy, "Yaşlı bakım evlerinde bile yaşlılar ve alzheimerli hastalar ayrı ünitelerde bakılmalı. Çünkü alzheimer hastasının yaşam biçimi çok farklı. Bulunduğu ortamda fazla eşya olmayacak yanında onu anlayan kişiler olacak" dedi.