Bilimsel gurur

Güncelleme Tarihi:

Bilimsel gurur
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

TERMODİNAMİK ve ısı transferi konusunda dünyanın sayılı otoriteleri arasında gösterilen Kuşadalı Makine Mühendisi Prof. Dr. Yunus Çengel, yazdığı üç ders kitabıyla Amerika Seçkin Yazarlar Ödülü'ne layık görüldü.

ABD Nevada Üniversitesi'nde 12 yıl çalışan ve Reno kentine mega ısıtma projesi hazırlayıp gündeme oturan Çengel, Türkiye'nin gururu oldu. Başarılı bilimadamı ödül haberini kesin dönüş yaptığı Kuşadası'nda aldı.

Türkiye’nin gururu

ABD'nin Nevada Üniversitesi'nde 12 yıldır çalışan ve 3 ay önce kesin dönüş yapan Kuşadalı Makine Mühendisi Prof. Dr. Yunus Çengel'in 1992'de yazdığı termodinamik ders kitabı birçok dile çevirilerek okutuldu.

ÇENGEL'in ‘‘Termodynamics: An Engineering Approach’’ isimli bu kitabı, aynı yıl ABD'deki mühendislik eğitim kuruluşu American Society for Engineering Education (ASEE) tarafından iki yılda bir verilen, Seçkin Yazar Ödülü'nü (Distinguished Author Award) kazandı.

ÇENGEL, ABD'de çalışmalarını sürdürdü. 1996'da Nevada Eyaleti'nin Reno Kenti'nde kurulacak jeotermal ısıtma-soğutma sistemini projelendirdi. Çengel, 1997 ve 1998 ve 2000'de yazdığı her biri 1000'er sayfalık üç ders kitabıyla da ASEE'nin ödülüne layık görüldü.

ABD'nin ünlü McGraw-Hill Book firması tarafından basılan kitaplarıyla, ASEE ödülünü ikinci kez kazanan ilk yazar olan Çengel, ödülünü yarın Missouri eyaleti St. Louis kentinde toplanacak ASEE'nin yıllık kongre özel programında alacak. Ufuk ARSLAN

Ülkem için çalışmaya hazırım

KUŞADASI Davutlar'da doğan 47 yaşındaki Yunus Çengel, İTÜ'den 1977'de makine mühendisi olarak mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını ABD'nin North Caroline State Üniversitesi'nde yapan Prof. Dr. Çengel, yıllarca ABD'de bilimsel araştırmalar yaptı. 50'yi aşkın bilimsel makalesi ve dört ders kitabı bulunan Çengel, dünyanın en büyük üniversitelerinde okutulan ‘‘Termodinamik’’ adlı kitabın da yazarı. Kitap, Japonca'dan İspanyolca'ya kadar pek çok dile çevrildi. Son olarak Nevada'da kurulacak jeotermal ısıtma -soğutma projesini hazırlayan Çengel, üç ay önce Türkiye'ye kesin dönüş yaptı. Davutlar'da ailesine ait şeftali bahçeleriyle ilgilenip dinlenen Çengel, artık Türkiye için çalışmak istediğini söyledi. Evli ve iki çocuk babası Çengel, ‘‘Türkiye'deki jeotermal enerji çalışmalarına destek vermek istiyorum. Özellikle İzmir, Denizli, Aydın ve Manisa'daki jeotermal enerji projelerine bilimsel yardımı esirgemeyeceğim. Ülkemi yurtdışında en iyi şekilde temsil etmekten gurur duyuyorum. Ödülü de ülkem adına alıyorum’’ dedi. Çengel, ödülünü almak için ABD'ye gitti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!