Sedat ACAR
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2007 20:32
Çanakkale’nin uygarlık beşiği Türk-Yunan dostluğunun merkezi Bozcaada dünya turizmine yelken açtı.
Bozcaada Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Gamze Gümüş, yıllardır süre gelen bir tanıtım eksiklikleri bulunduğunu belirterek, bu amaçla yöre halkı olarak dernek çatısı altında bir araya geldiklerini söyledi. 2 bin 200 yatak kapasiteli Bozcaada’da dünya turizmine örnek olmayı planladıklarını anlatan Gamze Gümüş ile ilgili söyleştik.
Bozcaada’yı kısaca anlatabilir misiniz?- Mitolojik ismiyle Tenedos olan Bozcaada, Ege Denizi’nin Kuzey Doğusu’nda yer alır. Adamız Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1455 yılında bize emanet edildi. 1923 yılında ise Lozan anlaşmasıyla Türkiye topraklarına bağlandı. Adadaki başlıca gelir kaynağı, üzüm bağları ile doğal olarak şarapçılık ve balıkçılıktır. Ege Denizi’nin kara sularında olmamıza rağmen İstanbul’a da çok yakınız. Adeta İstanbul’un banliyösü gibi bir konumdayız. Bu nedenle Bozcaada, Türk turizminin ana kilit noktalarından oluşan bir coğrafi konumdadır. Ancak, bugüne kadar adamızı tanıtıcı bir reklam çalışması gerçekleştiremedik. Bundan sonraki çalışmalarımızda Bozcaada’yı tanıtıcı bir dizi çalışmalar yapacağız.
Dernek başkanıá1976 Bozcaada doğumlu olan Gamze Gümüş ilk, orta ve lise öğrenimini Bozcaada’da yaptıktan sonra Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni tamamladı. Ardından 7 yıl süreyle turizm sektöründe görev yaptı. Gümüş, halen Bozcaada Kültür ve Turizm Derneği Başkanlığı’nı yürütüyor.ŞENLİĞİMİZE BEKLİYORUZ
Bağ bozumu şenlikleriniz ilgi görüyor mu?- Adamız hem sofralık, hem de şaraplık üzüm üretimi gerçekleştirmekte ve bizim şarabımız Avrupa sofralarında bir hayli ilgi görmektedir. Ada halkı olarak hem turizm faaliyetlerimizi hem de ticari gelişimimizi üst sıralara tırmandırmak için bir dizi çalışma içindeyiz. Bu nedenle 6 yıldan bu yana düzenlediğimiz bu yıl da 7-8 Eylül günlerinde gerçekleştireceğimiz ve geleneksel hale getirdiğimiz bağ bozumu şenliklerine turizm tanıtım firmalarımızı davet ediyoruz. Bozcaada’da misafirimiz olsunlar ve adamızı yakından görsünler.
YATAK KAPASİTEMİZ 2 BİN 200Peki tanıtım için yapmayı düşündükleriniz?- Öncelikle internetten yararlanacağız. Bu nedenle üç yıl önce Bozcaada Kültür ve Turizm Derneği’ni kurduk. Derneğimiz aracılığı ile Bozcaada’yı hem Türkiye, hem de dünya turizmine sunacağız. Geçtiğimiz yıl 1800 belgeli turistik yatak kapasitemiz vardı. Şu an ki turizm sezonu itibari ile yatak kapasitemiz 2 bin 200’e çıktı. İrili ufaklı 50 turistik tesisimiz var. Tesislerimizin bir kısmı otel bir kısmı ise pansiyondan oluşuyor. Özellikle Bozcaada, Türk ve Yunan uluslarının geçmişten gelen bir çekim merkezi konumunda. Adamız nüfusu geçtiğimiz yıllarda daha çok Yunanlı dostlarımızdan oluşuyordu. Bir takım siyasi oluşumlardan sonra şu anda adamızda yaklaşık 30 kadar kaldılar. Onlara elimizden gelen her türlü imkanı sunuyoruz. Çünkü biliyoruz ki, Türkler ve Yunanlılar birer kardeş ülke ve milliyetten gelmektedir. Aynı kültürü paylaşıyoruz. Diledikleri gibi dini vecibelerini yerine getirebilecek bir kiliseye sahipler. Ayrıca çocuklarının eğitim ve öğretimleri devletimizin kanatları altındadır. Bu nedenle Bozcaada’yı Avrupa’da tanıtmak hoşgörü kültürü açısından çok daha kolaydır. İnanıyorum ki, biz tanıtım yaparken Yunanlı dostlarımızda Bozcaada’ya büyük destek verecektir. Hatta zaman zaman Bozcaada’dan, Yunanistan ve Avusturya’ya göç edenler de adamızı ziyaret ediyor. Bozcaada mimari açıdan da Osmanlı, Rum ve Türk mimarisi karışımıyla çok güzel bir konuma sahip. Ayrıca açık denizimizde batık gemilere sahibiz. 27 metre derinlikte Osmanlı batığına sahibiz. Gemi batığımız şu anda dağınık durumda. Bunun da nedeni akıntılı bölgede olmasıdır. Ayrıca, tekne turlarıyla koylarımıza neşeli seyahatler yapıyoruz. Açıkçası şarabı ve üzüm bağları ile cumbalı evleriyle masmavi bir denizin ortasında inci bir kara parçasına sahibiz.