Güncelleme Tarihi:
Tartan aynı zamanda Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’ın babasıydı. 76 yaşında hayatını kaybeden Tartan, Devlet Tiyatrosu sanatçısı Melek Tartan’la evliydi. Tartan’ın vefatı sanat dünyasını da yasa boğdu.
Bir dönemin “Radyo Tiyatrosu, “Arkası Yarın”, “Unutulmayan Hatıralar”, gibi önemli yayınlarının hazırlayıcısı ve yapımcısı olarak da görev yapan, Türkiye’nin ilk özel tiyatrosu olan Başkent Tiyatrosu’nu kuran, devlet tiyatrolarında çok sayıda oyunda rol alan ve sahneye koyan, tiyatroya katkıları nedeniyle çok sayıda ödülün sahibi olan Fikret Tartan tiyatro dünyasının son duayenlerindendi. Bir süredir hastanede tedavi gören Fikret Tartan, dün öğle saatlerinde hayata gözlerini yumdu.
Fikret Tartan’ın Konak Belediye Başkanı olan oğlu Hakan Tartan acı haberi günlerdir hazırlıklarını yaptıkları “Radyo ve Demokrasi Müzesi” açılışı sırasında aldı. Büyük üzüntü yaşayan Tartan, acısını çevresindekilere hissettirmemeye çalıştı ve duyurmadı. Açılış sırasında acısı yüzüne yansıyan Tartan törenden sonra, “Ben babamı kaybettim, ama sanat dünyası, tiyatro dünyası büyük bir sanatçıyı kaybetti. Çok üzgünüm. Şimdi annem Melek Tartan’a destek olmaya çalışıyorum. Sabah yoğun bakıma alınmıştı, ancak tören sırasında vefat ettiğini öğrendim. O an acımı içime gömdüm” dedi.
Fikret Tartan için bugün saat 10.30’da Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde tören düzenlenecek. Daha sonra Karşıyaka Beşikçioğlu Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Fikret Tartan Doğançay Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Babamı öyle sevdim
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan babası Fikret Tartan’ın Aralık 2012’de basılan ‘Devlet Özel Tiyatrosu’nda yazdığı önsözde düşüncelerini şöyle satırlara dökmüştü:
“Hayatta en çok ben babamı sevdim
Karaçalılar gibi yerden bitme bir çocuk
Çarpı bacaklarıyla –Ha düştü, ha düşecek
Nasıl koşarsa ardından bir devin,
O çapkın babamı ben öyle sevdim
Der ya Can Yücel; ben de babamı öyle sevdim. Seviyorum... Bir devin ardından koşarcasına… Ama şu talihe bakın ki, babamın kitabının, üstelik tiyatroya dair kitabının önsözünü yazmak bana düştü... Zor açıkçası... Çünkü ben babamı tiyatrodan hep kıskandım.
İşini, böylesine tutkuyla sevmesini... Böyle onurluca, saatlerce çalışmasını... Taviz vermeden, boyun bükmeden sürdüğü ekmek ve sanat kavgasını... İstedim ki bu gece de temsile gitmeyiversin, beni uykuya o yatırsın. Provaya gideceğine atlıkarıncaya bindirsin...
Babam oturdu bir kitap yazdı ve ömrünü verdiği Devlet Tiyatroları’nı anlattı. İlk sayfalarını çocukluğumu anımsayarak okudum. Ancak okudukça gördüm ki, kültür ve sanat yaşamımızın en büyük aktörlerinden Türk Tiyatrosu nereden nereye, nasıl gelmiş bu kitapta anlatılıyor...
Bu kitap bir belge. Türk Tiyatrosu’nun, Türk Cumhuriyeti’nin entelektüel devriminin en önemli unsurlardan biri olan Devlet Tiyatroları’nı anlatıyor.
İşte bu nedenle çocukluk kıskançlığımı bir yana bırakıyor, bu değerli kitabı kültür sanat yaşamımıza kazandıran Sayın Fikret Tartan’a teşekkürlerimi sunuyor, ellerinden öpüyorum.”
Kendi kaleminden
Fikret Tartan, kendi anlatımıyla sanat ve hayat öyküsünü kısaca şöyle yazmıştı:
“Ankara Devlet Tiyatrosunda geçen yıllar...
Grev...
Özel Tiyatro Denemesi: Başkent Tiyatrosu...
TRT: Radyo Rejisörlüğü
Bir özel reklam bürosunda metin yazarlığı, spikerlik, rejisörlük.
Televizyon reklam filmleri çekimi...
Yine TRT: Bu kez televizyon bölümü...
Gençliğin yoğun, heyecanlı evrelerinin hayli hızlı geçen yılları...
Yuvaya dönüş: 1978
Sayısız radyo skeçleri...
Radyo oyunları: Özgün, uyarlama, uygulama...
Öyküler...
TV’de film yönetmenliği...
Devlet Tiyatrosunda 30’u aşkın oyun yönetmenliği...
“Anadolu Destanları” adlı bir kitap. Gazetelerde düzenlenmiş tiyatro sayfaları...
Ve dört ciltlik “Altmışında Bir Taze” adlı, ilk kez denenmiş, uzun anekdotlar, acı tatlı olaylarla dolu yaşayan bir Devlet Tiyatrosu tarihi...
Konservatuardan başlayarak...
Beş yıllık İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü...
Sanatçı Melek Tartan ile evlilik...
Bir oğul: Hakan Tartan, gazeteci, politikacı...”
ESERLERİ
Tartan’ın yayınlanmış eserlerinden bazıları:
Anadolu Destanları, 1974
Altmışında Bir Taze 1
(1936-1949), 1997
Altmışında Bir Taze 2
(1950-1960), 1997
Altmışında Bir Taze 3
(1960-1970), 1998
Altmışında Bir Taze 4
(1970-1996), 1998
Devlet Tiyatrosu
50 yaşında, 1999
Şehre Tiyatro Geldi, 2001
İzmir Devlet
Tiyatrosu, 2004
Perde Açılmadan, 2005
Devlet Özel
Tiyatrosu, 2012