Güncelleme Tarihi:
İzmir iş ve spor dünyasının ünlü ismi Rıdvan Burteçin kalp yetmezliğinden tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
O bir lejyonerdi
ALTAY Spor Kulübü'nün unutulmaz başkanı ‘‘lejyoner'' işadamı Rıdvan Burteçin, kalp yetmezliği şikayetiyle kaldırıldığı Özel Şifa Hastanesi'nde dün sabaha karşı 74 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Madalyaları vardı
ALTAY'da 18 yıl başkanlık yapan, İzmir'in spor ve iş yaşamına damgasını vuran Burteçin'in ölüm haberi büyük üzüntü yarattı. Fransa adına 4 yıl Afrika'da savaşan Burteçin'in çeşitli madalyaları da vardı.
Toprağa veriliyor
BURTEÇİN'in cenazesi bugün saat 12.00'de Altay Alsancak Stadı'na getirilerek tören yapılacak daha sonra Alsancak Hocazade Camii'nde kılınacak öğle namazından sonra Işıkkent Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Madagaskar’da inzivaya çekilecekti
SHP'de politika da yapan Rıdvan Burteçin, sol partilerin ideallerini kaybettiğini, insanların bencil, çıkarcı ve çalıp, çırpma çabası içinde olduğunu iddia ederek, 1994 yılında inzivaya çekilme kararı almıştı. Madagaskar'a yerleşerek ömrünün geri kalan bölümünü bu Fransız sömürge adasında geçireceğini ilan eden Burteçin, sol partilerin zayıflamasıyla Refah Partisi'nin çıkış yaptığını ve buna dayanamadığını vurgulamıştı. Zaman, kurt politikacıyı haklı çıkarmış, RP sonraki yıllarda iktidara yürümüştü. Burteçin yakınlarının, ailesinin baskısı ve sağlığının giderek bozulması nedeniyle Madagaskar fikrinden vazgeçmişti.
Son zamanlarda hastaydı
ALTAY'ın şirketleşmesi için yoğun çaba harcayan Burteçin, son kongre ve toplantılara hasta olmasına rağmen katılmış ve yorgun olduğu için konuşma yapmamıştı. Burteçin, son olarak eski Başkan Erdoğan Tözge'nin Altaylı futbolculara verdiği yemeğe katılmış, daha sonra hastalanarak evinde istirahata çekilmişti. Üç yıldır kalp yetmezliği çeken Burteçin, doktorların ameliyat önerisini, ‘‘Ameliyatsız idare ederim'' diyerek reddetmişti. Ancak, geçtiğimiz hafta ağırlaşan Burteçin, Şifa Hastanesi'ne kaldırılmıştı.
Kimdir?
Lejyoner Burteçin
BALKAN Savaşı'nda Makedonya'dan göç eden bir Türkmen ailesinin oğlu olan Rıdvan Burteçin, 1926'da İzmir'de doğdu. 1946'da Harp Okulu'nu bitirdi. 1949'da ordudan ayrıldı. 1952 yılında eğlence yeri açmak için Atina ve Beyrut'ta inceleme yaparken, Fransız Ordusu'na Lejyoner olarak girdi. Afrika'da 4 yıl savaşan Burteçin, 9 madalya ve Fransız Meclisi kararıyla, ‘‘En Büyük Asker'' liyakat madalyası aldı. Kendisine ayrı, madalyasına ayrı maaş bağlanan Burteçin, 1956'da İzmir'e döndü, 1959'da Altay Kulübü'ne başkan seçildi. 1991'e kadar aralıklı olarak 18 yıl başkanlık yapan Burteçin, evli ve Fatih, Altay ve Özlem adında üç çocuk babasıydı.
Ne dediler?
Hakkı Gürüz: Sıra bendeydi
ARTIK Altay'ın en yaşlısı olarak ben kaldım. 80 yaşındayım, sıranın bana gelmesini beklerken, Rıdvan'ı kaybetmek beni kahretti. Çok üzgünüm. Rıdvan, Altay için yaşardı. Fikirleri kabul görmezse sinirlenir, hiddetlenir ve isyan ederdi. Bunu sadece Altay'ı sevdiği için yapar, Mazhar Zorlu'yla görüşür, beni arar, Erdoğan Tözge'ye ulaşır derleme toparlama görevi yapardı.
Mazhar Zorlu: 40 yıllık arkadaşımdı
ALTAY Kulubü'nde 1960 yılından beri omuz omuza mücadele ettik. Kader birliği yaptığım en önemli arkadaşımdı. Biz hep birbirimize destek olduk. Fikir ayrılığına düşsek bile yine de anlayışla davrandık. Bir hafta evvel görüştük. Allah rahmet eylesin.
Esin Özgener: Yeri doldurulamaz
BURTEÇİN'in Altay'ın tarihinde önemli yeri var. Altay'la yatar, Altay'la kalkardı. Yeri doldurulamayacak bir yöneticiydi. Tüm spor camiasına başsağlığı diliyorum. Çok sevdiğim ve saydığım bir Altaylıydı.
Yüksel Çakmur: Örnek olacak kişilik
RIDVAN Burteçin, İzmir sporu ve politikasına yaptığı katkılar unutulmaz. Dürüst, ilkeli ve onurlu davranışlarıyla herkese örnek olmuş bir yöneticiydi. İlerici, sağduyulu ve ülkesini seven, insanı seven yakın bir arkadaşımdı. Altay'ın ayakta kalması için çalışmaları unutulamaz.
Kemal Zorlu: Zor günlerin adamıydı
ALTAY'a değerli hizmetleri geçmiş önemli bir kişilikti. Fikir ayrılıklarına rağmen mücadeleyi bırakmaz ve Altay'ın kötü günlerinde görevden kaçmazdı. O bizim büyüğümüz, ağabeyimizdi. Allah'tan rahmet, acılı ailesine de başsağlığı diliyorum.
Nafiz Zorlu: Vizyon sahibiydi
ÇOK üzgünüm, son zamanlarda hastaydı ama bu kadar ani vefat edeceğini aklımıza getirmiyorduk. Hastayken bile sık sık evine gider Altay'la ilgili konuşurduk. Kulübe çok üzün süre ve önemli hizmetleri var. Vizyon sahibi ve kendine özgü görüşleri olan orijinal bir insandı.
Mahmut Özgener: Çok şey öğrendim
ÇOK büyük Altaylıydı. İlk yöneticiliğe onun yanında başladım. Görüş ayrılıklarına düştük, çok kavgalar ettik. Altay'ın çıkarlarını her şeyden önde tutardı. Ayrı görüşte olmama rağmen onu saygı ile anıyorsam bu ne kadar önemli bir kişilik olduğunun kanıtıdır.