Güncelleme Tarihi:
Önümüzdeki sezonda 750 bin ton üretim beklenen pamukta hasat zamanı arz fazlasının ortaya çıkması ve dünya fiyatlarındaki düşüşün; fiyatları üreticinin zarar edeceği seviyelere taşıdığını kaydeden Kocagöz, “Bu nedenle zarar edilecek bir sezon yaşayan pamuk üreticisi eğer hızlı tedbirler alınamazsa pamuk üretiminden yine kaçacak” diye konuştu.
En ucuz Türk pamuğu
Sıkıntının nedenlerini de açıklayan Kocagöz, “Ne yazık ki Çin hükümetinin ithalatı kotaya bağlaması ile dünya stoklarının endişe verici rakamları dünya piyasasının düşmesine neden oldu. 20 milyon ton devreden stok sözkonusu. Bunun 10 milyon tonu Çin’in elinde. Çin elindeki stoğu dünyaya satmayacağı, kendi kullanacağı sürece korkutucu değil. O yüzden bize göre geçici bir düşüş yaşayan dünya fiyatları, Türk pamuk üretiminin hasat zamanında arz fazlası ile de birleşince ülke içinde oluşan fiyatlar geçici de olsa suni düşüşlere neden oluyor. İşte bu nedenle çok daha kaliteli olmasına karşın Türk pamuğu dünyadaki muadillerine göre daha düşük fiyatlardan değerlendiriliyor. Örnek olarak aynı kalitedeki pamuklar anlamında sanırım şu an dünyadaki en düşük fiyatlı pamuk” dedi.
Prim arttırılsın
Çözüm için önümüzdeki günlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na giderek problemleri ve çözüm yolunda önerileri ileteceklerini dile getiren Kocagöz, destekleme priminin de 55 kuruştan daha yukarı çekilmesini istedi. Kocagöz, “Maliyet 1.94 lira, üreticinin satış fiyatı 1.5 lira. Kimi yerlerde çiftçi zararına üretim yapıyor. Gönül ister ki prim 70 kuruş olsun” dedi
Sıfır gümrük
Türkiye’ye sıfır gümrükle pamuk girdiğini belirten Kocagöz, şöyle devam etti; “Geçen sezon 550 bin tonlarda olan üretim bu sezon 700- 750 bin tona yükseldi. Üretim, bu fiyatlarla gelecek yıl yine daralacak diye endişe ediyoruz. Geçen yıl 950 bin tona ulaşan ithalatta rekor kırdık. Bu yıl 650 bin tonlara düşürürüz diye bekliyorduk. Ama fiyat seviyesi ne yazık ki olumsuz yansıyacak.”