Güncelleme Tarihi:
İZMİR Ticaret Odası İşkadınları Konseyi’nce düzenlenen 2. İşkadınları Ticari Platformu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katılımıyla Hilton Oteli’nde yapıldı. Çağlayan, kadınlara pozitif ayrımcılık yapan bir parti olduklarını söyledi, “Siyaset, ekonomi, spor, müzik, kültür, basın, her alanda devlet kadınları destekliyor. Türkiye bu konuda son derece önemli bir noktaya geldi” dedi.
Henüz ikincisi yapılan toplantının kalabalık olmasının ve İTO’nun her meslek komitesinde bir kadına yer verme yönünde temenni kararı almasının Türkiye’ye örnek olması gerektiğini belirten Bakan Çağlayan, “Sizler hakikaten toplumda müstesna bir konuma sahipsiniz. Yağ çekmek için söylemiyorum. Sizler bizim baş tacımızsınız. Bu noktada sizleri her alanda görmek bizleri mutlu ediyor” diye konuştu.
Ekonomi ve siyasette kadınların son derece önemli roller almaya başladığını kaydeden Çağlayan’ın, “TÜSİAD gibi bir işadamları derneğinin başkanı kadın. Belki işadamı sözünü değiştirebilirlermiş, aslında değiştirilebilir” sözleri alkışlandı.
Kadına karşı şiddetin önlenmesi için çıkarılan yasanın da bir boşluğu doldurduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, “Bu gibi çalışmalar yoğun bir şekilde devam edecek. Biz, kadına karşı ayrımcılığı ırkçılıktan daha beter buluyoruz” dedi. Çağlayan, OSB’lerde kreş açılması konusunda da çalışma yapıldığını ve bu konunun 19 OSB’si olan İzmir için önemli olduğunu bildirdi. Kadınların ekonomideki sıralamasıyla ilgili derlenen verileri ilk eline aldığında “Yok ya” diye tepki verdiğini dile getiren Bakan Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti:
Çok eksik kalır
“Anlatınca siz de, ‘Yok ya’ diyeceksiniz. Ülkemizde 54 bin 566 ihracatçı var. Kadın ihracatçı sadece 5 bin civarında. Kadınların ekonomiye katılımında 134 ülke arasında 2011 itibariyle sondan 4’üncüyüz. AB’de her 100 kadından 59’u çalışırken, Türkiye’de bu sayı sadece 22. 2011 verilerine göre çalışan her 100 kadından yalnızca 13’ü işveren veya kendi hesabına çalışıyor. Her 100 işverenden sadece 15’i kadın. Ege’de bu sayı 9. Bunlar gösteriyor ki, kadınlarımızın iş hayatına dafa fazla katılması olmazsa olmazımız. Şairin, ‘Kadın tamam olmadıkça eksik kalır bu hayat’ dediği gibi çalışmada da, ekonomide de kadınlarımızın olması önemli.”
Kontenjan istedi
İTO İş Kadınları Konseyi Başkanı Asuman Nardalı Tokuş da kadınların ekonomiye daha fazla katkıda bulunulması gerektiğini vurgulayarak, iş gezilerindeki uçaklarda kontenjan ve teşviklerde öncelik talep etti. Tokuş, “Hedefimiz gelecek yıl Türkiye’nin çeşitli illerinden gelecek olan odalara bağlı iş kadınlarını 3. İş Konseyi’nde burada toplamak olacak. Ayrıca, desteğinizle Türkiye İhracatçı Kadınlar Konseyi’ni kurarak ilk toplantıyı yine sizinle yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
İzmir 1. Bölge olduğu için mahcubiyetim yok
İzmirlilerin Manisa’yla haksız rekabet yarattığı için eleştirdiği Teşvik Paketi’ni de değerlendiren Çağlayan, şöyle dedi: “Teşvik paketi açıklandı. Dört dörtlük mü, değil. Bugün Türkiye’nin hatta dünyanın en cazibeli, en önemli teşvik sistemi yapıldı. Bununla ilgili kanun düzenlemelerimiz sürüyor. İthal etmek zorunda kaldığımız ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacak, yatırımda indirim imkanı getiren, insanları doğduğu yerde doyurmak, göçün önüne geçmek için 6. Bölge’yi de çok önemli bir teşvik bölgesi olarak görüyoruz. İzmir’i 1. Bölge yapmış olmaktan dolayı mahcubiyetimin olmadığını ifade etmek istiyorum.”