BİR TARİHİN SONU

Güncelleme Tarihi:

BİR TARİHİN SONU
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2012 00:00

Göztepe’nin, Altay’ın Karşıyaka’nın tarihi başarılara tanıklık eden emektar tesisin 2 Mayıs 2012’de Maliye Bakanlığı’na verildiği ortayı çıktı.

Haberin Devamı

GÖZTEPE’nin İspanyol devi Atletico Madrid önünde tarih yazdığı, Altay’ın Alman panzeri Carl Zeiss Jena’yı çimlerine gömdüğü, Gürsel Aksel, Nevzat Güzelırmak, Vahap Özaltay, Mustafa Denizli, Gode Cengiz gibi efsanelerin üzerinde top koşturduğu Alsancak Stadı tarihe karışıyor. Bir süredir TOKİ’ye verileceği konuşulan emektar tesisin Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2 Mayıs 2012’de imzalanan protokolle Maliye Bakanlığı’na devredildiği ortaya çıktı. Türk futbolunun sembollerinden biri olan tesis bir iki yıl içinde yıkılıp, yerine bir alışveriş veya iş merkezi yapılacak.

Değeri 81 milyon TL

İzmirli futbolseverler ve özellikle Altaylılar için manevi anlamda paha biçilemez olan Alsancak Stadı’na bilirkişinin yaptığı değerlendirmede 81 milyon TL değer biçildiği öğrenildi. Alınan bilgiye göre TOKİ, stat karşılığında Örnekköy’deki araziye UEFA standartlarında bir stat, Halkapınar’daki Atatürk Spor Kompleksi’nin içine Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü hizmet binası inşa edecek. Ayrıca yine Halkapınar’da bir gençlik merkezi, Örnekköy’de olimpik havuz, kamp merkezi, bisiklet ve yürüyüş yolları yapılacak. Bu tesisler biter bitmez Alsancak’a kazma vurulacak.

Haberin Devamı

Sırada başkaları var

En kısa sürede ihalesi gerçekleştirilip, yapımına başlanacak olan bu tesisler için TOKİ, 81 milyon TL’den daha az bir para harcarsa, aradaki fark, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ödenecek. Eğer harcamalar 81 milyon TL’yi aşarsa, TOKi İzmir’de Spor Bakanlığı’na ait bir başka tesisi daha devralma hakkı kazanacak. Alsancak Stadı’nın devri, sadece Örnekköy’deki stadın ve diğer tesislerin yapımını karşılayacak. Güney aksına da ayrıca bir stat daha yapmak isteyen Spor Bakanlığı, bölgede uygun arazi belirlerse, Alsancak gibi başka tesisleri de TOKİ’ye devredecek.

Gürsel Aksel de tehlike altında

TOKİ’nin Örnekköy’deki stat, yüzme havuzu, kamp merkezi, bisiklet ve yürüyüş yollarının yanı sıra, Halkapınar’daki Spor İl Müdürlüğü hizmet binası ve gençlik merkezine harcayacağı rakam 81 milyon TL’yi aştığı takdirde Göztepe’nin tarihi yuvası Gürsel Aksel Stadı’nın geleceği de tehlikeye girecek. Protokol gereği, belirlenen bedelin aşılması durumunda bir başka tesisi daha TOKİ’ye vermesi gereken Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün elinde, kentin en değerli noktalarından birinde bulunan Gürsel Aksel Stadı ilk sırayı alıyor. Konuya hakim yetkililer, “TOKİ’nin belirtilen işi 81 milyon TL’den daha fazlasına mal etmesi kaçınılmaz. Büyük ihtimalle Gürsel Aksel de tarihe karışacak” yorumunu yaptı.

Haberin Devamı

100 yıllık tesis

İZMİR’de yaşayan Rumların takımı olan Panionios’un 1910’ların başında maçlarını oynadığı futbol sahası, 1929 yılında kapalı ve açık tribünlerin inşa edilmesiyle Alsancak Stadı adıyla hizmete girdi. Altay, Göztepe, Karşıyaka, Altınordu ve İzmirspor’a ev sahipliği yapan tarihi tesiste, İzmir kulüpleri, Marsilya, AS Roma, Benfica, Atletico Madrid, 1860 Münih gibi devleri ağırladı. Koltuk kapasitesi 15 bin 338 olan Alsancak Stadı, son olarak 2005’te Dünya Üniversite Yaz Oyunları öncesi tadilattan geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!