BOZDAĞ ZİRVESİ

Güncelleme Tarihi:

BOZDAĞ ZİRVESİ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Uzmanlar çığ önleme proje maliyetinin abartıldığını savunuyor. İl Genel Meclisi bugün toplanıp tesislerin kapanıp kapanmayacağına karar verecek

İZMİR'in alternatif turizm merkezi Bozdağ Kayak Tesisleri'nin çığ tehlikesi nedeniyle kapatılıp kapatılmayacağı bugün yapılacak İl Genel Meclisi toplantısında karara bağlanacak.

İki trilyon tıkadı

ÖNCEKİ sezon 4 kez çığ düşünce, ‘‘Çığ önleme projesi’’ hazırlandı. Ancak proje maliyetinin 2 trilyon lira olarak açıklanması, bugüne kadar 6 milyon dolar harcanan tesisin önünü tıkadı.

Maliyet abartılıyor

İL Genel Meclisi, bu kadar büyük para harcanmasının mümkün olmadığını savunurken, kayak tesislerini projesini gerçekleştiren Öner Gövsa, çığ önleme projesinin maliyetinin abartıldığını söyledi.

Proje desteklensin

GÖVSA, 300 bin dolarla (Yaklaşık 200 milyar lira) önlem alınabileceğini öne sürdü. İzmir Kayak ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Alper Gültekin de, ‘‘Proje desteklenmeli, İzmir böyle bir tesisten mahrum kalmamalı’’ dedi.

Neydi, ne oldu

1996'da dönemin Valisi Kutlu Aktaş'ın girişimleriyle yaptırılan Bozdağ Kış Sporları Tesisi Projesi, 20 odalı bir otel, 22 bungalov, günübirlik dinlenme tesisi, telesiyej, 2 teleski, zirve kafeterya ve amatör kayak pistinden oluşuyor. Bugün bu yatırımın kaderine terkedilmesi düşünülüyor.

Bozdağ neydi, ne oldu

1996 yılında Vali Kutlu Aktaş tarafından Orman Bakanlığı'ndan geçici tahsisle başlatılan Bozdağ Kış Sporları Tesisi Projesi çerçevesinde 20 odalı bir otel, 22 bungolov, günübirlik dinlenme tesisi, telesiyej, 2 teleski, zirve kafeterya ve amatör kayak pisti 5.5 milyon doları Özel İdare, 500 bin doları işletmeci şirketçe karşılanmak üzere toplam 6 milyon dolara yapıldı. Tesis, Çiftçi Grubu'na bağlı Bozdağ Kış Sporları Turizm Sanayi Şirketi'ne yıllık 101 bin 500 dolara kiralandı. Bu arada Özel İdare'nin, Orman Bakanlığı'na zamanında belge gördermemesi üzerine geçici tahsis kaldırıldı.

4 kez çığ düştü

1998-99 kayak sezonunda 4 kez üst üste çığ inmesi üzerine de tesis kapatıldı. Geçtiğimiz sezon Egeli kayakseverlere hizmet veren Bozdağ'da bu kez de altyapı sorunları başladı. Şirket sorunların İl Özel İdare tarafından çözülmesini istedi. Özel İdare de bunların şirketin sorumluluğunda olduğunu savundu. Sorumluluk çıkmazı ve yeni yatırım gerekliliği konuyu İl Genel Meclisi gündemine taşıdı. Tesisin kapatılması yolundaki önergenin bugün yapılacak toplantıda görüşülmesine karar verildi. Kapatılma kararının alınması halinde, Ege'nin tek kış sporları merkezinin kapısına kilit vurulacak. İzmirli kapakseverler Uludağ yolunu tutmak zorunda kalacak.

Özelleştirme önerisi

İZMİR Kayak ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Alper Gültekin, Bozdağ'da sorunun yetki karmaşasından kaynaklandığını savundu. Gültekin, şunları söyledi:

‘‘ÖZEL İdare'yle işletmeci şirket arasındaki yetki ve sorumluluk belirsizliğinden kaynaklı aksaklıklar Bozdağ'a ve kayakseverlere maledilmemeli. Ayrıca Bozdağ'ın değerlendirilmesi için özelleştirmeye gidilmeli. Yap-işlet-devret modeliyle bir kaç şirkete tahsis yapılıp, Özel İdare'nin sadece kamu ve sporcu yetiştirmeye yönelik işlemleri yönlendirmesi yeterli. Aksi halde bu tür sorunların yaşanması doğal. Ama bunda ne yöre halkının, ne İzmir için büyük bir şans olan Bozdağ'ın, ne de kayakseverlerin suçu var. Oysa Bozdağ kapatılırsa fatura bu kesimlere çıkarılacak. Bozdağ'da üç aylık kayak sezonunu sürdürebilecek kadar yoğun kar var. Kot farkı, kar kalitesi, ulaşım rahatlığı ve her şeyden önce Ege'de olması özellikleriyle Bozdağ her türlü yatırımı hakediyor. İl Genel Meclisi köylere hizmet etmek istiyorsa, projeyi desteklesin. Tesisler, yöre halkına istihdam oluşturmanın yanı sıra yaratacağı yeni iş sahalarıyla kalkınmaya büyük etken oluşturacaktır.’’

ÖNER GÖVSA

Çığ bahane ediliyor

BOZDAĞ'ın çığ riski taşımasının bahane olarak kullanıldığını belirten tesislerin inşaat projesini gerçekleştiren Öner Gövsa da, riskin kar yağan her bölgede bulunduğunu hatırlattı. İnşaat Mühendisi Gövsa şöyle dedi:

‘‘Ancak bu küçük gözlem ve tedbirlerle yokedilebiliyor. Bozdağ'da çığ alan bölgenin traşlanıp, bu bölgenin üstündeki üç kilometrelik profesyonel kayak pistinin yapılması halinde şu an ulaşılamayan bu bölgelerde kar birikmesi olmadan indirme çalışması uygulanabilir.

Çelik bariyer

Ayrıca tepedeki burunun önüne çelik bariyer yapılması yeterli olacaktır. Bu da en fazla 300 bin dolarlık bir yatırım gerektirir. Bir de 500 yataklı konaklama tesisi yapılması halinde, Bozdağ çığdan korunmanın yanısıra, şimdiki kapasitesinin 5 katı fazla potansiyelle çalışabilir. Bu da yapılan tüm yatırımın 6 yılda amorti ettirir. Bozdağ İzmir için büyük bir şans. Bu şansını değerlendirmek yerine, çıkar kavgası güdülüp tesisleri gözden çıkarmak anlamsız. Çığ önleme projesinin arkasına sığınılmasın. Türkiye'de hiç bir kayak merkezinde çığ önleme projesi yok.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!