Güncelleme Tarihi:
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, Konak Pier Alışveriş Merkezi ile Vergi Dairesi arasında bir kısmı yeşil alan, bir kısmı yol olan Ziraat Bankası’nın 2 bin 904 metrerelik arsasına 1984’te kamulaştırmadan el attı. Belediye, açılan dava sonucu belirlenen 22 milyon lirayı ödememek için Mayıs 2005’te parselden el çekti.
Yeşil alan olan parklardaki çim ve ağaçları söken Büyükşehir Belediyesi, yoldaki asfalt için hazırlık yaptı. Ancak, İzmir kamuoyu Ziraat Bankası’na tepki gösterdi. İki kurum arasında görüşmeler yapıldı. Dava sürerken, çözüm arandı. Bu süreçte devam eden davada bilirkişi tespitleri sonucu arsanın değeri Mart 2007 itibariyle gecikme faizleriyle 42 milyon TL’ye yükseldi. Yargıtay, Büyükşehir Belediyesi’ni faiziyle 42 milyon TL ödemeye mahkum eden İzmir 4. Asliye Hukuk Mahkemesi kararını onadı. Ziraat Bankası ödeme yapılmazsa icra işlemi başlatacağını Büyükşehir Belediyesi’ne bildirdi. Başkan Aziz Kocaoğlu, banka yönetimiyle anlaştıklarını, ayda 1 milyon TL taksitle paranın ödeneeceğini belirtti, “42 ayda tamamı ödenmiş olacak. Bu taksitlenme nedeniyle yeni bir faiz sözkonusu olmayacak” dedi.
TCDD’ye 16 milyon gitmişti
TCDD de 2003 yılında Bornova Kamil Tunca Bulvarı’nın kendi mülkiyetinde olan 56 bin 500 metrekare ve 14 bin 500 metrekarelik iki parseline kamulaştırmadan el atma nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’ne dava açtı. 2005’te sonuçlanan davada Büyükşeehir fazlirle 16 milyon TL ödemeeye mahkum oldu, TCDD’nin onayıyla parayı 24 ayda ödedi.
Sırada Bornova var
Büyükşehir, bugüne kadar açılan davaların bir bölümünü de kazandı, bazılarında da el attığı yerleri terk ederek sorunu çözdü. Ancak TCDD ve Ziraat Bankası davaları yüksek tutarla dikkat çekti. Son dönemlerde gündeme gelen en çarpıcı el atma davası henüz sonuçlanmadı. Büyükşehir’in bir yıl önce tamamladığı Bornova’daki Aşık Veysel Rekerasyon Alanı yapımında özel arsaya 50 metrakere kamuşlaştırmasız el atmasından dolayı İzmir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi hak sahiplerine 82 milyon TL ödenmesine karar verdi. Ancak, Yargıtay 5. Hukuk Dairesi, bilirkişi raporundaki emsallerin uygun olmadığı gerekçesiyle mahkeme kararını bozdu. Büyükşehir, İzmir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne, kararına göre “Karar düzeltme” isteminde bulundu, sonuç beklenmeye başlandı.