Güncelleme Tarihi:
ÇOK acayip bir haftaydı. Cumartesi günü de yazdığım gibi. Babam düşüp de kalçasını 2 yerinden kırınca; hastane peşinde, doktor peşinde, acil servisler de savrulduk. Nihayet Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde açtık gözümüzü. Her yerden hasta fışkırıyor. Kafasını gözünü patlatan, kendini balkondan atan, motosikletle kaza yapıp ayağını parçalayan... Ne ararsan var. Doktorlar, hemşireler oradan oraya koşturuyor. Ama aynı zamanda 10 numara bir Travmatoloji ekibi var Ege Üniversitesi’nin.
Acil Servis ruha dermandır
Sevgilin mi terk etti? Araba mı çarptı? Zam mı alamadın? Patronun “bıdı bıdı” mı etti? Zayıf dolu karnesiyle çocuğun mu delirtti? Hayata mı küstün? Git ve kentin en işlek acil servisinde 3 saat boyunca dur. Gör bakalım ne oluyor. Tasa mı kalıyor, dert mi kalıyor? Bir kez daha inandım ki, doktorluk, hemşirelik öyle kendiliğinden alınmıyor. Yukarıdan veriliyor. O görevle geliyorsunuz. Çok zor iş.
Neyse ilk müdahalenin ardından Ortopedi ve Travmatoloji Servisi’ne alındık. Ege’nin hatta Türkiye’nin her yerinden insan. Bizim insanımız. Yüzlerde endişeli bir bekleyiş. Herkes umutla iyileşmeyi bekliyor. Sürekli olan tek şey ise kan ihtiyacı! Net.
Bize de ameliyattan bir gün önce dediler ki, 3 ünite kan bağışı lazım. Başladık panik halinde, babamın kan grubu için sağı solu aramaya, facebook’tan paylaşmaya.
Kan stoklarımız ne durumda?
Kan bulundu, çok şükür. Ama ben gazeteci refleksiyle, Türk Kızılayı Ege Bölge Müdürü Dr. Gökay Gök’ü aradım. Dedim ki, nedir durum? Kan sıkıntımız mı var bölgede? Diyor ki, “Biz elimizden geleni yapıyoruz, kampanyalar yapıyoruz, sosyal medya hesaplarımızı çok aktif kullanıyoruz, gezici araçlarımızı kentin işlek yerlerine götürüyoruz ama zaman zaman yine de insanımız tarafından unutuluyor bu konu. Size şu kadarını söyleyeyim, 2013’te sadece Ege Bölgesi’nin gereksinim duyulan acil kan ihtiyacı yaklaşık 400 bin ünite!!! Bu sayıyı stokla yönetebilmek için yaklaşık 300 bin ünite kan tarafımızdan toplandı. Ancak hedefimiz 2014’te 400 bin ünite. Bunu temin etmek için sağlıklı vatandaşlarımızın Türk Kızılayı merkezlerine düzenli kan bağışı yapmalarında çok önemli fayda var.”
Haklı! Yaşamayan anlamıyor. Benim gibi. Hayatımda 3 kez kan vermiştim. Bundan böyle daha sık vereceğim. Korkmayacağım. Korkarsam bir gün benim başıma geldiğinde dövünmeyeceğim. Haydi beyler, bayanlar; kan vermeye!
Kızılay’a kan bağışı nasıl yapılır
BİR ünite kan bağışında bulunarak 3 kişinin hayatını kurtarabilirsiniz. 18–65 yaş arasında, 50 kilo üstünde herhangi sağlık problemi bulunmayan herkes kan bağışında bulunabilir.
Kayıt: Kan bağışçısı olup olmayacağınızı belirlemek için Bağışçı Bilgi Formu’nu doldurmanız gerekmektedir.
Doktor Muayenesi: Doktorlarımız doldurduğunuz formu değerlendirerek sizi kısa bir muayeneden geçirir.
Kan Alma İşlemi: Uygulanan testler ve alınan bilgiler sonucunda, şartlarınız uygun ise kan alma aşamasına geçilir. Uzman hemşirelerimiz özel tasarlanmış yataklarda, hijyenik şartlarda ve tek kullanımlık malzemelerle kan alma işlemini gerçekleştirirler.
İkram ve istirahat: Rahatınız için özel olarak hazırlanmış ikram bölümümüzde 10-15 dakika boyunca dinlenmeniz faydalı olacaktır. Bu sırada ikram edeceğimiz meyve suyu, sıvı kaybının giderilmesinde etkilidir. Ne kadar sürer? Bütün işlemler ortalama 30–35 dakika.
Nerelerde kan bağışlayabilirsiniz
• Ege Bölge Kan Merkezi: 0232 347 6 347
• Aydın Kan Bağışı Merkezi: 0256 2137731
• İzmir Kan Bağışı Merkezi: 0232 347 6 347
• Alsancak Kan Bağışı Merkezi: 0232 4638900
• Üçkuyular Kan Bağışı Merkezi: 0232 2599632
• Denizli Kan Bağışı Merkezi: 0258 2654976
• Manisa Kan Bağışı Merkezi: 0236 2317786
• Uşak Kan Bağışı Merkezi: 0276 2247437
• Ödemiş Kan Bağışı Merkezi: 0232 5448677
• Marmaris Kan Bağışı Merkezi: 0252 4120088
• Muğla Kan Alma Birimi: 0252 2124068
• Fethiye Kan Alma Birimi: 0252 6141441
Önemli not: Tüm bu süreç boyunca yanımda olan gazeteme, sağlık yazarımız Bülent Katarcı’ya, mucize bir ameliyat kotaran Ege Üniversitesi Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Aktuğlu ve ekibine, Başhemşire Elvan Mutlu ve ekibine, deneyimli hasta bakım uzmanımız Miray Yılmaz’a, ameliyathane girişindeki süper pozitif insan Selçuk Özdaş’a ve kan vermek için arayan eşe, dosta, komşuya teşekkürü borç bilirim. İyi ki varsınız!