Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin 2023 yılında 2.5 milyon ton pamuğa ihtiyacı olacak.Türkiye'nin ihracat ve istihdamın lokomotifi olan tekstil ve konfeksiyon sektörleri, 2011 yılında 24 milyar dolarlık ihracata imza atarken, 2023 yılı için hedef, 72 milyar dolar olarak belirlendi. Bu hedefe ulaşmak için yerli pamuk üretimini arttırmak gerektiğine işaret eden Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, 2023 yılında Türkiye'nin 2.5 milyon ton pamuk talebi olacağını, bu talebin ilk etapta 1 milyon ton, sonrasında ise 1.5 milyon tonluk kısmının yerli pamuk ile karşılanması gerektiğini ifade etti.
Pamuk için açıklanan 46 kuruş destek primini de yetersiz bulan Ünlütürk, “Pamuk için verilen prim desteği üreticilerin 60 kuruşluk beklentisinin altında kaldığı bir gerçek. Türkiye'de pamuk paydaşlarına verilecek en büyük destek gerçekçi kur politikası olacaktır. Döviz kuru seviyesi bugünkünün yüzde 10 üzerinde olsa sektörün tüm paydaşlarının beklentileri karşılanmış olur, sektörün tüm tarafları mutlu olur” diye konuştu.
Söke'de düzenlenen, “1.Söke Pamuk Çalıştayı’nda konuşan Ünlütürk şöyle devam etti: “Ekonomi Bakanlığı'nın yürüttüğü Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) ve yine Ekonomi Bakanlığı Koordinatörlüğünde düzenlediğimiz Pamuk Çalıştayı'nda sektörün yol haritası belirlendi. Bu yol haritası hızlı bir şekilde uygulamaya geçtiği takdirde Türkiye'de pamuk üretimi artacaktır. Beklentimiz bu yol haritasının hızlı bir şekilde hayata geçirilmesidir.”
Türkiye'nin pamuk üretiminde dünya sekizincisi olmasına rağmen ciddi bir pamuk ithalatçısı olduğuna işaret eden Ünlütürk, “2006 yılından beri pamuk ithalat rakamlarına baktığımızda 752 bin ton pamuk ithalatına karşılık 968 milyon dolar, 2007'de 945 bin tonluk pamuk ithalatına karşılık 1.2 milyar dolar; 2008'de 612 bin ton için 1 milyar dolarlık bir ithalat yapıldı. 2009'da bu rakamlarda çok fazla değişme yaşanmadı ve 752 bin tonluk ithalat yapılırken 1 milyar dolar kadar dışa bağımlılık yaşandı. 2010 yılında ise 887 bin tonluk pamuk ithalatımız karşılığında 1.7 milyar dolar ödediğimiz tespit edildi. 2011 yılındaki pamuk ithalatımıza bakacak olursak 1.8 milyar dolar seviyelerinde olduğumuzu görüyoruz. Bu çerçevede, 2011 yılı Türkiye tekstil ve konfeksiyon ihracat rakamlarına baktığımızda ithalatımızın 13,3 kat fazlası ile 24 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğimiz görülmektedir” dedi.
Türkiye'de tekstil ve konfeksiyon sektöründeki üretimin yüzde 65'inin, ihraç edilen tekstil ve konfeksiyon ürünlerin ise yüzde 80’inin pamuklu ürünlerden oluştuğunu belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, ilk defa düzenlenen pamuk Çalıştayı’nın, Türkiye'de yeni iş alanları yaratmak, dış ticaret açığını kapatmak, ihracatı arttırmak, tarımı sürdürülebilir kılmak açısından son derece isabetli olduğunu kaydetti.
"Pamuk stratejik ürün ilan edilmeli"
2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi kapsamında 72 milyar dolarlık bir paya sahip olması beklenen tekstil ve konfeksiyon ihracatının hedefini gerçekleştirebilmesi için pamuğun stratejik bir ürün olarak ilan edilmesi gerektiğini belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk sözlerine şöyle devam etti:
“Tekstil ve konfeksiyon ihracatımızı arttırmak ve dış ticaret açığımızı kapatmak başta olmak üzere, tekstil ve konfeksiyon sektöründe daha fazla katma değerin ülkemizde bırakılması, ithalata bağımlılığın azaltılması, tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin temel hammaddesi olma özelliği taşıması sebebiyle stratejik tarım ürünü adayı olan pamuk, ülkemiz için önemli bir tarım ürünüdür. Ülkemizde pamuk, yalnızca tekstil ve konfeksiyon sektörlerinde değil, 30'a yakın sektörde de kullanım alanı bulabilen bir stratejik önem taşıyan bir üründür.”
1. Söke Pamuk Çalıştayı, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk, Tariş Pamuk Birliği Başkanı M. Beliğ Azbazdar, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Ş. Barış Kocagöz ve Türkiye Ziraat Odaları Başkan Yardımcısı Nuri Sorman'ın katılımlarıyla gerçekleşti.