Güncelleme Tarihi:
On yılı aşkın süredir Çanakkale Destanı'nın izlerini süren sualtı görüntüleme yönetmeni ve belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan, dönemin yakın tanığı savaş batıklarını bu kez İzmirliler için sergileyecek. 18 Mart 2016 Cuma günü saat 18.00'da Türkân Saylan Kültür Merkezi'nde fotoğraf severlerle buluşacak olan 'Sualtından Çanakkale' sergisi, 10 gün süreyle açık kalacak. Daha sonra ise kentin çeşitli mekânlarında sergilenmesine devam edilecek.
İzmir'de bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden ve misafirperverliği için Konak Belediyesi'ne teşekkür eden Tahsin Ceylan, amacının Çanakkale Zaferi'nin yakın tanığı olan batıkları tanıtmak, her biri ayrı hikâyeye sahip olan dev gemilerin ölümsüz ruhunu yaşatmak olduğunu söyledi. Cumhuriyet tarihinin ilk denizaltısı Atılay, ülkemizin 1. Dünya Savaşı'na girme nedenlerinden Midilli (Breslau), Conk Bayırı'na göz açtırmayan Triumph Zırhlısı, Amiral Gemisi Majestik dahil derinlerdeki birçok savaş batığının bu sergi ile yeniden günyüzüne çıkacağını ifade eden Tahsin Ceylan, "Savaşın acımazsızlığını ve yarattığı sonuçları bir de bu yönüyle göstermek istedim" dedi.
286 batık envanterinin yanısıra kendine özgü ekosistemi ile dünyanın en önemli su yollarından biri olan Çanakkale Boğazı'nın pek çok göçmen türü barındırdığını da dile getiren Tahsin Ceylan, şöyle konuştu.
"Sualtından Çanakkale sergimin batıkların yanısıra ekosistemin önemli bireylerinin tanınmasına da katkı sağlayacağına inanıyorum. Bugüne kadar görüntüleme amaçlı dünyanın pek çok bölgesinde sayısız dalışlar gerçekleştirdim. Şunu söylemeliyim ki Çanakkale'nin sualtı zenginliği kesinlikle ayrı bir yere sahip ve kesinlikle görülmeye değer. Ancak bölgedeki dalış potansiyeline baktığınızda Pasifik'in en mikro adalarından biri olan Mikronezya'nın potansiyelinin dahi çok altında olduğunu görüyoruz. Oysa ki sahip olduğumuz bu boğaz bizim kültürel miraslarımız. Koruyucu tedbirler almalı, daha fazla sahip çıkmalıyız."
PEKDAŞ: "SANATIN BARIŞA OLAN KATKISININ ARTMASINI DİLİYORUM"
Sulara gömülen batıkların bu sergi sayesinde 101 yıl sonra İzmir'de dile geleceğini ifade eden Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, fotoğraf kareleriyle barışın gerekliliği ve öneminin bir kez daha net bir şekilde anlaşılacağını ileri sürdü. Pekdaş, şöyle konuştu: "Çanakkale Zaferi'nin 101. yılında Çanakkale sualtı fotoğrafları sergisine yaptığımız ev sahipliğinin altını 'bağımsızlık kavramı' ve 'barış' vurgusuyla çizmek isterim. Bir ulusun bağımsızlık uğruna mücadelesindeki azmidir sergiye yansıyanlar. Çatışmalar ile savaşların yıkıcı etkisi sanatçıların yapıtlarına yansıdığında, barışın gerekliliği kendisini bir kez daha gösterecek. Sualtı Görüntüleme Yönetmeni Tahsin Ceylan'ın batık fotoğraflarından oluşan sergisi de bu eksendedir. Sanatçının özgür olmasıyla toplumların bir adım daha ileriye gideceği ve evrensel barışın kalıcı hale geleceğini yaşanmış deneyimler gösteriyor. Her olayın tanığı olan sanatçı gücünü bağımsızlıktan aldığında ve kendisini o iklimden beslediğinde ortaya başyapıtlar çıkıyor. Çanakkale Destanı'nın bizler için sayısız öneminden birisi de ülkemizin özgürlük iklimine ve bu iklimden yetişenlere yaptığı katkıdır. Sanatın evrensel barışa yaptığı katkının daha da artmasını diliyorum."