Güncelleme Tarihi:
DENİZLİ'nin Buldan İlçesi'nde birinci derece SİT alanı ilan edilen Süleymanlı Gölü ve Yaylası, yeşerdi. 25 çeşit kuş türünü ağırlamaya başlayan bölgenin doğal halini koruyabilmesi için dikenli tellerle çevrilmesi ve avlanma yasağı getirilmesi istendi.
7 yıl sonra kabul
BULDAN'da 1992 yılında kurulan Doğal Hayatı Koruma Derneği, 1200 metre yükseklikte bulunan Süleymanlı Yaylası ve gölünün piknik ve imar alanı haline getirilmemesi için mücadele başlattı. Dernek Başkanı Sait Yalçın'ın 1993 yılında Kültür Bakanlığı'na yaptığı SİT ile ilgili başvurusu, 7 yıl geçtikten sonra kabul edildi.
Festivaller sona erdi
GEÇEN Şubat'ta Kültür Bakanlığı, göl ve yaylayı birinci derece SİT alanı ilan etti. Gölün adını duyurmak amacıyla yapılan Kar ve Kır Çiçekleri Festivali, SİT ilan edildikten sonra bu yıl sona erdi. Köylülerin sulama suyu çekmesiyle başlayan kuraklık da giderilmiş oldu, kuş türleri göle akın etmeye başladı.
Şimdi önlem zamanı
DERNEK Başkanı Sait Yalçın, ‘‘Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin incelemesinde, türüne çok ender rastlanan kuyruklu kurbağa ve sarı kanatlı balık türlerinin gölde yaşadığı belirlendi. Biz sekiz yıllık mücadeleyi kazandık. Şimdi bu güzelliklerin korunması için önlem alma zamanı’’ dedi.
Yasak getirilsin
Buldan Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Sait Yalçın, gölde avlanma yasağı getirilmesini ve piknik yapılıp yapılmadığının denetlenmesini istedi. Buldan'da doğal güzelliği ile göz kamaştıran yayla gölü, sit alanı ilan edilmesinden sonra 25 çeşit kuş türünü ağırlamaya başladı.