Güncelleme Tarihi:
İZMİR’de yaşayan emekli akademisyen tekstilci Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, Uluslararası Mucitler Dernekleri Federasyonu’nun (IFIA) 27-30 Ekim’de Almanya’nın Nürnberg kentinde düzenlediği, ‘Fikirler - Buluşlar - Yeni Ürünler (İENA) 2011 Fuarı’na damgasını vurdu. Türk Patent Enstitüsü’nün (TPE) davetlisi olarak fuara katılan üç Türk buluşçudan birise olan Tarakçıoğlu, “Tekstil Esaslı Hava Isıtıcı Güneş Kollektörü” buluşuyla altın madalya kazandı.
Ekoloji madalyası
Fuar kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen, “Yeşil Buluşlar Dünya Yarışması”na da aynı buluşuyla katılan Tarakçıoğlu, “Ekoloji Madalyası” ile ödüllendirildi. Bu madalyayla Tarakçıoğlu, IFIA’nın 2011 ve 2012’de düzenleyeceği tüm fuarlara ücretsiz, davetli olarak katılma hakkı kazandı.
Tarakçıoğlu, Romanya Eğitim Araştırma Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yalnızca bir kişiye verdiği, fuar özel ödülünü de aldı. Fuardan üç ödülle dönen Tarakçıoğlu, “Bilseydim, daha fazla buluşumla katılırdım. Götürebileceğim diğer bir buluşum dünyanın en basit ve en ucuz su ısıcısı olan ‘Tekstil Esaslı Esnek Su Isıtıcı Güneş Kolektörü’ olurdu. Bunu götürmedim ancak diz üstü bilgisayarda anlatıp gösterdim, büyük ilgi gördü” dedi.
Tarakçıoğlu, altın madalya kazandığı buluşuyla kuruttuğu elma, kavun, mandalin, portakal, şeftali, kavun gibi meyveleri katılımcılara ikram ettiğini ve çok beğenildiğini söyledi. Türk Patent Enstitüsü’nün davetlisi olarak fuara katıldıklarını belirten Tarakçıoğlu şuunları söyledi:
Küçümsenen gerçek
“Başta Çin, İran, Malezya, Rusya, Romanya olmak üzere birçok ülkeden en az 50’şer kişilik katılım vardı. Dilerim bundan sonraki fuarlara daha fazla mucidimizin katılması sağlanır. Türkiye’de ne yazık ki araştırma geliştirmenin, buluşların, inovasyonun önemi hala tam anlaşılmış değil. Taklitçilikle veya dışarıdan ithal edilen bilgiyle, teknolojiyle bir ülkenin birinci sınıf bir bilgi toplumu olması mümkün değil. Ancak bu gerçek hala küçümseniyor. Fuarda en dikkat çekici nokta başta Almanlar olmak üzere ülkelerin gençleri, hatta çocukları Ar-Ge’ye teşvik etmeye verdikleri önemdi. Onlar için ayrı yarışmalar, ödüllendirmeler yapılıyor.”