Güncelleme Tarihi:
Huzurevi gibi görünse de bilinen huzurevlerinde çok farklı Darüşşafaka rezidansları. Burada hüzün, yalnızlık yok. Bir köşesinden şen kahkahalar, diğer köşesinden keman, ud, piyano seslerinin yükseldiği ikinci bahar yaşam merkezi burası. Terkedildikleri için değil, akrabaları, çocukları olsa da kendi rızalarıyla, hem kendi geleceklerini güvence altına alan hem de bağışlarıyla eğitime destek olan Darüşşafaka’nın bağışçıları onlar. Türkiye’de 146 yıldır, maddi imkansızlıklar nedeniyle eğitim fırsatı bulamayan, babası vefat etmiş, başarılı çocukların ilkokul 4. sınıftan lise son sınıfa kadar yatılı ve tam burslu eğitim-öğretim giderlerini karşılayan, üniversite hayatlarında da burs desteği veren Darüşşafaka Cemiyeti, üçü İstanbul’da, biri İzmir’in Urla ilçesinde rezidanslar kurdu. Darüşşafaka bir anlamda vefa borcunu ödüyor. Bağışçılar, ne kadar mutlu olduklarını dile getirirken, “Yaşam burada uzuyor” diyor. Bağışçılar, kendi geleceklerini güvence altına alırken, çocukların da gelecek umutları oluyor. Rezidanslarda, kalanların mutlulukları ve konforu için her türlü ayrıntı düşünülmüş. Havuzdan, kuaföre, hobi salonlarına, 24 sağlık sağlık hizmetine kadar her imkan sunuluyor.
8 yıldır kalıyorum
Bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştiren, 15 çocuk kitabı yazan, emekli ilkokul öğretmeni Türkan Gedik Bengi, 78 yaşındaki eşi emekli ekonomist Ruhi Bengi ile birlikte 8 aydır kalıyor. Parkinson hastası ablasını da getirdiklerini belirten Türkan Gedik Bengi, “Burasını gördükten sonra huzurevinin ötesinde yaşam biçimi olarak burayı gördük. Toplumda (Ah ah huzurevine atılmış ya da gitmişler) gibi konuşmalar olabiliyor. Burası öyle bir ev değil. Konforlu bir yaşam için herşey elimizin altında. Mutluyuz. Yaşam da uzuyor burada” dedi. İzmir’in ilk matematik öğretmenlerinden, ömrünün 42 yılını eğitime adamış, ilk ve oratöğretimde matematiği kitaplarından öğrendiğimiz şu anda 95 yaşında olan, 4 çocuk babası ve torun sahibi Halim Erker de, Urla’da kalıyor. Darüşşafaka’nın eğitime verdiği hizmetlerini çok daha önceden bildiğini söyleyen Erker, rezidanslar da huzurlu ve mutlu bir yaşam sürdüğünü söyledi.
Önceliğim eğitim
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeliğinden emekli Birsen Ünlü, eşiyle kalmayı düşündüğünü ancak eşini 5 yıl önce kaybettikten sonra tek başına geldiğini söyledi. İstediği standartları bulduğunu söyleyen Ünlü, “eğitim kökenli olduğum için öğrencilere büyük sevgim var. Eğitime katkıda bulunmayı çok arzu ettim. Burada kalmaya yönelik kararımda önceliğim eğitime katkı koymaktı. Rezidansları da gördüm. Her türlü imkan var. Daha önce ben şan dersleri aldım. Piyano, şan çalışmalarımı burada yürütme imkanı buldum” diye konuştu. Urla Rezidans’ın Müdürü Tülay Baysal, Darüşşafaka’nın bağışlarla yaşadığını belirterek, “Rezidanslar yapılan bağışların karşılığında hizmet verebilmek amacıyla kuruldu. 12-13 senelik bir proje. Bağış yapan üyelerimize bir gönül, vefa borcu aslında” dedi.