Bisikletin yol haritası çiziliyor

Güncelleme Tarihi:

Bisikletin yol haritası çiziliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2013 17:04

Kıyı projesi kapsamında yapılacak bisiklet yoluyla ilgili bilgilendirme toplantısına katılarak, bisiklet bisikletseverlerin taleplerini dinleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Proje tamamlandığında kesintisiz olarak 45 kilometrelik bir parkur yaratılmış olacak” dedi.Kıyı projesi kapsamında yapılacak bisiklet yoluyla ilgili bilgilendirme toplantısına katılarak, bisiklet bisikletseverlerin taleplerini dinleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Proje tamamlandığında kesintisiz olarak 45 kilometrelik bir parkur yaratılmış olacak” dedi.

Haberin Devamı

Şemikler alt geçit projesinin bitirilemesinin kendileriyle alakalı olmadığını söyledi. Kocaoğlu, “Bu projede yürüyen merdiven dahi olsun estedik ama müteahhit kaçtı. Kardeşim ben mi kaçırdım müteahhiti? Belediye mevzuatı olmasa o iş 10 defa biterdi. Ama ben devletin parasını yakamıyorum. Hele bizim gibi başından her bakımdan boza pişirilirse bu işler kolay olmuyor” dedi.

Tarihi Havagazı Fabrikasında yapılan ve moderatörlüğünü İzmir Perşembe Bisikletçileri Derneği’nin kurucusu Muhlis Dilmaç’ın yaptığı bilgilendirme toplantısında bisiklet yolu projesi tüm noktalarıyla ele alındı. ‘Bisikletin kenti İzmir’ sloganıyla hazırlanan sunumla vatandaşlara bisiklet yolu projesinin kente kazandıracağı avantajlar anlatıldı. Kocaoğlu da bisikletseverlerle birlikte sunumu izleyerek, onların taleplerine kulak verdi. Yeni projeyle birlikte Mavişehir ile Üçkuyular arasında kesintisiz bir güzergah planlanıyor. Yeni yolda önemli kavşak geçişleri yapılacak ve herkese bisiklet kiralama olanağı sunulacak. Proje tamamlandığında kesintisiz olarak 45 kilometrelik bir parkur yaratılmış olacak. Tüm iskele ve terminallerde bisikletlere park alanları yaratılacak. İlk olarak projede bisiklet kiralama sistemleri hayata geçirilecek. Projenin ilk ayağı ise 5 ay sonra başlatılacak. Yeni projeyle şehir içinde motorlu taşıt sayısının azaltılarak, İzmirlilerin bisiklet kullanıma özendirilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Bisikletin yol haritası çiziliyor

MEVZUAT OLMASA 10 DEFA BİTERDİ
Bir vatandaşın Şemikler altgetinini hala bitmemesine tepki göstermesi üzerine konuşan Kocaoğlu, sürecin kendilerinin dışında ilerlediğini söyledi. Kocaoğlu, “Bu projede yürüyen merdiven dahi olsun estedik ama müteahhit kaçtı. Kardeşim ben mi kaçırdım müteahhiti? Ondan sonra da 40 tane kulp taktı ve şu anda mahkemeliğiz. İZSU’da 83 tane şantiyemiz var. Bunlardan 5 tanesinde müteahhit çıkmayınca problem oluyor. Bizim de ömrümüz onunla gidiyor. O kadar alt geçit ve yaya geçit yapan, 80 kilometrelik hattı bitiren belediye Şemikler alt geçidine 100 bin TL harcasa ne olacak? Eleştirmek kolay, tabi ki güzel ve doğru eleştiri de bizi tazeliyor. Ama insaf da dinin yarısı. Şemiklere geldim dolaştım. Ama burada bir aksilik oldu. Evinizde, işinizde bir aksilik olmuyor mu? Ben bu işin nasıl yapılacağını çokiyi bilirim. Belediye mevzuatı olmasa o iş 10 defa biterdi. Ama ben devletin parasını yakamıyorum. Hele bizim gibi başından her bakımdan boza pişirilirse bu işler kolay olmuyor. Bu iş parayla falan yapılmaz. Hatamız yok demiyoruz ve kaçmıyoruz ama yalan da söylemiyoruz. Kent için çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bisikletin yol haritası çiziliyor

İHALEDEN SONRA TİTRİYORUZ”
Yeni yapılacak bisiklek yol projesiyle ilgili de bilgiler veren Kocaoğlu, “Bisikletin yol haritasını belirliyoruz. Bu işi hep birlikte götüreceğiz. Biz size, siz de bize inanacaksınız. Ama izmir’in belli semtlerinin haricinde bisiklet kullanmak kolay değil. Normal şartlarda 5 ay içinde proje biter. Bu süre uzarsa bu bizim dışımızdaki faktörlerden olmuştur. Biz parayı buluyoruz ama ihaleden sonra titremeye başlıyoruz. İçimizden ‘helal süt emmiş bir müteahhit gelse de, işi bitirse’ diyoruz. Bu arada Şair Eşref ve Gazi Bulvarı’nda bisiklete özel yol ayırma imkanımız yok. Burada bisiklete bir güzergah ayrılacak. Buralara yapılabilecek araç parkları önlemek için ise bizim yetkimiz yok. Gidip araçlara ceza kesemeyiz. Bu bizim işimiz değil. Gezi Parkı bize bir şeyler öğretti. Bizim dayanağımız ve güç aldığımız halktır. Ben İzmir’de hemşehrilerimden güç alıyorum. Ağadan, paşadan güç almaya kalkarsam o ayrı bir şeydir. Çünkü halkın gücünün üzerinde güç yoktur. Biz bu projenin sonunu bırakmayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bisikletin yol haritası çiziliyor

KÖRFEZ DÜZENLEMESİ
Ankara’ya çeşitli temaslarda bulunmak için günübirlik bir ziyaret gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ziyaretin ayrıntılarını paylaştı. Ankara’ya gidişinin asıl gerekçesinin Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndaki randevu olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “Bakanlıkta, Körfez düzenlemesi ile ÇED sürecini görüştük. Çalışmalar devam ediyor. Belediye olarak odalarla temas halindeyiz. Bir toplantı yapıldı. O toplantının sonuç bildirgesi hazırlanıyor. Onu da yetkililere bildireceğiz. Kanaat önderlerinin de bu sistemi desteklediği konusunda bir deklarasyon yayınlayacağız. Onu da ÇED dosyasına ekleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

“KILIÇDAROĞLU İLE ADAYLIĞI GÖRÜŞMEDİM”
Kocaoğlu, Ankara ziyaretinde merak edilen “genel merkez” temasını da anlattı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüğünü söyleyen Kocaoğlu, görüşmede adaylık ve 2 Eylül’e kadar yapılması istenen başvurunun gündeme gelmediğini söyledi. Kocaoğlu, “Benim asıl amacım bakanlık randevusuydu. Genel Merkeze de gittim ve beş dakika uğradım. Görüşmenin süreç ile alakası yok. Sayın genel başkan ile de kapıdan görüştüm. Genel başkandan randevu alıp gitmedim. Ayaküstü görüştük. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın 29 Ağustos’ta açılışını konuştuk. Kendisini daha önce davet etmiştim, davetimi yineledim. O da büyük ihtimalle gelecek. Çok büyük bir anormallik olmazsa gelecek” dedi.

Haberin Devamı

AKLIN YOLU BİR
Başkan Kocaoğlu, Karşıyaka Belediyesi’nin de itiraz ettiği Karşıyaka İskelesi ile Nikah Sarayı arasına yapılması planlanan Marina projesinin bu ziyarette gündeme gelmediğini söyledi. Kocaoğlu, “Marina, Çevre Bakanlığı ile ilgili değil, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Devlet Limanlar Hava Meydanları (DLH) Genel Müdürlüğü ile ilgili. O konuyu zaten sürekli Genel Müdür Metin Tahan ile görüşüyoruz. Marinaların yeri ile ilgili konuyu sürekli gündeme getiriyoruz. Hatta geçen hafta da görüştük. Onu takip ediyoruz. Aklın yolu bir. Sanıyorum o iş karşılıklı fikir alışverişi ile çözülecek. Bizim savunduğumuz şeylerin doğruluğunu herkes kabul ediyor. O konuda bir düzeltme yapılacak. Metin Tahan Bey bana öyle bir söz vermedi ama bence Mavişehir’e geri dönmeli. Bizim düşündüğümüz yerin daha sağlıklı olduğu görüşünde. Üst yönetim yani bakanlık kararını verecek” diye konuştu.

Bisikletin yol haritası çiziliyor

ÇAMURDA SIKINTI YOK
Başkan Kocaoğlu ÇED sürecinin tamamlanmasından sonra Körfez’den çıkartılacak çamurun arıtıldıktan sonra uygun yerlere dökülmesi ile ilgili problem olmadığını söyledi. Kocaoğlu, “Dökülecek çamurlarla ilgili Kuş Cenneti’nin alanında sorun yok. Prof. Dr. Mehmet Sıkı hoca da başından beri bu proje ile ilgileniyor. Kendisi ile de malzemelerin nereden bertaraf edileceği ya da geri dönüştürüleceği konusunda mutabıkız. İzmir’de körfez konusunda da, limanın büyütülmesi konusunda da, çıkan malzemenin rehabilitasyonu konusunda da en ufak bir sıkıntı yok” dedi.

İZMİR TÜP GEÇİDİ MASAYA YATIRMAK ZORUNDA
Başkan Kocaoğlu, hükümetin 35 projesi arasında yer alan Körfez Tüp Geçit Projesi’nin EXPO 2020 planlarına işlenmesi ile ilgili yaşanan tartışmaları da değerlendirdi. Meslek odalarının İnciraltı’nda “yeşil alanlar yok olacak” diyerek itiraz ettiği konuyla ilgili de “O konu yeni oluşan bir konu. İzmir enine boyuna tartışır. Biz de ne yapacağız o konuda çalışıyoruz. Odalarımız ve İzmir halkı da tüp geçidi masaya yatırmak zorunda” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!