Bu kütüphane herkese açık

Güncelleme Tarihi:

Bu kütüphane herkese açık
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2014 01:14

YAŞAR Üniversitesi Bilgi Merkezi, "Üniversite kütüphaneleri herkesindir" sloganıyla, 10 binlerce yazılı, görsel ve elektronik arşivini, İzmirlilerin kullanımına sunuyor. Öğrencilerinin yanı sıra vatandaşların da eğitim ve araştırma gereksinimlerine eksiksiz yanıt veren kütüphane, tüm İzmirlileri kitap okumaya davet ediyor.

Haberin Devamı

2002 yılında 100 kitap, bilimsel ve akademik yayınların bulunduğu 5 veri tabanı ile yola çıkan Yaşar Üniversitesi Kütüphanesi, aradan geçen 13 yılda, basılı kitap sayısını 52 bine, e-kitap sayısını 240 bine, elektronik dergi sayısını 20 bine, veri tabanı sayısını ise 32'ye çıkararak kaynak materyal sayısını artırmayı başardı. Bornova Selçuk Yaşar Kampusu içinde hizmet veren kütüphane, 2 yıl önce, "Üniversite kütüphaneleri herkesindir" sloganıyla, öğrencilerinin yanı sıra herkese hizmet vermeye başladı. Bu tarihten sonra özellikle lise öğrencilerinin ve yüksek lisans ile doktora yapan kişilerden yoğun talep gördüklerini belirten Bilgi Merkezi Müdürü Gülsevil Ağca, "Yıllık üyelikle hizmet veriyoruz. Yılda bine yakın kişi dışarıdan gelerek basılı veya elektronik kaynaklarımızdan faydalanıyor. Yalnızca roman okumak isteyip ödünç kitap alan üyelerimiz de var. Kütüphanemizde, günlük gazeteler ile görsel-işitsel materyaller de yer alıyor. 10 binlerce kitap ve elektronik kitaba erişilen kütüphanede, ayrıca elektronik
veri tabanları sayesinde akademik yayınlara da ulaşmak mümkün. Üniversite çalışanlarına ve öğrencilerine 24 saat hizmet veren kütüphane, vatandaşlara ise saat 18.00'a kadar hizmet ediyor" dedi.

Haberin Devamı

AMAÇ KİTAP OKUMAYI SEVDİRMEK

Ağca, kitap okumayı ve kütüphaneleri sevdirmek için okuma etkinlikleri yaptıklarını, resim yarışması düzenlediklerini, Edebiyat ve Sosyal Sorumluluk toplulukları aracılığıyla birçok ilkokulun da kütüphanesini oluşturduklarını söyledi. Geçtiğimiz yıl, 7 bin kişinin, toplam 7 bin 985 kitabı ödünç aldığını, binlerce de e-veri taraması yaptığını anlatan Ağca, tüm İzmirlileri Yaşar Üniversitesi'nin zengin kütüphanesinden faydalanmaya davet etti.

ONLINE KİTAP TARAMA MÜMKÜN

Kütüphanede çeşitli birimlerde 6 uzmanın hizmet verdiğini belirten Gülsevil Ağca, aradığı kitabın üniversitede olup olmadığını incelemek isteyen vatandaşların, adresinden üniversite kütüphane kataloğunu tarayabileceklerini de kaydetti.

TÜRKİYE KİTAP OKUMA KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMASI

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2011 yılında yayınladığı Türkiye Okuma Kültürü Haritası Araştırması'na göre, Türkiye'de her 4 kişiden birinin kitap okuma alışkanlığının olduğu belirlenirken yılda ortalama 7,2 kitap okunuyor. Bir defada kitap okuma süresi ise yüzde 47'lik oranla 30 dakika olarak belirlenirken yüzde 22'lik kesim ise yaklaşık 1 saat kitap okuyor. Ülkemizde kitaplar rastgele seçilip düzensiz okunuyor. Seçici ve düzenli okuyanlar arasında 7-14 yaş grubundaki bireyler yüzde 35.4'le diğer yaş gruplarına göre birinci sırada yer alıyor. En çok okunan baskılı materyal yüzde 54 ile kitap. Yüzde 61,5 oranla en çok, tavsiye edilen kitaplar okunurken yüzde 84,2 oranla düzenli olarak izlenen yazar olmaması dikkat çekiyor. Türkiye'de yüzde 43,5 ile kütüphane kullanma alışkanlığı bulunmuyor. Kütüphaneler, çoğunlukla ders çalışma amaçlı kullanılıyor.

Haberin Devamı

EGE MACERA SEVİYOR

Güneydoğu Bölgesi'nde 'psikoloji' temalı kitaplar tercih edilirken İstanbul'da yaşayanlar 'aşk' kitapları okuyor, Egeliler ise 'macera' temalı kitapları tercih ediyor. Bir yıl içinde 12-13 kitap ile en fazla kitabı Erzurum ve Erzincan okuyor. İkinci sırayı, yılda 10 ila 12 kitap ile Yalova, Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu alıyor. Ankara üçüncü sıraya yerleşirken Ege Bölgesi ise yılda ortalama yalnızca 6 kitap okuyor. Evlerde yüzde 44 oranla genellikle 25'ten az kitap bulunurken boş zamanlarını kitap, gazete ya da dergi okuyarak geçirenler Doğu Karadeniz Bölgesi'nden Ankara'ya uzanan şeridi kapsıyor. İstanbul hariç, Marmara ve Trakya da boş vakitlerini okuyarak değerlendiriyor. İstanbul ve Ankara boş zamanında televizyon izlerken Ege Bölgesi ise aile ile zaman geçiriyor. Boş zamanının çoğunu müzik dinleyerek geçiren tek bölge ise Doğu Karadeniz.

Haberin Devamı

ALIŞKANLIK KAZANDIRMAK İÇİN ETKİNLİKLER DÜZENLİYORUZ

Ege Bölgesi'nde kitap okuma alışkanlığını artırmak için diğer kütüphane yetkilileriyle ortak çalıştıklarını belirten Gülsevil Ağca, "Belirli aralıklarla, kamuoyunda farkındalık yaratmak için kentin simge noktalarında kitap okuma etkinlikleri gerçekleştiriyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!