Bilgisayar atağı

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar atağı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Bilgisayar Sistemi 1 Mart 2000'den itibaren uydu hattıyla dünyaya bağlanacak

EGE Üniversitesi Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi, (BAUM) ‘yeni bilgisayar ağı’ projesini tamamladı. 1990'lı yılların başında kurulan, gelişen teknolojiler ve hızla artan kullanım nedeniyle yetersiz kalan kampüs bilgisiyar ağının uzunluğu yeni sistemle 30 kilometreden 600 kilometreye ulaştı.

OCAK 2000 tarihi itibarıyla tamamlanan, Mart ayında da uydu bağlantısına geçecek sisteme bağlı 4500 PC'nin kullanım hızı öncekine göre 400 kat arttı. Türkiye'de uluslararası bilgisayar ağına ilk bağlanan, diğer üniversitelere de bu konuda aracı olan BAUM'un Müdürü Prof. Dr. Aydın Öztürk, teknoloji atağını sürdüreceklerini söyledi.

PROF. Dr. Öztürk, İstanbul Üniversitesi'nin tüm öğrenci ve personel bilgi sistemleri ile bu üniversiteye bağlı hastanelerin bilgi sistemlerinin EÜ tarafından kurulduğunu, bugüne kadar 7 büyük hastanenin sağlık bilgi sistemini tamamladıklarını söyledi. Bu çalışmalarla EÜ'ye kaynak da yarattıklarını belirten Öztürk, ‘‘Bu konuda rakibimiz yok'' dedi. Uğur BİRYOL

Sistemin Mimarı:

Kendi uydu hattımız olacak

BİLGİSAYAR Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAUM)' nin Müdürü Prof. Dr. Aydın Öztürk, bugün gelinen aşamayı gururla anlattı. EÜ'nün Ulusal Akademik Bilgi Ağı'na bağlantı hızının 4 misli artacağını açıklayan Prof. Dr. Öztürk şunları söyledi:

‘‘Projedeki en önemli gelişme EÜ'nün kendi uydu hattını alması olacak. Yapılan sözleşme uyarınca 1 Mart'dan itibaren uydu hattıyla ABD'ye dolayısıyla oradanda tüm dünyaya açılmış olacağız. EÜ kendi kampus bilgisayar ağını Türkiye'nin en iyilerinden biri haline getirmekle kalmayıp aynı zamanda çevredeki meslek yüksekokullarının bilgisayar altyapılarını da oluşturuyor. Tüm bu bilgisayar altyapısı üzerinde öğrenci bilgi sistemleri, personel bilgi sistemleri ve sağlık bilgi sistemleri geliştirilerek, öğrenci ve öğretim elemanlarımızın kullanımına sunuldu.''

300 bin bilgisayar

BAUM, kampüs içindeki akademik personel ve öğrencilerin bilgisayar ihtiyacını kendi üretimiyle karşılarken, talep halinde dışarıya da satıyor. 10 yıl önce kendi ihtiyacı için ‘‘Uni-Pa'' markasıyla bilgisayar üretimine geçen BAUM bugüne kadar tam 300 bin adet bilgisayar üretti. Üniversite bünyesindeki Bilgisiyar Mühendisliği, Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü sayesinde EÜ önemli bir altyapı, bilgi birikimi ve yetişmiş personele kavuştu.

Tek işlemciden ağ sistemine uzanan yol

EÜ bilgisayar alt yapısı üç aşamadan geçti. İlk olarak, 1984'te bütün fakülteler ana bilgisayar sistemine bağlandı. O zamanlar tek işlemcili ana bilgisayar vardı. Bu bilgisayarın tek diski bir buzdolabı büyüklüğündeydi.

25 Kasım 1986'da uluslararası EARN (Europan Academik Resarch Network - Avrupa Akademik Araştırmalar Bağlantısı) ağına bağlandı. 1988'den itibaren dünya bilgisayar ağı ile bağlantı kuruldu. 1990'lı yıllara kadar Türkiye'deki bütün üniversitelerin bilgisayar ağları tek çıkış noktası olan Ege Üniversitesi'ne bağlıydı. Diğer üniversiteler EÜ'nün kurduğu sistemle dünyaya açılabiliyordu.

İKİNCİ olarak, 1993 yılında ana bilgisayar merkezinden yönetilen 100 mb/sn hızında FDDI teknolojisindeki kampus omurga sistemine geçildi. Böylece 30 km uzunluğunda kablodan oluşan bir ağ sistemine geçilmiş oldu. Üçüncü aşama ise Ocak 2000’de başladı.

Deprem tatbikatı

EGE Üniversitesi Merkez Kütüphanesi önünde, EÜ Rektörlüğü ve İtfaiye işbirliğiyle deprem sırasında ve sonrasında yapılacak kurtarma çalışmaları ile ilgili tatbikat düzenlendi. 20 dakika süren tatbikatta 30 kişilik itfaiye eriyle birlikte 50'nin üzerinde sağlık ve kurtarma görevlisi, ayrıca kütüphane görevlileri ve öğrenciler yer aldı.

ARAMA, kurtarma ve yangın söndürme operasyonlarını içeren tatbikat sona erdikten sonra çalışmaları koordine eden EÜ Sivil Savunma Uzmanı Zafer Canpolat ile Gruplar Amiri Latif Kırdı, ekiplerin ve özellikle öğrencilerin tatbikatta sergiledikleri bilinçli hareketleri ile göz doldurduklarını belirtti. Ebru KAMANLIOĞLU

Aileler öğrenci bekliyor

EGE Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) bünyesinde oluşturulan Gençlik Birimi, özellikle İzmir dışından gelen öğrencilerin uyum sorununa çözüm bulmak amacıyla ‘‘Danışmanlık Projesi'' geliştirdi. Proje kapsamında üniversite hayatına yeni başlayan ve birçok problemle karşılaşan gençlerin, onlara yol gösterecek gönüllü ailelerle buluşturulması hedefleniyor.

Maddi manevi destek

EKAM Gençlik Biriminin özellikle üniversite öğrencilerinin sorunlarına yönelik projeler üreterek çalışmalarını sürdürdüğünü belirten EKAM Başkanı Prof.Dr.Seval Sekin, zor durumda olan öğrencilere danışman ailelerin maddi ve manevi destek sağlanayağını vurguladı.

DANIŞMANA ihtiyaç duyan öğrencilerin seçiminin kayıt sırasında, danışman ailelerin seçiminin ise Ege Üniversitesi öğretim elemanları ile sivil toplum örgütü üyelerinin referans vereceği aileler arasından yapıldığını belirten Prof. Dr. Sekin, ‘‘Projemiz için şimdiden 80 aile başvurdu. Düzenleyeceğimiz sosyal faaliyetlerle başvuru yapan gençleri ve danışman aileleri biraraya getirerek kaynaşmalarını sağlayacağız’ dedi. Prof. Dr. Sekin sağlıklı bir toplum yapısının ancak sağlıklı düşünebilen ve paylaşmayı seven gençlerle kurulabileceğini belirtti. Şeyda GÜMÜŞ/ Özgür BİLGEOĞLU

İş garantili kurs

DOKUZ Eylül Üniversitesi Tekstil Hazır Giyim ve Boya Araştırma-Uygulama Merkezi, ‘Moda- Pazarlama ve Müşteri Temsilciliği Sertifika Eğitim Programı' açtı. Sanayi ile işbirliği yaptıklarını ifade eden merkez müdürü Prof. Dr. Mustafa Nazmi Ercan, öğrencilerin programı bitirdikten sonra iş bulma konusunda sıkıntı çekmeyeceklerini, İhracatçılar Birliğinin iş garantisi verdiğini söyledi. 20 makinelik komple bir konfeksiyon uygulama işletmesinde pratik eğitim alan öğrenciler, lisan ve bilgisayar derslerinin de verildiği, birer aylık sanayi stajı ve 460'ar saatlik teorik derslerden oluşan programa 9 ay devam ediyor.

TEKSTİL işletmelerinde müşteri temsilcisi olarak çalışmak isteyen öğrenciler, izlenilen eğitim yöntemini başarılı bulduklarını söylüyor. Süleyman SAAT

Alkışlanan bağış

SU sayacı ve armatürleri üreten Baylan firması, Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü'ne 8 milyar lira değerinde test cihazı bağışladı. Makina Mühendisliği Bölümü'nün, bağış nedeniyle, firmanın ürettiği cihazların ölçüm, deney ve kontrollerini iki yıl boyunca sembolik ücretle yapacağı açıklandı.

MAKİNA Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sami Aksoy, ‘‘Çeşitli sektörlerdeki firmalarla yapılacak anlaşmalar sayesinde hem öğretim üyelerimiz hem de öğrencilerimiz çalışmalarını ilerletme ve kendilerini geliştirme şansına sahip oluyor'' dedi. Yetiş AKDEMİR

ETKİNLİKLER

‘‘Bowling Turnuvası''

Tarih: 3-13 Şubat 2000

EGS Park Bornova saat: 11.00-13.00

Tel: 0 232 343 70 80

Türk Halk Müziği Konseri

Şef, Ajlan Evyapan

Tarih: 4 Şubat 2000

DEÜ Devlet Konservatuarı

Sabancı Kültür Sarayı saat: 20.00

Panel: ’2000'li yıllarda yöneticilik ve liderlik''

Konuşmacı, Şener Muter

Tarih: 9 Şubat 2000

EBİLTEM Konferans Salonu saat: 12.30

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!