Güncelleme Tarihi:
Beton üreticileri, beton fiyatlarına 2016 yılı Ocak ayı itibariyle zam yaptıklarını duyururken; gerekçe olarak artan giderleri ve piyasa şartlarını gösterdi. Gelen zamlarla birlikte yapı inşaatlarında kullanılan 1 metre küp beton fiyatı KDV ve pompa bedeli dahil olmak üzere 123 TL’den 157 TL’ye çıktı. İnşaatçılar, aynı betonun fiyatının Konya ve diğer illerde KDV ve pompa bedeli dahil 97 TL olduğunu belirtti. Son zamlarla birlikte 1 metreküp betonun İzmir’de diğer illerden yaklaşık 60 TL daha pahalıya satın alınır hale geldiği dile getirildi.
"ZAM, İZMİR’E VURULMUŞ DARBE"
Konuyla ilgili 13 dernek adına açıklamada bulunan Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, zamların bir açıklaması ve haklı bir gerekçesi olmadığını savunarak geri çekilmesi çağrısında bulundu. İzmirlilerin betonu diğer illere oranla yılbaşından önce zaten yüzde 21 fazla fiyatla satın aldığını söyleyen Nasır, son zamlarla birlikte aradaki farkın yüzde 40’lara çıktığını belirtti. Nasır, "İzmir ekonomisi zaten sıkışmış ve durgun bir vaziyette. İnşaat sektörü arsa üretememekten kaynaklı tıkanmış durumda. Bu gelen zamla birlikte İzmir inşaat piyasası daha büyük bir darboğaza girecektir. Bu da zaten bir türlü gelişemeyen İzmir ekonomisini olumsuz yönde etkileyecektir. Türkiye’de işsizlik yüzde 13, İzmir’de yüzde 17, Konya’da yüzde 0 iken, bu zam sadece inşaat sektörüne değil, tüm İzmir’e vurulmuş büyük bir darbedir. Bir an önce bu haksız zammın geri çekilmesi gerekiyor" diye konuştu.
"ZAMLAR VATANDAŞA YANSIYACAK"
İzmirli müteahhitlerin ürettikleri evleri ellerinden çıkaramaz duruma geldiğini ifade eden Necip Nasır, "Birçok arkadaşımızın ürettiği ev elinde kalmış durumda. Bu da ekonominin zaten ne durumda olduğunun en iyi kanıtı. Ev almak istiyen İzmirliler keyfi zamlardan dolayı ev alamaz duruma düşürüldü. Son zamla birlikte ev fiyatları kaçınılmaz olarak daha da pahalanacaktır. Bu da hem müteahhitlere hem de İzmirli hemşerilerimize yansıyacak" dedi.
"KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"
Yapılan zamma gerekçe olarak giderlerin artışının ve piyasaların gösterildiğini söyleyen Nasır, gerekçelerin gerçekleri yansıtmadığını ve zammın keyfi bir uygulama olduğunu savundu. Nasır, "Konya’da betonun hammaddesi çok uzaklardan getirilmesine rağmen KDV ve pompa dahil 97 TL’ye satılıyorken; İzmir’de şehrin içeriden hammadde çıkarıp, bunu 60 TL daha fazla fiyata 157 TL’den satmanın hiçbir açıklaması bulunmamaktadır. Hem çimentonun tozunu yutacağız, hem doğamız katledilecek, hem de çimentoyu pahalıya satın alacağız. Bu kabul edilebilir değil" diye konuştu.
REKABET KURUMU’NA TAŞINACAK
Yapılan zam karşısında İzmirliler’in haklarını arayacaklarını aktaran Nasır şunları söyledi:
"Nakliye masrafları yükseldi desek, benzin fiyatları düşmüş durumda. Hammaddemiz yok desek, hammadde kentimizin içinde. Buradan 13 dernek başkanı olarak kamuoyunu konuyla ilgili bilgilendiriyor ve dayatılan bu zamları kabul etmeyeceğimizi vurguluyoruz. Konuyu, ilgili makamlara ve Rekabet Kurumu’na taşıyacağız. Müteahhitler olarak daha farklı eylemlere girerek, hem İzmirli müteahhitlerin hem de İzmirli hemşerilerimizin haklarını arayacağız."
AÇIKLAMAYA İMZA KOYANLAR
İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı İsmail Kahraman
Karşıyaka Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Zeki Yüksel
Bornova Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Hasan Ali Karaman
Konak Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Sinan Bezircilioğlu
Çiğli Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Adnan Baltalarlı
Bayraklı Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Musa Akgün
Seferhisar Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı İsmail Bazan
Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Alkan
Gaziemir Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Hikmet Kar
Buca Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Seyfullah Demir
Torbalı Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Özgün Ünver
Çeşme Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Murat Yıldır
Menderes Müteahhit ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Yılmaz