Güncelleme Tarihi:
Lapseki'de düzenlenen 'Birinci Uluslararası Çanakkale Buluşması', Balkanlar'daki şehit ve gazi torunlarını bir araya getirdi. Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Karadağ, Bulgaristan ve Arnavutluk'tan gelen konuklar; Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin ile Belediye Başkanı AK Partili Eyüp Yılmaz tarafından folklor ekibinin gösterisiyle karşılandı. Çanakkale Cephesi ile Balkan Harbi'nde savaşarak gazi ve şehit olan 8 Balkan ülkesinden gelen 101 misafiri ağırladıklarını ifade eden Başkan Yılmaz, bugüne kadar bu tür organizasyonların yapılamadığının altını çizerek, "Bundan sonra Lapseki Belediyesi olarak destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Organizatör Hayrettin Savaş ise etkinliği ahde vefa olarak değerlendirerek, "Yüz yıllık unutkanlığın tekrar hatırlanmasıydı. Başbakanlık tarafından destek gördük. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eyüp Belediyesi gibi kurumlardan da destek gördük. Bu birincisiydi ve İnşallah ikinci organizasyon daha büyük olacak" diye konuştu.
Çanakkale Savaşı'nda gazi olan Bosna Hersekli Ahmed Hamzagiç'in kızı 83 yaşındaki Hatice Hamzagiç, Başkan Eyüp Yılmaz'a babasının resmini hediye etti. Hatice Hamzagiç, "Ahmed Hamzagiç'in hayatta kalan tek kızıyım. Babam 97 yaşında vefat etti. Çanakkale savaşlarına 12 bin gönüllü asker katıldı ve başlarında babam Ahmed Hamzagiç vardı. Benim babam da Osmanlı sultanından gelen davete icabet ederek organizasyon çalışmalarına başlamış. 12 bin gönüllü askeri Çanakkale savaşına getirmiş.
Ben 250 bin şehide hem üzülüyor hem de seviniyorum. Çünkü onlar Osmanlıyı ve hilafeti savunmaya gittiler; kanlarını, canlarını verdiler. Eğer o gün o şehitler savaşmaya gitmiş olmasalardı Türkiye diye bir devlet olmayacaktı. O zamanlar dünyanın dört bir yanındaki düşmanlar Türkiye'nin yolunu tutup saldırmışlardı. Dört kardeşim ve annem hepsi rahmetli oldu. Bir tek ben kaldım" dedi.
TARİHİ GELİBOLU YARIMADASI'NA ZİYARET
Bulgaristan, Sırbistan, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Arnavutluk'ta yaşayan 101 şehit ve gazi yakını, Lapseki ziyaretin ardından Gelibolu Yarımadası Tarihi Alanı'na geçti. İlk olarak Eceabat'a bağlı Kilitbahir Köyü'nde bulunan Namazgah, Mecidiye Tabyaları ve Seyit Onbaşı Anıtı'nı ziyaret eden konuklar, ardından Şehitler Abidesi'ne gelerek dedelerinin kanlarını döktüğü toprakları gezdi.
Proje Koordinatörü Feridun Cesur, 101 kişiye ulaşmak için Balkanlara giderek yerleşim yerlerini tek tek gezerek isimleri tespit ettiklerini söyledi. Projenin Çanakkale Koordinatörü Mahmut Akkuş ise Avustralya ve Yeni Zelanda'dan Anzak torunlarının gelip, bölgeyi ziyaret ederlerken Osmanlı coğrafyasından da insanların gelmelerini istediklerini ifade etti. Bosna Hersek'ten gelen 87 yaşındaki Hatice Hamzagiç de, kendisini son derece mutlu hissettiğini anlatarak, şunları söyledi:
"Benim rahmetli babam Ahmet Hamzagiç, Çanakkale Savaşı'na katılan gönüllülerden biriydi. Rahmetli babamın söylediklerine göre Çanakkale Savaşı'nda her gün çok sayıda gönüllü asker şehit oluyordu. Babam, zaferin kazanılmasından bir süre sonra Mustafa Kemal Paşa'nın 7 ay boyunca misafiriydi. Mustafa Kemal Paşa kendisini niye misafir etti? Çünkü Çanakkale savaşının kazanılmasında büyük rolü olmuştu rahmetli babamın."
Osmanlı'nın torunları, Çanakkale'deki ziyaretin ardından Ankara'ya hareket edip burada Hacı Bayram Veli Camisi ile Anıtkabir'i gezecek. Gençlik ve Spor Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenecek olan 'Balkan Şehitlerinin Torunları Gençlerimizle Buluşuyor' paneline katılacak.