Bir saat arayla 3 kez iftar yapın

Güncelleme Tarihi:

Bir saat arayla 3 kez iftar yapın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2008 00:00

Ramazan ayında değişen beslenme düzeni çok dikkat gerektiriyor. Metabolizma ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Prof. Dr. Alparslan Bilen, doğru beslenmek için iftarı üç öğüne bölmeyi önerdi.

RAMAZAN ayının gelmesiyle alıştığımız yeme düzeni de değişiyor. Üç ana öğün ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzeni iki veya tek öğüne iniyor. Gün boyu aç kalmak metabolizmayı yavaşlattığı için bu dönemde kilo bile alınabileceğini vurgulayan uzmanlar, bu yönde kaygısı olanların bol bol sıvı tüketmelerini ve iftar yemeğini bir saat arayla üçe bölmelerini öneriyor.

Metabolizma ve Tamamlayıcı Tıp Profesörü Alparslan Bilen, Ramazan ayının en zor döneminin ilk üç gün olduğunu belirterek, kişilere şu önerilerde bulunuldu;

"Mide ve kolesterol önceden kontrol ettirmelidir. Gün boyu aç ve susuz kalındığı için kan koyulaşıyor. Damar yatağında sorun varsa, özellikle yaşlı insanlarda damar tıkanıklığı riski artabilir. Ağır yiyeceklerden kaçınmak, balık yağları, bitki çaylarını bol bol tüketmek şart. Metabolizmayı alıştırmak için hafif yemekler yenilmeli, salata ve yoğurt gibi yiyecekler tüketilmeli. Akşam yemekleri ise 3 kez olmak üzere birer saat arayla yenilmeli. Şekerli gıdalar yerine proteinli gıdalara ağırlık verilmeli. Protein kan şekerini daha yüksek tutar ve acıkmayı azaltır. Yatıncaya kadar içilen çay kahve miktarına eşit su tüketilmeli."

En fazla böbrek taşı sorununun Ramazan ayında ortaya çıktığını da bildiren Bilen, böbrek sorunu olan vatandaşları iftardan sonra bol bol su içmeleri konusunda da uyardı.

Malzeme Tunçağ’dan

RAMAZAN boyunca hizmet verecek Duatepe Mahallesi Aşevi’nin iftarlık sıkıntısına Konak Belediye Başkanı Ali Muzaffer Tunçağ yetişti. Hazırlanacak yemeklik malzemeleri Tunçağ karşılayacak.

Piknik tüpü, bir teneke yağ ve sınırlı miktarlarda malzemelerle 100 kişiye hazırlanan iftar yemekleriyle 2000 yılında hizmete başlayan aşevinde, Duatepeli vatandaşların dayanışması sonucu bugün günde bin kişi iftar yapabiliyor. Geliri düşük ailelere destek olan aşevine tüpten kuru bakliyata, yağdan baharata kadar bir ay boyunca yetecek malzeme getiren Tunçağ, sürprizle de karşılaştı. Mahalle Muhtarı Muharrem Koç ve vatandaşların yanısıra, Eşrefpaşa Bölgesi’nden 15 mahalle muhtarı, Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, Tarihi Kemeraltı Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Gülaylar, Tunçağ’ı davul zurnayla karşıladı. Ortalık bir anda bayram yerine dönerken, Başkan Tunçağ da duygulandı. Geliri düşük mahallelinin umudu aşevinde yapılan yardımlarla hazırlanan ilk pilavı Tunçağ dağıttı.

Muhtar Muharrem Koç, "Geçtiğimiz yıllarda Başkan Tunçağ’ın yaptığı düzenlemelerle aşevimiz hijyenik ve modern bir yemekhaneye dönüştürüldü. Ramazan süresince her gün en az 4 çeşit yemek çıkaracağız. Önceden belirlenen geliri düşük vatandaşlarımız yemeklerini aşevinden alıp aileleri ile birlikte iftarını açıyorlar. Keşke insanlar buna muhtaç olmasa da, bunları yapmak zorunda kalmasak" dedi.

Gıda paketine Kipa indirimi

KİPA, temel gıda maddelerindeki fiyat artışlarına rağmen, çok çeşitli lezzetleri içeren Özel Ramazan Paketleri’nin fiyatını yüzde 10 aşağı çekti. Hurmadan pirince, bulgurdan zeytinyağına, şekerden salçaya çok sayıda temel gıda maddesi içeren Kipa Ramazan Paketleri, Standart, Klasik, Özel, Süper, Mega ve Premium olmak üzere 9.90 ile 59.90 YTL arasında fiyat seçenekleriyle müşterilerle buluşuyor. İsteyenler ürünleri kendilerinin belirleyeceği özel paketler de oluşturabiliyor.

Kızılay kampanyası

TÜRK Kızılay’ı ile başlattıkları ’Ramazan Dayanışması’ kampanyasına müşterilerini davet aden Kipa’nın tüm mağazalarından satın alınacak Ramazan paketleri, Kızılay tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Satın alınacak paketler, Kipa mağazalarındaki özel standlarda toplanıyor, Kızılay tarafından ihtiyaç sahibi kişilere gönderiliyor. Ayrıca vatandaşlar kampanya sonunda, yaptıkları bağışın nereye ulaştığını www.kizilay.org.tr sitesinden öğrenebiliyor.

EĞLENCELİK

Temel oruç tutuyor

TEMEL, Ramazan günü Sultanahmet Meydanı’nda sabırsızlıkla iftar vaktinin gelmesini beklemektedir. Güneş tepede, Temel’in dilini damağını kurutmaktadır. Derken bir turist kafilesi gelir. İçlerinden birkaçı oradaki satıcılardan irice bir karpuz alır ve Temel’in gözü önünde şapır şupur yemeye başlarlar. Bir süre sonra bizimki yerinden kalkar, usulca yanlarına yaklaşır ve kulaklarına eğilerek, "Uy, dininizun kıymetini pilesinuz ha!" der.

Kur’an da ramazan

BU yıl idrak ettiğimiz Ramazan ayının tüm İslam alemine hayırlar getirmesini dileyerek, iki bölüm halinde yayınlanacak olan yazımda şu soru üzerinde durmak istiyorum; "Ramazan ayı müslümanlar için ne anlam ifade etmektedir?"

Kur’an-ı Kerim’de, müminlere yönelik bağlayıcı hükümler bulunmaktadır ve bunları müminler yerine getirmek mecburiyetindedirler. Bunlardan birisi de (savm-sıyam) oruçtur. Oruç, namazda olduğu gibi, her müslümana farz kılınan ibadetlerden birisidir ve bu ibadet diğerlerinden farklılık arz etmektedir. Zira müminin oruç tutup tutmadığı konusu, kişi ile Allah arasında bir sırdır. Melek onu bilmez ki yazsın, şeytan onu bilmez ki iğva etsin. Oruç, nefsi eğilim duyduğu şeylerden geri tutmak olup, dinde, kişinin tan yeri ağarmasından güneşin batmasına kadar yememesi, içmemesi ve cinsel ilişkiden ibadet niyetiyle geri durmasıdır.

Şimdi sorumuzun cevabına geçmek istiyorum: Ramazan ayının İslam alemi için iki anlamı vardır. Birincisi Kur’an’ın bu ayda indirilişidir. İkincisi ise her yıl bu ayda inananların adeta kendilerini yenileme anlamını da bünyesinde saklandığı oruç tutma hadisesidir.

Yazımızın Bugün yayınlanan ilk bölümünde Kur’an’ın bu ayda indirilişi noktaları üzerinde duracağız.

Bin aydan hayırlıdır

Kur’an’ın bu ayda indirilişini kısaca ayetlerle şöyle açıklayabiliriz.

Kur’an’ın ikinci suresi olan Bakara Suresi’nin 185. ayetinde Kur’an’ın Ramazan ayında indirildiği açıkça belirtilerek şöyle buyurulur; "Ramazan ayı ki, ... Kur’an bu ayda indirilmiştir".

Kur’an-ı Kerim’de Mekki surelerden olan Duhan Suresi’nin üçüncü ayetinde de Kur’an’ın indirildiği bu geceye "mübarek bir gece" denmiştir;

"Biz, Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve Cebrail, Rableri’nin izniyle her türlü iş için iner dururlar. O gece, tan yeri ağarıncaya kadar bir esenliktir. (KadrKadr 97/1-5)

Prof. Dr. Ömer DUMLU

DEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi

YARIN: ORUÇ’UN KUR’AN’DAKİ YERİ VE ANLAMI
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!