Güncelleme Tarihi:
Ödemiş’in AK Partili Belediye Meclisi üyeleri ilçeye 9 kilometre mesefadeki tarihe tanıklık etmiş olan, geçmişte belde olan Birgi Mahallesi’nde, inanç turizmi ve tarihi dokunun zarar görmemesi için içkili mekanlara ruhsat verilmemesini için önerge verdi. Geçen 6 Temmuz’daki belediye meclisinde konu görüşülüp, oylamaya sunuldu. AK Partili 15 ve MHP’li 4 meclis üyesinin ’evet’ oyuyla önerge kabul edildi. CHP’li 12 meclis üyesi ise ’hayır’ oyu kullandı.
Aynı zamanda belediye meclis üyesi olan CHP Ödemiş İlçe Başkanı Nazan Dönmez, Birgi’de içkili mekan ruhsatı verilmemesi yönünde alınan karara tepki gösterdi. Birgi’nin din, mimari, tarihi ve toplumsal kültürlerin tümünü içeren tarihi boyunca, birçok dinden, ırktan, dilden, mezhepten topluluklara evsahipliği yaptığına dikkati çeken Dönmez, "Tüm bu değerlerin sürdürebilirliği adına dünya mirası aday kentler listesine alınmıştır. Aday kentler değerlendirmesinin yapıldığı bu günlerde, Birgi’nin tamamen içkili yer bölgesinden çıkarılması kentin kültürüne, tarihine, geleceğine haksızlıktır. Ayrıca, ileride yerli halkın, turizm amaçlı işletmelerinin pahalı olmasından dolayı, içkili yerler ihtiyacını karşılayamaması, illegaliteye yol açacaktır. Mevcut ruhsatlı işletmeleri, ruhsatlarının devamlılığı adına, kontrol mümkün olmayacaktır" dedi.
"ŞEHİR DIŞINDA YER GÖSTERİLDİ"
Birgi’nin tamamen içkili yer bölgesinden çıkartılmasının Birgi’nin turizm potansiyeline büyük bir darbe vuracağını ve Ödemiş’in ciddi bir gelir kaybı yaşamasına neden olacağını da vurgulayan Dönmez, "Diğer tüm mahallerde içkili alanlar var, ancak Birgi’de yok. Alternatif alan göstermemize rağmen, güvenli, kontrollü alanlar belirtmemize rağmen, bu girişimlerimiz kabul görmedi. Bizim asıl kaygılandığımız konu, kişisel özgürlüklerin kısıtlanması ve dolaylı yönlerden engellenmesidir. Bu yasa dışı işlere birer davettir. Legal şekilde doğru bir yön gösterilseydi her şey kontrol altında olacaktı. Şehir dışında bir alan gösterildi. Ancak burası da yapılaşmaya kapalı ve Karayolları’na ait bir alan. Turizm belgeli tesisler açılabilir ancak bu seferde fiyatlar ciddi oranda artacaktır. Ve halk burayı tercih etmeyecektir. Bu karar Birgi’nin UNESCO adaylığını tehlikeye atacaktır" diye konuştu.
"İNANÇ TURİZMİ VE TARİHİ DOKU KORUNACAK"
AK Parti Ödemiş İlçe Başkanı Halil Demir ise Birgi’nin tarihi ve mistik yapısı olan bir yer olduğunu belirterek, "Burada İmam-ı Birgivi Hasretleri’nin türbesi var. Aydınoğlu Mehmet Bey Camisi ve Ulu Cami gibi tarihi mekanlar mevcut. Birgi, inanç turizmine hizmet eden bir yer. Bunun yanında Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış, tarihi dokuya sahip şirin bir mahalle. Bu nedenle buranın korunması lazım. Birgi sakinlerinden de içkili yerlerden gelen müzik sesi, bu gibi mekanlarda yaşanan kavga gibi olaylarla ilgili şikayetlerde geliyordu. Bu nedenle yeni açılacak mekanlara içki ruhsatı verilmemesi kararı alındı" dedi.
Birgi’de içki ruhsatı bulunan 3 meyhane ise faaliyetlerini sürdürecek. Ancak sahipleri öldüğünde mirasçıları tarafından işletilebilecek bu mekanlar başkalarına devredilemeyecek.