Güncelleme Tarihi:
Söke, Menemen ve Koçarlı’nın içinde bulunduğu Türkiye’deki 8 nokta pilot üretim merkezi olarak belirlendi. Bu yıl hedeflenen üretim miktarı 14 bin ton. Önümüzdeki yıl ise üretim noktası sayısı 15’e çıkarılarak, önce 40 bin, ardından da 80 bin ton beter cotton yetiştirilmesi planlanıyor. Dünya pamuk üretiminin standartlarını belirleyen Nike, Adidas, Marks&Spencer ve H&M gibi tekstil devleri tarafından kurulan İyi Pamuk İnisiyatifi’ne (BCIBetter Cotton Initiative) Türkiye de dahil oldu. İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye’nin Better Cotton uygulamasına geçmek için 2 yıldır sürdürdüğü girişimlerin olumlu sonuç verdiğini ve daha iyi pamuk üretimi yapan ülkeler kervanına dahil olunduğunu ifade eden Kocagöz, şu bilgileri verdi:
İthalat yerine yerli üretim
“Dünyada pamuk üretiminin standartlarını belirleyen Nike, H&M, Adidas ve Marks&Spencer gibi tekstil devleri pamukta bir standart belirledi. İyi Pamuk İnisiyatifi’nin (BCI) oluşturdular. Ve bu markalar iş verdiği tedarikçiden de bu standartta üretim istemeye başladı. Türkiye’deki üretici de BCI pamuğunu bulamadığı için Afrika, Hindistan ve Pakistan’dan ithalat yapmak zorunda kalıyordu. ürkiye bu konudan eksik kalmasın istedik. 2 yıllık çalışmanın ardından bunu başardık. İlk pilot ekip kuruldu. Şu anda bizim bölgemizde Söke, Koçarlı, Menemen’de Beter Cotton üretimi başlayacak. Türkiye genelinde 8 noktada üretim yapılacak. Bu yıl hedef ise 14 bin tonluk bir üretim. Önümüzdeki yıl ise üretim noktasını 15’e çıkarmayı hedefliyoruz. Önce 40 bin ardından da 80 bin tonluk bir üretim hedefleniyor. Beter Cotton’da kontrollü ilaç kullanımından su tasarrufuna ve çalışan işçinin sigortasının ödenmesine kadar çeşitli kriterler var. Organik pamuk üretimi zor olduğu için bu daha iyi bir alternatif. İlk etapta mevcut pamuktan yüzde 5’e varan bir fiyat farkı oluşacak” dedi.
Üretici kapıya sıkışmayacak
Dünyadaki toplam Better Cotton üretim miktarının 85 bin ton civarında olduğunu aktaran Kocagöz, bu sezon bunun 200-250 bin tona ulaşacağının tahmin edildiğini dile getirdi. Bu sezona yüzde 25’lik bir rekolte kaybıyla girildiğini anlatan Barış Kocagöz, beklentinin de bu yönde olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Bu sezon Türkiye’de 480-500 bin tonluk bir rekolte tahmin ediliyor. Ege’de ortalama verimlerde rekorlar kırıldı. Dekarda 50 kiloluk bir artış söz konusu. Bu veriler ışığında güzel bir sezon geçiyor. Sezonda 3.2 olan pamuk, bugünlerde ortalaması 4 lira civarında. Burada rekoltenin azlığı ve dünya piyasalarındaki yanlış uygulamalarında etkisi var. Geçtiğimiz sezon üretici girdiği kapıdan çıkamamıştı. Ama bu sezon durumlar iyi. Yeni sezonda da üretimin
ZİRVE İZMİR'DE
Ulusal Pamuk Zirvesi’nin 3’üncüsünü 4 Mart’ta İzmir’de yapacaklarını ifade eden Barış Kocagöz, zirvenin “Türkiye’de pamuğun önemi” konu başlığıyla toplanacağını belirtti. İzmir’de yapılacak zirveye sektörün tüm aktörlerinin katılacağını dile getiren Kocagöz, sektörün yaşadığı sorunların ve pamuğun geleceğinin ele alınacağını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “En önemli konumuz, planlama. Biz 5 yıllık plana stratejimizi belirlemek istiyoruz. Pamuk zor bir ürün. Yatırımı çok fazla. Yaptığı ciroya göre aldığı kar çok düşük. Bu nedenle sektörde bir planlamanın olması gerekiyor. Bir eşik üretim değeri olsun. Burada bizim önerimiz, 1 milyon ton üretim. Türkiye’nin tüketim ihtiyacı, 1 milyon 400 bin ton. Onun için de güvenli üretim miktarı olarak 1 milyon ton diyoruz. Sonuçta ithalata hep ihtiyaç olacak. Ama yurtdışına bağımlı olmayalım diyoruz. Kontrol bizim elimizde olsun istiyoruz. Üreticinin beklentisi her yıl ‘pamuk ekeyim mi?’ sorusunu sormak yerine 5 yıllık plana göre stratejisini belirlemesi.”
LİSANSLI DEPOYA EK PRİM
Aynı zamanda ELDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı olan Barış Kocagöz, geçtiğimiz yıl faaliyete geçen kurumla ilgili de bilgi verdi. Kocagöz, bu yıl ürün almaya başladıklarını, bin 500 tonluk bir ürünlerinin bulunduğunu belirterek, hedeflerinin bu sezon için 5 bin ton olduğunu kaydetti. Kocagöz, pamuğunu lisanslı depoya koyan üreticiye ek prim önerilerinin de bulunduğunu belirterek, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı önerimize destek verdi. Öneriyle ilgili kurulan komisyonun olumlu görüşlerini Maliye Bakanlığı’na iletti. Böyle bir ek prim üreticiyi lisanslı depoculuk için teşvik edecek. Bunu ilk 5 yıl için istiyoruz. Kararın yeni pamuk destekleme primlerine yetişmesini bekliyoruz” diye konuştu.