Güncelleme Tarihi:
Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Yarımada Belediyeler Birliği Başkanı ve DP'li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, CHP'li Turgutreis Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk, CHP'li Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez, DP'li Gümüşlük Belediye Başkanı Mehmet Tire, MHP'li Mumcular Belediye Başkanı Birol Aydın, CHP'li Yalıkavak Belediye Başkanı Nevcihan Özcan, mühendisler ve belediye çalışanlarında katılımıyla Güvercinlik Köyü'ndeki Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Arıtma Tesisini gezdi. Burada arıtılmış sudan içen Kaymakam Gödekmerdan ve belediye başkanları, çalışmalar hakkında mühendislerden bilgi aldı.
Kaymakam Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Arıtma Tesisinin son sistemle yapılan Türkiye’deki en iyi 5 tesis arasında olduğunu söyledi. Arıtma tesisiyle ilgili teknik bilgiler de veren Kaymakam Gödekmerdan, “Geyik Barajı ve Çamköy'deki kuyularındaki su 27 kilometrelik çelik borularla pompasız, Güvercinlik'teki arıtma tesisine ulaştırılıyor. burada çoklu işlemlerden geçirilerek arıtılan su yine 135 kilometrelik çelik borularla Bodrum ve Yarımadası'na dağıtılmakta. Yarımadaya yakışır bir tesis oldu. Bodrum artık, su sorunu yamayacak” dedi.
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise ilçenin en büyük sorunlarından birini çözmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayarak, “Çocukluğumdan beri bu sorun devam ediyordu. Ancak, bugün Bodrum’un Bodrum ile Bitez, Gündoğan, Konacık, Ortakent-Yahşi, Turgutreis, Gümüşlük, Yalıkavak, Göltürkbükü ve Yalıçiftlik beldelerine su ulaşmakta. Su gitmeyen belde kalmadı. Beldeler de kendi su şebekelerini yaptıktan sonra her mahalleye su gidecek. 50 yıllık su özlemiz sona erdi. DSİ tarafından yapılan bu arıtma tesisi, 115 milyon TL’ye mal oldu. Suyumu hızlı bir şekilde abonelere ulaştırdıktan sonra hemen kara geçmeyi düşünüyoruz. Sistem kendini çalıştırmaya başlayacak” diye konuştu.
Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Arıtma Tesisi
Günde 44 bin ton içme suyu üretme kapasitesine sahip. Arıtma tesisinde, izolasyon ve akım ayar vana odası, hamsu debimetre odası, By-Pass vana odası, giriş ve havalandırma yapısı, idare binası, ısı merkezi, kimya binası, klor binası, trafo ve jeneratör binası, bekçi binası, ön ozon temas tankı, ön ozon jeneratör binası, hızlı karıştırma yapısı, yavaş karıştırma yapısı, durultucu tankları, hızlı kum filtreleri, filtre geri yıkama suyu deposu, temiz su tankı, çamur susuzlaştırma binası, arıtılmış su debimetre odası ve arıtılmış su akım ayar vada odası bulunuyor. Çamköy İstasyonu, Güvercinlik Arıtma Tesisi ve dağıtım depolarının hepsi otomasyon sistemiyle uzaktan izlenip kontrol ediliyor.