Güncelleme Tarihi:
40 yıldır yaşanan, son 6 yılda 120 hektar alanı kül eden çöplük yangınlarına çözüm amacıyla ilk olarak 21 Kasım 2007’de Bodrum Yarımada Belediyeler Birliği katı atık merkezi kurulması için karar aldı, ancak kaynak bulunamayınca proje rafa kaldırıldı.
Ocak 2008’de Bodrum’un katı atık sorununu çözüme kavuşturacak projenin Gümüşlük sınırlarındaki Dereköy Kavakdere’ye yapılması kararlaştırıldı. Çevrecilerin eylem ve gösterileri üzerine yer konusunda anlaşma sağlanamadı, proje yine ertelendi. Hüseyin Aksoy’un valiliği döneminde Bodrum Turizm Alt Yapı Hizmet Birliği kuruldu. Bodrum’da halen merkezde, Gündoğan’da, Yalıkavak’ta ve Gümüşlük’te çöplük alan bulunuyor. Bu dört çöplük alanının tek bir noktada toplanması ve Bodrum’a yakışır bir katı atık bertaraf tesisinin yapılması için çalışmalar son aşamasına geldi.
Vahşi depolama
Bodrum Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon, sorunun 40 yıllık olduğunu ve artık kronik hale geldiğini söyledi. Bodrum Yarımadası’ndaki çöplerin, 4 noktada “vahşi” olarak depolandığını kaydeden Kocadon, “Mevcut vahşi depolama alanlarında çöpün karakteristiğinden kaynaklanan ve Bodrum’un adına bir gölge gibi düşen çöp yangınlarıyla boğuşuyoruz” dedi. Bodrum merkezdeki çöplüğün kapatılması durumunda, Konacık, Bitez, Ortakent-Yahşi, Göltürkbükü, Mumcular belediyelerinin de çöplerini doğaya dökerek vahşi depolamaya gideceğini kaydeden Kocadon, böylece yarımdada çöp depolanan alan sayısının sekize çıkacağını, bunun da sorunun çözümünü içinden çıkılmaz hale getireceğini belirtti.
Bir yıl içinde biter
Belediye bünyesinde oluşturulan ‘Katı Atık Proje Ekibi’ ve valililik desteğiyle sonuca ulaşmak üzere olduklarını belirten Kocadon, “Proje, tahsisi öngörülen katı atık bertaraf sistemi projelendirmesi, mevcut vahşi depolama alanlarının rehabilitasyonu ve yarımada katı atık yönetim planının hazırlanması şeklindedir” dedi. Muğla Alt Yapı Birliği’nin yapacağı Bodrum Katı Atık Merkezi’nin ihalesinin gerçekleştiğini, projenin bir yıl içerisinde tamamlanacağını dile getiren Kocadon, “Kabusun bitmesine az kaldı” dedi.
Bodrum Katı Atık Tesisi, Mumcular Sazköy Aktan Mahallesi’nde 300 dönümlük alana kurulacak. Proje bedeli olarak 350 bin, tesis yapımına 10 milyon ve mevcut çöp alanının rehabilitasyonu için de 8 milyon lira ayrıldı. Bodrum yarımadasındaki 11 belediyenin yıllık ortalama 80 bin ton katı atığı çıkıyor.
Çöplükteki yangın söndürülemiyor
BODRUM Yokuşbaşı Mahallesi’ndeki çöp depolama alanında önceki gün saat 01.00 sıralarında metan gazı patlamasıyla yangın çıktı. Alevler kısa sürede yakındaki makilik ve bozuk orman alanına da sıçradı. Alevlere, gece boyunca Bodrum ve çevre belediyelerin itfaiyeleri, Orman işletme Müdürlüğü’nün ekipleri müdahale etti, ormanlık ve makilikteki yangın, öncelikle söndürüldü. Yangın nedeniyle Bodrum’un üstünü duman ve kül kapladı, bu durum gece de sürdü.
Çöplükteki yangına müdahale ederken, saat 15.30 sıralarında ikinci bir metan gazı patlaması meydana geldi. Bu nedenle çöplükteki yangın daha da büyüdü. Alevler, gece olduğu gibi yine makilik ve ormanlık alana da sıçradı. Bu defa Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nün iki helikopteriyle bir uçağı havadan da müdahalede bulunuldu. Milas ve Yatağan Orman İşletme müdürlükleri de söndürme çalışmalarına destek verdi. Kaymakamlığın talimatıyla bölgedeki su tankerleri ve iş makineleri de bölgeye yönlendirildi. Havadan ve karadan etkin müdahale ile makilik ve ormanlık alandaki yangın, Pedasa Yaylası’ndaki ormanlık alana ulaşmadan söndürüldü. Yangın, tekrar çöplükle sınırlı kaldı. Halen, Bodrum ve çevre belediyelerin itfaiyelerine ait 12 arazöz, iki iş makinesi, 50 orman işçisi ve 8 arazöz ile devam eden yangını söndürme çalışmaları sürüyor.
Söndürme çalışmaları sırasında iki orman işçisinin kayalıklardan düşerek yaralandığı yangında, rüzgarında sık sık yön değiştirmesi söndürme çalışmalarını güçleştiriyor.
Bölgede 24 saat nöbet tutuluyor
Bodrum Orman İşletme Şefi Önder Barut, “Alevlere anında müdahale ediyoruz. Şu ana 4 hektarlık bozuk orman alanı zarar gördü. Ekiplerimiz çöplük alanı etrafını tamamen sardı. 24 saat bölgede nöbet tutmaya başladık. Çöplük alan içten içe yandığı için söndürmek mümkün olmuyor. Zaman zaman Milas-Bodrum Havalimanı’nda konuşlu uçak ve helikopterlerden yardım istiyoruz” dedi.