Güncelleme Tarihi:
İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin arıtma tesislerinden çıkan çamuru kurutarak 6 kat azaltacak ve tarım alanlarında kullanılmasını sağlayacak “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’ projesinin temeli törenle atıldı.
Arıtma tesislerinde oluşan çamurun doğaya zarar vermeden bertarafı ve kokunun önlenebilmesi için hazırlanan projenin yapımını üstlenen Türk -Yunan ortaklığı Aktor-Arbiogaz firması ile Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği temel atma Töreni Çigli ilçesindeki İzmir İleri Biolojik Arıtma Tesisi'nde yapıldı. Törene, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çiğli Kaymakım Mustafa Arı, ilçe belediye başkanları, CHP Genel Başkan Yardımcısı Perihan Sarı, Arbiogaz Yönetim Kurul Başkanı Mehmet İzolluoğlu, meclis üyeleri, bürokratlar ve İZSU çalışanları katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, temel atma töreninden yaptığı konuşmada, İzmir'i çevre açısından dünyadaki önemli kentler arasına sokacak çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Görevde bulunduğu sekiz yıl içinde 3.5 milyon nüfuslu İzmir'de bugüne kadar 3 milyon 400 bini aşkın kişiyi kapsayan ileri biolojik arıtmalarını tamamladıklarını, kısa süre sonra tüm arıtmaları bitireceklerini söyledi. Kocaoğlu, İzmir metropolündeki 2.5 milyon kişinin atık suyunu arıtan mevcut ileri bilojik arıtma tesise gelen günde 600 ile 800 ton arasında değişen çamurun yeni yapılacak tesiste önce çürütüleceğini ve metan gazından elektrik üretileceğini daha sonra kurtulacağını söyledi. Dere ıslahlarının devam ettiğini belirten Kocaoğlu, “İzmir'i dünyaya çevre açısından birkaç önemli kent arasında sokacak körfezin temizlenmesi, geriye döndürülmesi, yaşamın sürdürülmesi ve 60 - 70 sene önce olduğu gibi yüzülebilinmesini hedefleyen projede çalışmalarımız sürüyor. Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı ile liman yolunun genişletilmesi, büyük tonajlı gemileren yanaşmasını sağlamak böylece liman fonksiyonlarının artmasın sağlayacağız. İzmir giderek daha da küçülen gemilerle ticaret yaptıkça kan kaybediyordu. Bunu engelleyeceğiz. Biz belediye olarak iç körfeze akan 16 tane derenin getirdiği çeşitli atıkların temizlenmesi ve kuzeye sirkülasyonu sağlayacak bir kanal yapacağız. Böylece sudaki oksijen artacak, su temizlenecek, Körfez'de hem balık tutacak, hem de yüzeceğiz”dedi. Bu projenin aynı zamanda turizm sektörünü de canladıracığını belirten Kocaoğlu, Temmuz ayında Körfez'i temizleyacek kazıcı gemi ve romörkörün işe başlayacağını söyledi.
61.5 milyon TL'lik yatırım
Kocaoğlu, 10-11 yıldır günde 600 ton çamuru, Çiğli'deki arazi içinde açtıkları çukurlara doldurduklarını ve üzerini memranla kapladıklarını ancak temeli atılan tesisisin 14 ve 24 ay içinde tamamlanmasıyla bu çamurun bertaraf edileceğini söyledi. Tesisin Türkiye'de çamur çürütme ve kurutma konusunda yapılan en büyük yatırım olduğunu belirten Kocaoğlu, “Tesisin toplam bedeli 61 milyon 500 bin TL. İzmir, Türkiye'deki Avrupa standartları olarak kabul edilen ileri biolojik arıtma tesislerinin yüzde 25'ine sahip bir kenttir. Nüfusu Türkiye'nin yüzde 4.5'u olmasına karşın arıtmaların yüzde 25'ini yapmıştır. Çevreye bu kadar önem veriyoruz. İstanbul'da bu oran yüzde 15'tir. Ankara'da ise hiç yoktur. Bu kentleri eleştirmek için değil, örnek olarak söylüyorum” dedi.
Süt, kooperatifçilik Türkiye'nin gündeminde
Arıtma tesisleri yapmakla işin bitmediğini belirten Kocaoğlu, tarımı, organik tarımı, hayvancılığı, iyi sütü ve eti de desteklemek durumunda olduklarını söyledi. Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, özellikle Küçük Menderes havzasında tarıma destek veren, tarımın kalkınmasını sağlayan, ilçeleri beldeleri köyleri kalkındıran bir anlayışla tarımı, sütü, çiçeği, peyniri, koorperatifçiliği, dayanışmayı tekrar ülke gündemine taşıyan bir yerel yönetimdir. Yerelde kalkınmayı hedefledik. 2009 seçimlerinde 2010 yılının farklı olacağını söylemiştim. 2011 yılında İzmir dünyada 200 metropol içinde en çok büyüyen 4. kent oldu. Bunu İzmirlilere, kanaat önderlerine, belediye başkanlarına, belediye çalışanlarına İzmirli hemşehrilerin bize güvenmesine, sahip çıkmasına borçluyuz. İzmirlilere bize güvendikleri için, en zor günümüzde destekledikleri, kötü gün dostu olup, Türkiye'ye vefa örneği verdikleri için şükranlarımı, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.
Teşvik eleştirisi
Kocaoğlu, İzmir'in her sektörde üreten bir kent olduğunu ancak teşviklerle ilgili sıkıntıları bulunduğunu söyledi. Teşvik yasasında İzmir aleyhine durumlara dikkat çeken Kocaoğlu, “Örneğin Kemalpaşa Bağyurdu'ndaki organize sanayi ile hemen yakınındaki Manisa Turgutlu'daki organiza sanayi arasında büyük teşvik farkları var. Bir çizgiyle cetvelle çizilmiş bir tarafında teşvik bir tarafta olmaması, İzmir'in aleyhinedir. Bunların giderilmesi için merkezi hükümete dönük, EBSO, İTO ve meslek odalarıyla mücadele ediyoruz” dedi.
14 bin metre kazık
Airbol Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzolluğlu, İzmir'in en çevreci yatırımlardan birine başladığını söyeldi. İzolluoğlu “Yaklaşık 800 ton çamur yüzde 95 oranında kurutulacak. Toplam 60 bin metreküp kapasitede çamur çürütücü var. Bunlardan çıkacak gazlarla kurutma tesisinin yüzde 70 enerji ihtiyacı karşılanacak. Toplam 30 bin metrekare alan üzerinde proje gerçekleştirilecek. Bugüne kadar zemin etüdleri yapıldı. Tesisin yapımında 80 santimetre çapında 14 bin metre fore kazık çakılacak. Yapım süresi 2 yıl olacak. İlk 1 yıl işletmeyi üstlendik. Türkiye'de en büyük çamur kurutma tesisi olacak” dedi.
Çiğli başkanı Metin Solak ise Büyükşehir Belediyesi'nin pek çok ilki yapmasına karşın ciddi bir karşı durma ve eleştiriyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Sanki Çiğli'deki tesisin, kokunun, çöp alanın buraya yapılmasının sorumulusu Aziz Kocaoğlu gibi eleştiri ve haksız saldırılar yapıldığını belirten Solak, “20-25 yıl önce başlatılan bu projenin iyileştirilmesi, zararsız hale getirilmesi konusunda Başkan Kocaoğlu'nu destekliyoruz. Bu sorun sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni değil, tüm İzmir'in hatta her ne kadar üstlerine alınmasalar da Hükümetin'in bir sorunudur” dedi. Çiğli Kaymakamı Mustafa Arı da tesisin ilçedeki kokuyu engelleyeceğini inandığını beliterek “İnşallah bundan sonra daha temiz bir havamız olacak. İzmir tüm yatırımları hakediyor” dedi. Konuşmaların ardından törenle tesisin temeli atıldı.
Tesiste ne yapılacak
Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nin hizmete girmesiyle, arıtmalardan çıkan günlük 800 ton çamur, 6 kat azaltılıp, yüzde 95 oranında kurutularak tarım alanlarında veya çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılır hale getirilecek. Firma kurutma tesisini 16 ayda, çürütme ünitesini ise 2 yılda tamamlayacak. Yatırımın hayata geçirilmesiyle, halen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi sona erdirilecek. Bu alanlar rehabilite edilecek. Çamurda kokuya neden olan organik bileşikler çamur çürütme işlemi sonrasında biogaz olarak tanımlanan ve yanabilen gaz bileşenine dönüşeceği için kalan çamurda koku problemi olmayacak. Ayrıca tesis içinde kurutma işlemi yapılırken kokuyu önlemek için ikili kimyasal ve biyolojik koku kontrol sistemi kurulacak. Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nde, Çiğli'nin yanı sıra Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa, Güneybatı, Urla, Seferihisar, Ayrancılar-Yazıbaşı, Torbalı, Havza ve Bayındır atıksu arıtma tesisleriyle yapımı devam eden Doğanbey-Payamlı ve Özdere-Gümüldür atıksu arıtma tesislerinde oluşan çamurlar da bertaraf edilecek. Tesis hizmete girdiğinde, diğer arıtma tesisleriyle birlikte günlük 800 tona oluşan çamur miktarı yaklaşık 6 kat azaltılarak 120 tona düşürülecek. Ayrıca yüzde 90-95 oranında kurutulmuş hale getirilen çamurlar analiz sonuçlarına göre “toprak iyileştirici” olarak yeşil alanlarda, arazi rehabilitasyonunda ve tarım alanlarında veya ek yakıt olarak çimento fabrikalarında kullanılabilecek. Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi içindeki yatırım yaklaşık 30 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilecek.