Biyokaçakçılıkla mücadele çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Biyokaçakçılıkla mücadele çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 16:08

MUĞLA’nın Bodrum İlçesi’nde Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Şube Müdürlüğü tarafından ’Biyokaçakçılıkla Mücadele’ semineri düzenlendi. Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, biyokaçakçılığın biyo zenginliğin azalması anlamına geldiğini söyleyerek el birliğiyle mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Bodrum Belediyesi Yelken Kulübu İçmeler Tesisleri’nde Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Şube Müdürlüğü tarafından, polis, jandarma, sahil güvenlik ekiplerine ve gıda tarım hayvancılık il ve ilçe personeline bilgilendirme yapıldı. Doğadan yabani canlıların ve onlara ait parçaların yetkili makamların izni olmadan toplanması ve yurt dışına çıkartılmasına biyokaçakçılık veya biyokorsanlık olduğunun vurgulandığı seminere yaklaşık 50 kişi katıldı.

Canlıların sahip oldukları tüm özelliklerin genlerinde şifrelendiğini belirten Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Uzuner, "Genler, canlıların yaşamlarını sürdürme, hastalıklara direnme, çevresel koşullara uyum sağlama gibi kabiliyetlere sahip olmalarını, hem de bu özelliklerini kendilerinden sonraki nesillere aktarmalarını sağlıyor. Günümüzde genetik mühendisliği bu şifreleri çözme ve tarım, hayvancılık, balıkçılık, ormancılık, gıda, endüstri, madencilik, peyzaj, tıp ve eczacılık gibi hemen hemen tüm sektörlere ürün geliştirme yolunda büyük bir ilerleme kat etti. Devletler diğer doğal kaynakları gibi, genetik kaynaklara erişimi düzenleme hakkına ve yetkisine sahiptir. Bir başka ülkenin genetik kanyaklarından bilimsel ve ticari herhangibir fayda sağlayan ülkeler bu faydaları genetik kaynağı sağlayan ülke ile paylaşmak zorundadır. Ülkemizin Asya ve Avrupa kıtaları arasında bir köprü görevi görmesi, ayrıca çok değişik iklim ve coğrafi yapıya sahip olması nedeniyle, bitki ve hayvan türleri bakımından oldukça zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir" dedi. Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik bakımından bir kıta özelliği gösterdiğini vurgulayan Uzuner, ülkemizden en çok kaçırılan canlıların, böcekler, kelebekler, bitkiler, kuşlar, sürüngenler, çift yaşamlılar ve yumuşakçalar olduğunu söyleyerek, "İhbar olmadığı sürece işimiz çok zor. Halkla birlikte hareket etmeliyiz. Biyokaçakçılık, biyo zenginliğimizin azalması demektir. Bu nedenle el birliğiyle mücadele etmeliyiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!