Güncelleme Tarihi:
İlgisiz ancak hatırı sayılır kişilerin memur atamasından tescilsiz yakalanan motosiklete ceza yazılmaması gibi birçok konuda ricada bulunmasından yakınan Temel, bu önemli sorunu şöyle dile getirdi:
Hesabı bize sorun
“Aydın’ın ileri gelenleri, kamuya hizmet eden kamu yetkilisinden elini çekmediği müddetçe verimli hizmet verilemez. Bu gelenek haline gelmiş. Geçmişi karıştırmıyorum. Valimizin desteğiyle herkesin karşısında biz dik durabiliyoruz. Dik duruşumuzu bozmadık. Bir kişi ‘şu şuna baskı yapmış da emniyet müdürü şunu yapmış’ diyemez. Çok yetkili bir kişi ‘şu ilçeye emniyet müdürü olarak şunu istiyoruz’ dedi. Ben de kırmamak için ‘bakarız’ dedim. Buranın hesabını verecek olan benim. Orada en fazla kimin hizmet verebileceği noktasından hareket ediyoruz. Bir kişi kocaman ilin huzurunu sağlayabiliyor. Ama bir kişi de berbat edebiliyor. Bu işi bize bırakın. Bırakın işimizi yapalım. Aksaklık varsa bize hesabını sorsunlar.”
Hırsızlık baş belası
Hırsızlığa da değinen Temel, bunun Türkiye’nin başının belası olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Suçlarla ilgili olarak kademeli ceza verme durumu var artık. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nda da kademe 12’ye kadar ayrı, 12-15 ayrı, 15-18 ayrı, 18’den sonrası büyük kategorisine giriyor. İnfaz Kanunu’nda her suça göre değişik ceza verilebiliyor. Çok karışık bir sistem. Hırsızlıkla ilgili olarak sorun bizim yakalamamızdan çok, cezaların caydırıcı olmaması. Biz yakalıyoruz. Kanunlardan dolayı ceza pek verilmiyor. 12-15 yaş grubu zaten genelde tutuklanmıyor. 12 yaşın altındakilerin ifadesi bile alınmıyor. Yeni çıkan kanunda artırıldı ama o da yeterli değil. Hırsızlık sadece ilimizin problemi değildir.”
Polise yargısız infaz
Aydın’da huzuru sağlamak için gece gündüz çalıştıklarını söyleyen Temel, şu görüşleri savundu:
“Bütün arkadaşlara bizim Aydın’da giremeyeceğimiz sokağın kalmayacağı hususunda talimat verildi. Bizim şu anda girmediğimiz sokak yok. Ilıcabaşı’nda defalarca operasyon yaptık. Tek ekip taşlanıyorsa, iki ekip olarak girdik. Daha fazla ihtiyaç olursa daha fazla gittik. Taşlandık. Çevik Kuvvet Müdürü’müzün makam arabasının camı kırıldı. Biz her yerden adam almak istersek alıyoruz. Operasyonlarımızda da başarılı olduk. ‘Gidilemez’ denilen yerlere de gidildi. Bazen yargısız infaz bizlere yapılıyor. Şiddet uyguladığımız konusunda bizden şikayetçi olabiliyor. Fakat hiçbir arkadaşım dövmeden dolayı hiçbir personelim soruşturma geçirmedi. Biz her konunun hesabını verebiliriz.”
Mesai düzenlemesi
Göreve başladığı andan itibaren 12/24 yerine 8/24 çalışma sistemine geçildiğine dikkat çeken Temel, şu bilgiyi verdi:
“Personelin ana problemi mesai problemidir. Ekonomiden daha çok mesai önemlidir. 12/24 sistemiyle çalışılıyordu. İçerden çeşitli kademelerden 80 civarında personelimizi sokağa çıkardık. Bugüne kadar konutumda hep iki kişi beklemiş. Ben oradan da bir kişiyi aldım. Bu şekilde hem sokağı güçlendirdik. Hem de 8/24 sistemine geçtik. 12 saat görev yapan bir personel ile ‘8’inci saatte benim mesaim bitecek’ deyip o psikoloji içinde olan personeli düşünün. Bunun artısını personelden olumlu şekilde aldık. Bu da verimi artırıyor, personelin de hizmette daha etkili olduğunu görüyoruz.”