Güncelleme Tarihi:
Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Meslek Komiteleri tarafından "Bodrum Çarşısı ve Geleceği" konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya, CHP’li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kocadon, BODTO Meclis Başkanı İlhan Ersan ve oda yönetim kurulu üyeleri, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, Bodrum ODTÜ Mezunları (BODTÜM) Derneği Başkan Yardımcısı Orta Doğu Teknik Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Suha Sevük ile üyeleri katıldı.
Toplantıda, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Kule Bar’ın işletmecisi Atilla Serttaş, "Bodrum Çarşısı ve Geleceği" konulu sunumu yaptı.
Serttaş, sunumunda Bodrum Çarşısı’nın sorunlarını dile getirip, kısa ve uzun vadedeki çözüm önerilerini aktardı. Bodrum Çarşısı’nın iyileştirilebilmesi ve cazibe merkezi olarak turizme kazandırılabilmesi için işbirliğinden yana olduklarını belirten Serttaş, "Kültür ve turizm kentlerinin hepsinde kendine özgü kent çarşıları vardır. Ancak dünya markası olan Bodrum’un otantik yerel çarşısı öldü. Turistin eskisi gibi Bodrum Çarşısı’na uğramadığını görüyoruz. Çarşıyı kurtarmak için bilim adamlarının, akademisyenlerin, odaların, içerisinde yer aldığı bir projenin acil olarak hazırlanması şart, esnaf olarak bizler ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" dedi.
ÇARŞI KİMLİĞİNİ KAYBETTİ
Bodrum’un tarihi çarşısının eski kimliğini kaybettiğine dikkati çeken Serttaş, "Eğlence mekanı ile midye dolmacı, kuyumcu ile kokoreççi, halıcıyla seyyar satıcı yan yana ürün satıyor. Bu nedenle acenteler ve tur operatörleri, turisti çarşıya sokmaz oldu. Çünkü, çarşı cazibesini yitirdi. Bunun önüne geçilmeli aksi takdirde çarşı esnafını zor günler bekliyor" diye konuştu.
"HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI"
Bodrum’un geleceği için hazırlanacak her türlü projeye her zaman sahip çıkıp, destek verdiklerini belirten bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, hem çarşı hem yarımada genelinde pek çok projeyi hayata geçirdiklerini hatırlatıp, "2014 yılına kadar hızlı bir şekilde altyapıları yaparak belli bölgeleri toparladık ve üst yapıyı da kurduk. Bunlar konuşulurken de yapılması gereken şeyler sadece belediyeye ait değil, esnafın da buna ilişkin kendi görevleri var. Özellikle dükkan sahiplerinin ve işletmecilerinin çarşıya sahip çıkmaları lazım. Hepimiz aynı gemideyiz bu nedenle herkes sorumluluk almalı, esnaf gerekirse otokontrol yapmalı ve elini taşın altına koymalı.Biz tüm sorunların altından kalkarız ancak yereldeki yetki karmaşasının da bitmesi lazım" dedi.
"KARARLARI ALIN BİZ UYGULAYALIM"
Sadece Bodrum değil Turgutreis ve Yalıkavak çarşıları için de çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizen Başkan Kocadon, şunları söyledi:
"Burada çok değerli hocalarımız var. Biz her ay onlarla bir araya geliyoruz. Bodrum Çarşısı için geçtiğimiz toplantıda bir karar almıştık. Burada gerçekleşecek kentsel tasarım çalışmalarında hep birlikte yol alabiliriz ve böylece bu çalışma, diğer mahallelerimiz için de örnek bir çalışma olur. Bodrum’a mal olmuş sokakların etüt proje çalışmalarını şu anda belediye olarak yapıyoruz. Bunlarla ilgili zaten bir sıkıntım yok, bunları yaparız. Radikal kararlar alıp uygulamayı seven bir belediye başkanıyım. Eğer çarşı esnafı, ortak bir karar alırsa biz bunların hepsini, bire bir olarak uygularız."
Toplantının sonunda ise aralarıda akademisyenlerinde olduğu bir heyet kurulup, Bodrum Çarşısı’nın eski günlerine dönmesi için kısa ve uzun vadeli planlar hazırlanması için çalşmaların başlatılmasına karar verildi.