Burası Cumhuriyet Eğitim Müzesi...

Güncelleme Tarihi:

Burası Cumhuriyet Eğitim Müzesi...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2014 01:12

KARATAŞ’ta, Milli Eğitim Bakanlığı’nın İzmir Cumhuriyet Eğitim ile Türk Eğitim Tarihi ve Teknolojileri müzelerinin hali, görenlerin içini sızlatıyor.

Haberin Devamı

Çatısı akan, tavanında çökme tehlikesi bulunan, duvar sıva ve taşları dökülen, tabanları çatlayan, pencereleri çürüyen müzede Osmanlı ile 1920-70 yıllları arası döneme ait binlerce ders kitabı, ansiklopedi, her dilden klasik roman, Atatürk'ün ilk meclisteki ve Ankara Ulus Meydanı'ndaki, 10'uncu Yıl Nutku konuşmaları, İzmir Atatürk Lisesi’nde oturduğu masa, tahtada matematik dersi verirken fotoğrafı, cumhuriyet tarihine ait binlerce eğitim filmi, slayt, Türk eğitim tarihine ait araç, gereç, karneler ve diplomalar yer alıyor.


Ziyarete kapalı
Valilik, 200 yıllık binasında oluşan hasar yüzünden müzeyi ziyarete kapattı. 2011 yılında Özel İdare restorasyon ihalesinis yaptı. inanın kurtulması için hazırlanan projeyi 23 Kasım 2011’de Koruma Kurulu onayladı. Ancak her geçen gün yıkılma tehlikesi artan müzenin onarımına başlanmadı. Müze görevlileri, binlerce filim, kitap ve belgeyi, dolduruldukları kolilelerde korumaya çalışıyor.
Karataş’ta oturan, kent tarihi araştırmacısı ve yazarlarından Abdülkadir Hazman, "Müzenin bakımsızlığı, kapalı olması, Karataşlılar'ın yüreklerini acıtıyor. Bu değerli belgelere herhangi bir şey olursa ne yapacağımızı kara kara düşünmeye başladık. Valilik, Milli Eğitim Müdürlüğü ve belediyenin, hatta Kültür ve Turizim Bakanlığı'nın çok acil bir araya gelip, müzeyi kurtarmasını istiyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!