Güncelleme Tarihi:
EGE Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği kayıtlarına göre Temmuz sonu itibariyle kekik, defne, biberiye, ıhlamur, adaçayı, meyan kökü, meşe palamudu, tıbbi bitkiler gibi ürünler, 37 milyon 561 bin dolarlık gelir sağladı. Bu alanda yapılan ülke geneli ihracatta önemli payı bulunan Ege Bölgesi’nde hem verim, hem gelirin artırılması için üreticiyi bilinçlendirme çalışmaları da devam ediyor. Başlangıçta tamamı doğadan temin edilen, daha sonra defne ve kekik gibi ürünlerde uygulanan yöntemlerle birlikte üretimi yapılan orman yan ürünlerinde yedi ayda en fazla geliri 15 milyon 368 bin dolarla kekik sağlarken, onu 15 milyon 271 bin dolarla defne yaprağı, 3 milyon 511 bin dolarla adaçayı, 1 milyon 796 bin dolarla tıbbi bitkiler izledi.
Üretici bilinçleniyor
Birlik Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, doğanın armağanını kazanca dönüştürmek kadar, sürdürülebilirliğinin de olması gerektiğini vurguladı. Tarakçıoğlu, “Bu yüzden üretici ve köylüleri bilinçlendirmek için çeşitli kurumlarla işbirliği yaparak çalışıyoruz. En son kekik toplanma aşamasında, üretim bölgelerine uyarıcı broşürler astık, dağıttık. Gelen tedarikçilere de nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarı yaptık” dedi.
İhracattaki gidişattan da memnun olduklarını aktaran Tarakçıoğlu, geleneksel pazarların yanısıra Güney Afrika ve Rusya’ya yönelik çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekledi.
STANDART UYARISI
Dünyaya gıda ihracatı yapabilmek için firmaların sürekli kendini yenilemesi gerektiğini söyleyen Tarakçıoğlu, “Çünkü denetim standartları sürekli olarak yenileniyor. Gelişmelere ayak uydurabilen üretici ve ihracatçı dünya pazarlarındaki yerini sağlamlaştırabilecek” dedi.
TUZ YERİNE BAHARAT
Tarakçıoğlu, son yıllarda sağlık nedeniyle gelişmiş ülkelerde tuz tüketiminin azalıp, yerine baharat ürünlerinin kullanılmaya başladığına dikkat çekerek “Tuzu baharatla ikame ediyorlar. Bu da bizim pazar potansiyelimizi yükseltiyor. O yüzden üretim kalitesini yükseltmek hem üretici, hem ihracatçının yüzünü güldürecek” diye konuştu.