Büyük Usta gençlerle buluştu

Güncelleme Tarihi:

Büyük Usta gençlerle buluştu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2015 01:26

Tiyatro Sanatçısı ve Yönetmeni Haldun Dormen genç iyatro severlerle deneyimlerini paylaştı, "İleride benim gibi çok iş yapın, yaşlanmaya vakit bulamazsınız" dedi.

Haberin Devamı

Üniversite gençliği, 1. Rabarba Tiyatro Festivali'nde bir araya geliyor. İlki İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve İEÜ, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp, DEÜ Fizyoterapi, Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp, EÜ İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi, Yaşar, İzmir ile Kâtip Çelebi Üniversiteleri tiyatro topluluklarını buluşturan festivalin ilk konuğu Haldun Dormen oldu.

Büyük Usta gençlerle buluştu


İzmir Ekonomi Üniversitesi Konferans Salonu'nda gençlere seslenen Dormen, ailesinde kimsenin sanatla ilgilenmediğini ancak kendisinin tiyatrocu olarak doğduğunu belirterek, "Şov dünyasının içerisinde olmak istiyordum. Babam, çok modern bir insandı. 50'li yıllarda başarılı bir işadamının çocuğunun tiyatrocu olmasına izin vermesi önemli bir olaydı. Destek verdi ama benden 'en iyisi' olmamı istedi" diye konuştu. Dormen, Türkiye'deki tiyatronun bütün baskılara karşın çok iyi durumda olduğunu söyledi. İstanbul'da 300 alternatif tiyatronun bulunduğuna dikkat çeken Dormen, alaylıların tiyatrocu olmadığını düşünmenin Türk tiyatrosuyla alay etmek olduğunu, Adile Naşit, Münir Özkul gibi değerli sanatçıları dışlamak anlamına geldiğini vurguladı. Dormen Tiyatrosu'nun bir döneme imza attığını, efsaneleşerek o dönemin kapandığını anlatan Dormen, "Tiyatroya hiçbir şey olmaz. İstendiği kadar kapatmaya çalışsalar, o kendiliğinden fışkırır. Devlet tiyatrolarına da şehir tiyatrolarına da yenilik getirmek gerekiyor. Kimi sanatçı yıllarca oyun oynamıyor, seslendirme yapıyor. Bir diğeri de sayısız oyunda oynuyor. Tiyatroyu da operayı da kapatmak cinayettir. İzmir'e ve Atatürk'e hiçbir şey olmaz" dedi.

Dizilerde oynamaktan keyif aldığını, teklif gelmesi durumunda nitelikli yapımlarda görev alabileceğini kaydeden Dormen, meslekte en sakıncalı durumun şımarıklık olduğunu ifade etti. Bir mesleğe 'olmak ya da olmak' şeklinde odaklanılması gerektiğini aktaran Dormen, "Hem avukat hem de tiyatrocu olunmaz. Tek bir meslek seçin ama en iyisi olun. Tevazuyu elden bırakmamak gerek. İnsanlar, mütevazı olmamayı nasıl başarıyorlar ben onu bilmiyorum! Teknoloji sosyal hayatımızı mahvetti. Teknolojinin o kadar çok tiyatroya girmesine karşıyım. Dekor ve ışık olmuyor o zaman" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!