Çakabey nihayet

Güncelleme Tarihi:

Çakabey nihayet
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2014 10:48

İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin 117 milyon Euro'ya yaptırdığı 15 yolcu gemisinden ilki olan Çakabey, Liman Başkanlığı'ndan "denize elverişlilik' belgesini aldı. İşlemleri süren geçici kabulünden sonra İZDENİZ A.Ş.'ye devri yapılacak Çakabey, hat izinleri aldıktan sonra Konak-Karşıyaka arasında 10-15 gün içinde seferlere başlayacak.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi'nin Yalova'da Özata Tersanesi'nde yaptırdığı ve 8 Şubat'ta İzmir'de Üçkuyular iskelesinde tanıtımı yapılmasına karşın dizayn ve üretim kontrolünü yapan klas kuruluşu Norveç Loydu DNV ve belediye birimleri tarafından tespit edilen eksiklikler nedeniyle Liman Başkanlığı'na o tarihte başvuru yapılmadı. Üretici firma Özata Tersanecilik'e eksikliklerin tamamlanması için ek süre verildi. Ekipler, Mart ve Nisan ayı süresince klas kuruluşu yetkililerinin gözetiminde Üçkuyular İskelesi'nde bağlı Çakabey'in eksiklerini tamamladı.

Eksiklerin tamamlanmasının ardından Norveç Loyd'u DNV, Çakabey için klas belgesini verdi. Uluslararası kuruluşun verdiği bu belgeyle İzmir Liman Başkanlığı'na başvuru yapıldı. Liman Başkanlığı da Çakabey'e "denize elverişlilik' belgesini verdi. Büyükşehir Belediyesi eksikliklerin tamamlanlamasıyla birlikte geçici kabul için de işlemleri başlattı. Geçici kabulün ardından Çakabey'in İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin malı olduğuna dair sicil işlemleri tamamlanacak. Çakabey, daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi bağlı şirketi olan ve körfezde yolcu ve araba taşımacılığı yapan İZDENİZ A.Ş.'ye devredilecek. İZDENİZ de hat iznini alarak Çakabey'i Konak-Karşıyaka arasıdaki yolcu gemisi filosuna katacak.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Çakabey'in 10-15 gün içinde tüm işlemlerinin tamamlanarak sefere çıkabileceğini belirtti. Öte yandan Yalova'daki tersanede ikinci yolcu vapuru "9 Eyül'ün yapımı tamamlandı. Teknik heyet 9 Eylül'ü Yalova'da inceleyecek. Çakabey'de tespit edilen eksiklikler gözönüne alınarak yapımı tamamlanan 9 Eylül'le ilgili hazırlanacak raporun ardından geçici kabulü yapılabilecek. İzmir'e getirilecek ikinci yeni körfez vapuru 9 Eylül, Liman Başkanlığı izin sürecinin ardına yolcu taşımaya başlayabilecek.

YOLCULAR İLK YIL YÜZDE 25 ARTACAK

Yeni gemilerin İzmir'deki ilk yılında, deniz ulaşımından yararlanan toplam yolcu sayısını yüzde 25 oranında arttırması öngörülüyor. En son geminin geleceği 2017 yılında ise bu oranın yüzde 100'e ulaşması bekleniyor. Yani şu anda yıllık 13 milyon 500 bin olan yolcu sayısı ikiye katlanarak 27 milyon kişinin ulaşımda deniz yolunu kullanması hedefleniyor. Bu da kent içindeki trafik yükünü büyük ölçüde rahatlatacak. Özel malzemeden yapılan yeni gemilerin hafif ve daha süratli olması nedeniyle yolculuk süresinin kısalmasıyla; ulaşımda entegrasyon kapsamında uygulanan 90 dakika boyunca sınırsız binişlerle deniz kullanımının artacağı da düşünülüyor. Yeni gemiler iniş, binişle 8 dakikada Konak-Karşıyaka seferi yapabiliyor. Mevcut gemilerle bu ancak 20 dakikada gerçekleşebiliyor.

Haberin Devamı

KONFORLU GEMİLER

Yeni gemiler katamaran gövde tipinde imal edildi. Yapı ana malzemesi, çelikten daha sağlam, alüminyumdan daha hafif, dayanıklı, daha uzun ömürlü, işletme maliyetleri düşük karbon kompozit malzemeden üretildi. Türkiye'de ilk kez bu büyüklükte katamaran-kompozit gemiler olarak da denizcilik sektörüne adını yazdırdır. 13 adet geminin işletme hızı (saatte) 18 deniz mili, 2 adet geminin işletme hızı saatte 30 deniz mili olmak üzere 15 adet gemi inşa edilecek. (Mevcut gemilerin hızı saatte 9-10 deniz mili) Gemilerin tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği var. Bu sayede gemilerin iskelelere yanaşma ve ayrılmaları çok kısa sürede gerçekleşebilecek. Gemiler iç ve dış körfez taşımacılığında İzmir'in ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde planlandı. Gemilerin boyları 38 metre, enleri ise 11,5 metre olarak üretildi. İç körfez gemileri 420, dış körfez gemileri 400 kişi kapasiteli yapılıyor. Gemilerde ayrıca fiziksel engelliler için araçlarına uygun yer olacak. Gemilerde bebek bakım masası, tuvaletler ve engelli tuvaleti bulunacak. İki katlı gemilerde Birinci kat kapalı alan, ikinci kat kapalı ve açık alanlı yapılıyor. Gemide bisiklet parkları bulunacak. Böylece bisiklet kullanıcıları da gemilerde daha rahat bir yolculuk yapabilecek. Gemiye binecek yolcuların evcil hayvanlarını taşıyabilmeleri için en az 3 adet birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesi yeralacak. Yolcuların bavul ve çantalarını koyabilecekleri bavul rafı ve alanları var. Yazın terletmeyecek, kışın üşütmeyecek derecede iklimlendirilmiş (klimalı) kapalı yolcu salonları öngörüldü. Gemilerde kablosuz internet donanımı bulunacak.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!