Güncelleme Tarihi:
Kemalpaşa’ya 10 kilometre uzaklıktaki 160 hane, 600 nüfuslu, arıcılık, zeytincilik ve kiraz yetiştiriciliğinin yapıldığı mahallesi Dereköy’ün Karabel Mevkisi’nde özel bir şirket tarafından yapımına başlanan 3 mw gücünde, yıllık 11 bin 826 kilovat/ saat elektrik üretecek RES köylüleri tedirgin etti. Mahalle meydanında toplanan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 200 kadar köylü, ’Doğanın yeşili? Doların yeşili?’, ’Ormanlarımıza dokunma’, ’Geleceğimi elimden alma’, ’Dereköy bizimdir, bizim kalacak’, ’Kirazıma dokunma’, ’İnandık, kazanacağız’ yazılı dövizler taşıyıp, eylem yaptı.
Dev Atatürk portresi ve Türk bayrağı asılı meydanda önce Ankara’daki terör saldırısında yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan köylüler, ardından hepbir ağızdan İstiklal Marşı’nı okudu. Bazı doğaseverler ve çevrecilerin de destek verdiği köylüler adına basın açıklamasını Ramazan Keklik okudu. Mahallerinde RES istemediklerini belirten Keklik, şöyle konuştu:
"Ege bölgesinin en zengin tabiat varlıklarına, asırlık meşe ve çam ağaçlarına, zeytin- kiraz bahçelerine sahip ve bölgenin ana geçim kaynağı arıcılık olan, dağından bal, ovasından yağ akan, ormanlarıyla İzmir’in akciğeri olan bu bölgeye, yaşam alanlarımızı, doğamızı ve geçim kaynaklarımızı hiçe sayarak değerlerimize zarar verecek kadar yakın çevremize rüzgar enerji santralleri yapılmak istenmektedir. Projeler neredeyse tüm yöremizi sarmış durumdadır. Sadece kazancı ön plana çıkararak hiçbir çevresel ve sosyal değerlendirmeye alınmadan neredeyse ölçüsüz biçimde çevremiz ve tüm yöremiz bu dev sanayi ürünleri ile çevrilmeye çalışılmaktadır. Köyümüz heyelan bölgesi olmasına rağmen, bölgemizde ormanlarımız yok edilerek ağır araçların geçmesi için devasa yollar açılmaktadır. İlk şiddetli yağmurda köyümüze bir felaket gelmesinden endişe duymaktayız. Ayrıca açılan yolların çıkardığı toz ve ağır araçların titreşimi ile arıcılık, tarım ve insan sağlığı ciddi anlamda zarar görmektedir. Yetkililerden artık bütün dünyada gösterilen duyarlılığı ülkemizde uygulanacak projelerde de göstermelerini bekliyoruz. Atalarımızdan kalan bu ormanlarımız en değerli miraslarımızdır. Ve bizler asla bu mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Hakkımızı hukuki yollardan aramak için gerekli her türlü fedakarlığı köy halkı olarak yapmaya hazırız. Kar ve rant uğruna, ormanlarımızın yok edilmesini istemiyoruz. Tüm halkımızdan destek bekliyoruz."
RES için türbin ve gövde kanatlarını taşıyacak ağır tonajlı araçların geçebilmesi için yapılan kesimler nedeniyle ormandan sürekli bıçkı motoru sesi geldiğine de vurgulayan Keklik, haklarını yasal yollardan arayacaklarını söyledi.
Arıcılığın yok olacağından endişe eden köylüler, RES kuracak olan firmanın Karabel Mevkisi’nde şu ana kadar binin üzerinde genç çam ağacını kestiğine dikkati çekip, bu sayısının daha da artabileceğini ileri sürdü.