Güncelleme Tarihi:
Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Avustralya Türkiye Büyükelçisi James Larsen, Yeni Zelanda Türkiye Büyükelçisi Taha Macpherson, askerler, bürokratlar, öğrenciler ve Çanakkaleliler katıldı. Başbakan Erdoğan'ın katılımı nedeniyle karadan, havadan ve denizden geniş geniş güvenlik önlemleri alındı. Troy filminde kullanıldıktan sonra Çanakkale'ye getirilerek kordon boyunda sergilenmeye başlayan Troia Atı çevresinde toplanan gaziler ve Çanakkaleliler ellerindeki Türk bayraklarıyla zafer coşkusuna ortak oldu.
Törende, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan tarafından, 1994 yılında TBMM tarafından çıkarılan 3 bin 972 Sayılı Kanun'la 253 bin şehit anısına Çanakkale'ye verilen ve üzerinde “Çanakkale Geçilmez' yazan altın madalya, Türk bayrağına takıldı.
Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde altın madalyanın takıldığı Türk bayrağı göndere toka edildi. Öğrenciler tarafından “Çanakkale Şehitleri'ne isimli şiir okundu. Valilik bahçesine kurulan portatif protokol tribününde oturan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, elinde Türk bayrağıyla yanına gelen bir erkek çocuğuyla bir süre sohbet etti. Ardından korumalar tarafından getirilen oyuncak arabayı çocuğa verdi.
Tören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mesajlarının okunmasıyla devam etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in 18 Mart'a ilişkin mesajları okundu.
"Allah onlardan razı olsun"
Törende konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşların “Mücahit Erdoğan' sloganlarıyla karşılandı. Başbakan Erdoğan konuşmasına, “Şahadetlerinin 99'uncu yıl dönümünde aziz Çanakkale şehitlerimizi bugün bir kez daha rahmetle, minnetle yad ediyorum. Yine 18 Mart Şehitler Günü münasebetiyle tarih boyunca vatanı için, devleti, milleti ve bayrağı için canını feda etmiş tüm aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet ve geride kalanlarına da sabırlar diliyorum. Allah onlardan razı olsunö diyerek başladı.
Başbakan Erdoğan, “Bugün milletçe hem Çanakkale şehitlerimize, hem de tüm aziz şehitlerimize dualar ediyoruz. Şunu burada çok büyük bir iftarla ve memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Eğer bugün millet dua edebiliyorsa, şehitlerinin arkasından fatihalar okuyabiliyorsa, eğer bugün ezan minarelerden özgürce okunabiliyorsa biliniz ki şehitlerimizin ruhları şad olmuştur, muazzez olmuştur. Eğer bu aziz millet bugün hür ve bağımsız şekilde varlığını idame ettiriyorsa yine biliniz ki hiçbir şehidimizin kanı boşa akmamıştır. Şehitlerimize olan şükran borcumuzu bu vatana, bu bayrağa, milletimize ve milletimizin değerlerine sımsıkı sahip çıkarak ödüyoruz ve ödemeye devam edeceğiz" dedi.
Tören, halk oyunları gösterisi ve resmi geçit töreniyle sona erdi. Resmi geçit töreninde şehit yakınları da kortej halinde Erdoğan'ın da bulunduğu protokol tribünün önünden yürüdü.
Gül'den 18 Mart mesajı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gül, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 99. Yıldönümü nedeniyle Kordonboyu'nda düzenlenen resmi törene gönderdiği mesajda, şanlı Türk tarihine altın harflerle işlenen Çanakkale Zaferi'nin 99. yıl dönümünün kutlandığını hatırlatarak, bu gurur gününde fedakarlık ve feragat timsali şehitleri saygı ve rahmetle andı.
Aziz milletin, varlığına yönelen tehditler karşısında daima birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiğini, vatanını canı pahasına korumasını bildiğini ifade eden Gül, mesajında şunları kaydetti:
"Üzerinde yaşadığımız topraklar, vatan, bayrak ve millet sevgisiyle şehit ve gazi olan isimli, isimsiz bütün kahramanlarımızın bugünkü nesillere armağanı ve ebediyete kadar koruyacağımız yegane varlığımızdır. Onlar, onurlu duruşları ve insan üstü mücadeleleriyle hürriyetimizin ve istiklalimizin ölümsüz sembolleri olmuşlardır. Bu yüksek manevi ruh ve milli şuur, milletimizin ve ordumuzun tarih boyunca güçlü orduları dize getirmesini mümkün kılmıştır. Milletimiz, Çanakkale'de 18 Mart 1915 günü tüm imkansızlıklara rağmen aynı anlayışla büyük bir destan yazmıştır. 'Çanakkale geçilmez' dedirten genç, yaşlı ülkenin her köşesinden gelerek, milli ve manevi değerleri için hayatını ortaya koyan kahramanlarımızın kazandığı bu eşsiz zafer sayesinde tüm dünya milletimizin yeniden dirilişine şahitlik etmiştir."
Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale'nin bir gurur abidesi olduğu kadar, hüzün abidesi de olduğuna vurgu yaparak, mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Çanakkale'de emsalsiz fedakarlıklarıyla tarihe damgasını vuran aziz şehitlerimiz Mehmet Akif Ersoy'un 'Çanakkale Şehitlerine' şiirinde vurguladığı gibi, tarihe sığmayacak kadar büyüktür. Dünyanın uzak köşelerinden gelen, birbirini hiç tanımayan genç fidanların mücadele ettiği Çanakkale Savaşı, milletler arasında kalıcı ve güçlü dostlukların kurulmasına vesile olması
nedeniyle diğer savaşlardan ayrılmaktadır."