Güncelleme Tarihi:
Madencilik sektörünün yerli hammaddeyle üretim yapmasından kaynaklı en fazla katma değer yarattığını ve binlerce kişiyi istihdam ettiğini söyleyen Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, Türkiye’deki kur politikalarının ihracatçının en büyük engeli olduğunu söyledi.
YÜZDE KAÇI YERLİ
Erdinç, tüm dünya ülkelerinin parasını aşağı tutmasına rağmen Türkiye’nin aşırı değerli parada ısrar etmesine anlam veremediklerini belirterek “Ana sorun değerli Türk Lirası. Bugün 100 milyar dolarlık ihracattan bahsediyoruz. Bu madalyonun arkasına bakmak lazım. Bu ihracatın yüzde kaçı yerli girdiyle yapılıyor? Aşırı değerli para yüzünden Türkiye ithalata dayalı ihracatçı haline geldi. Ülkeye kalan katma değer çok düşük. Bu kur böyle devam ettiği sürece Cumhuriyet’in 100’üncü yıldönümünde hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat sadece hayaldir. Türk Lirası böyle aşırı değerli oldukça katma değer yaratmayan, ithalata dayalı ihracat da patlayacaktır” dedi.
BAŞKANIN SUÇU YOK
Erdinç, Hükümet’in kur politikalarını eleştirmeye devam ederek şunları söyledi: “Herkes Merkez Bankası Başkanı’na hücum ediyor. Sonuçta Başkan görevini yapıyor. Hükümet tarafından Merkez Bankası Başkanı’na bir sepet verilir. Bunda dolar ve euronun toplamının 3.5 lirayı geçmeyeceği öngörülür. Başkan da bu yüzden değeri çıkartamıyor. Hükümetin kararlı olması, gerçek rakamları vermesi, kuru baskı altında tutmaması gerekiyor.”
BATI’DAN GELEN HABERLER KÖTÜ
Avrupa’daki durumun giderek kötüleştiğini, Amerika Birleşik Devletleri’nde de yakın zamanda iyileşme beklemediklerini ifade eden Erdinç, “Bizler pazarlarımızı çeşitlendirmek istiyoruz ama bu kez de Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki gümrük vergileri sorun yaratıyor. Çiller zamanında yapılan anlaşmada herhalde Türkiye bu konuyu belirtmeyi unutmuş ki; biz AB’nin o ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının dışında kalıyoruz. AB ülkeleri yüzde 5 gümrük verirken Türkiye yüzde 30 gümrük vergisi veriyor. Bunu katma değeriyle çarparsak Türkiye’den gelen mallara ithalatçının ödediği gümrük vergisi yüzde 50’lere çıkıyor. Böylece rekabet şansı çok azalıyor” dedi. Herşeye rağmen bu pazarların geleceği olan pazarlar olduğunu dile getiren Erdinç, “Özellikle Afrika’ya Çin hakim. Buradaki zengin petrol kaynakları bol miktarda da para olacağını gösteriyor. Bu yüzden bu ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları süratle hayata geçirilmeli. Eğer pazarlarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyorsa bu önlemler alınmalı” dedi.