Büyük buluşma

Güncelleme Tarihi:

Büyük buluşma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2016 00:38

İzmir Ticaret Odası, yine önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Oda, ‘D8 Oda Başkanları Zirvesi’ni, 20 Ekim’de İzmir’de gerçekleştirecek.

Haberin Devamı

YILLIK ticaret hacmi 500 milyar dolara yaklaşan D-8 üyesi ülkelerden, 40 ticaret ve sanayi odası başkanı 20 Ekim’de İzmir’de bir araya gelecek. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, ‘D8 Oda Başkanları Zirvesi’ düzenleyeceklerini açıkladı. Demirtaş, D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mohammad Mousavi’nin geçen mart ayında İTO’ya yaptığı ziyarette D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2018’de 500 milyara çıkarılmasını hedeflediklerini söylediğini hatırlatarak, “Ben de Mousavi’ye bu yıl içinde İzmir’de D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları Toplantısı düzenlemeyi teklif ettim. Genel Sekreter de kabul edince çalışmalara başladık” dedi.

40 KENT 40 ÜLKE

Demirtaş, “Bu hedefe ulaşmanın en önemli yolu iş adamları ve iş dünyasıyla yakınlaşmaktan geçiyor. Bunun için tüm D-8 üye devletlerinin ekonomik olarak en büyük 5 kentinin ticaret ve sanayi odası başkanlarını İzmir’e davet ederek, 20-21 Ekim’de ‘D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı’nı düzenleyeceğiz. 8 ülkeden, 40 kentin, 40 oda başkanı İzmir’de buluşacak. Ticaret odalarının gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine ve küresel ticarete katkılarını görüşerek şehirlerimiz ve ülkelerimiz arasındaki işbirliği fırsatlarını ele alacağız. Ticaretimizi nasıl arttırabileceğimizi tartışacağız. Eğitim, bilim ve teknolojide işbirliğini de görüşeceğiz. Gelecek olan heyetler ile üyelerimiz ikili görüşmeler yapma imkanı bulacak. Toplantının sektörel işbirlikleri, proje ortaklıkları, ihracat ve ithalat fırsatlarının arttırılmasına katkıda bulunmasının yanı sıra kültür, sosyal ve turizm alanlarına da olumlu yansımaları olacak. Ve elbette İzmir’in tanıtımına da çok büyük katkısı olacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Büyük buluşma

1997 YILINDA KURULDU

Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’nın 1997’de İstanbul’da yapılan devlet ve hükümet başkanları zirvesinde D-8’in oluştuğunu hatırlatan Demirtaş, şöyle devam etti: “D-8’in kuruluş amacı, geniş bir nüfus ve coğrafi alanı temsil eden 8 ülke arasında ticaret ilişkilerinde yeni fırsatlar yaratmak, somut ortak projelerle ekonomik işbirliğini geliştirmek. Gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki durumlarını güçlendirmek de bir diğer önemli amaç. D-8 içinde yer alan ülkelerin aynı zamanda İslam İşbirliği Örgütü’nün de üyeleri. D-8 ülkeleri doğal kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarları nedeniyle kendi bölgelerinde önemli konumda bulunuyor. Organizasyonun sekretaryası da İstanbul’da.”

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!