Bir doğa mucizesi

Güncelleme Tarihi:

Bir doğa mucizesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yeryüzüne çıkan sıcak sular, 5 kilometre arayla birbirinin zıttı iki yer yaratmış. Beyaz travertenli Pamukkale ile kırmızı, kahverengi ve mor Karahayıt

AKHAN'ın kalın duvarları ufukta belirdiğinde gün kavuşuyordu. Esinti, duman kokusunu toza bulanmış yolculara ulaştırdığında, kervanda kıpırdanma oldu. Karanlık basıp kervansarayın büyük demir kapısı kapanmadan yetişmek için develer adımlarını daha uzun attı, kervancıbaşının atı hızlandı. İpek, porselen, değerli taşlar ve uzakdoğunun gizemli güzelliğini yansıtan el işlerini taşıyan develer büyük avluya doluştu. Son yolcu da girdikten sonra demir kapı gürültüyle kapandı

AKHAN, Anadolu Selçuklu Dönemi'nde İpek Yolu güzergahındaki son hanlardan biri. Aylar süren yolculuktan sonra Akhan'a varan tacirler yalnız güvenli topraklarda olmanın mutluluğunu değil, olağanüstü bir doğa harikasına yakın olma, şifalı sularda yıkanıp dinlenme fırsatı da bulurdu. Handan 8 kilometre uzaklıktaki büyük ovanın kuzeyinde pamuk yığınlarını andıran tepe, yüzyıllar öncesinde olduğu gibi, bugün de güzellik ve sağlık kaynağı. Rotamız, dünya mirası Pamukkale.

PAMUKKALE'yi oluşturan şifalı sular, Ege bölgesi'nin en önemli sıcak maden suyu kaynakları olarak biliniyor. Antik Hierapolis Kenti kalıntılarının çevresinde, yaklaşık 400 metre yükseklikteki Pamukkale travertenlerini, doğu-batı doğrultusunda uzanan bir fay hattı boyunca çıkan bikarbonatlı acı maden suları oluşturuyor. Sülfat, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve karbondioksit de içeren şifalı suların sıcaklığı 33-35 derece. Eskiden Hierapolis Kenti'nin içinde bulunduğu anlaşılan suları sıcaklığının 19. yüzyıl başlarında 80 derece olduğu biliniyor. Mitolojiye göre de Hierapolis Kenti içinde kalker ve karbonik asit bakımından zengin çok sıcak bir kaynağın çıktığı mağara Hades'in (ölüm, yokluk alemi) girişi sayılıyor.

DOĞANIN İKİ MUCİZESİ

ACI ve sıcak maden sularının oluşturduğu beyaz kalker sekileri doğanın mucizelerinden biri. Pamukkale Köyü'nün 5 kilometre kuzey batısındaki Karahayıt Köyü'ndeki rengarenk travertenler de mucizelerden. Tanıtımı Pamukkale kadar yapılmayan yörede, karbonik asitli suların derinlerde erittiği minerallerin yüzeyde çökmesiyle beyazın yanısıra sarı, yeşil, çeşitli tonlarda kırmızı, hatta mor ve kahverengi travertenler oluşmuş. Kaplıca suyunun sıcaklığı burada 56 dereceye kadar çıkıyor.

Nasıl gidilir?

İZMİR-Denizli 258 kilometre. Pamukkale ise 24 kilometre. Denizli'ye otobüsle giderseniz, garajdan her 15 dakikada bir Pamukkale ve Karahayıt'a minibüs bulabilirsiniz.

Nerede kalınır?

KARAHAYIT'ta yüzün üzerinde pansiyon geceliği 3-6 milyon liradan sizi ağırlamaya hazır. 3 ve 4 yıldızlı 8 otelde de geceleyebilirsiniz. Turla giderseniz, geceleme ücretinin yarım pansiyon 15 mark olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!