Beşok’un malları gitti

Güncelleme Tarihi:

Beşok’un malları gitti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÇAMDİBİ'nde kulüp işleten Erol Beşok, Organize Suçlar Polisi'nin 14 ay önce düzenlediği operasyonda 13 kişiyle yakalandı. Operasyonda 1 trilyon liraya yakın çek ve senet ele geçirildi. Beşok ve adamları, kumardan kazandıkları parayı aklamak için paravan şirket kurdukları, çek senet tahsilatı yapıp, hasımlarını silah tehdidiyle sindirdikleri, 14 sinemanın sahibi işadamı Yavuz Çamlıca'nın mallarını faizle verdiği para karşılığında aldıkları iddiasıyla İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılanıyordu.

Suçlamaları kabul etmedi

DURUŞMALARDA çete kurduğu iddialarını reddeden Beşok, kulüpçü olduğunu söyleyerek, ‘‘Ben babadan, dededen gördüğüm gibi, kumar oynatıp, kahvehane işleterek geçiniyorum. Kimseyi tehdit etmedim. Çamlıca'ya faizle para verdim. Bu parayı ödeyemeyince de şirketine ortak oldum’’ dedi. Diğer sanıklar da suçlamayı kabul etmedi.

İZMİR Devlet Güvenlik Mahkemesi'ndeki son duruşmada da tutuklu yargılanan Beşok suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme Heyeti, çıkar amaçlı suç örgütü kurduğu gerekçesiyle Erol Beşok'u ve yönetici durumundaki Çetin Erniş'i 3 yıl 4'er ay, üye oldukları gerekçesiyle Alp Çokan ve Cüneyt Taşçı'yı ise 2 yıl 2 ay 20 gün hapisle cezalandırdı. Beşok'un yattığı günler gözönüne alınarak tahliyesine karar verildi. Yine sanıklardan Ömür Atçı, Lütfi Yeşilsakız ve Arslan Çokan'a çıkar amaçlı suç örgütüne yardımcı oldukları gerekçesiyle 5'er ay hapis cezası verildi. Diğer sanıklar Sezai Uzyıldırım, Kemal Gürleyen, Selahattin Çalışkan, Kamil Sipahi, Muhammet Terzioğlu, Hüseyin Arslan ve Yaşar Duğan ise beraat etti.

BU ARADA Beşok ve diğer sanıklarla ilgili açılan ‘‘Gasp’’ davasının da İzmir 3'ncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuksuz devam ettiği belirtildi.

Yasaya göre ilk karar

MAHKEME Heyeti, organize suçlarla mücadele için 1999'da çıkarılan 4422 Sayılı Yasa'ya dayanarak sanıkların mal varlıklarına el koydu. Kararda Çamdibi'nde kendisine miras kalan 3 katlı kahvehane dışında Beşok'un kalan tüm taşınmaz malları ile suçtan yasadışı yollardan elde edilen mal, para ve diğer gelirlerin devlete verildiği vurgulandı. Yine sanıklardan Çetin Erniş, Alp Çokan ve Cüneyt Taşçı'nın üzerlerine tedbir konulmuş bulunan ve suçtan elde edildiği anlaşılan her türlü mala da el konulması kararlaştırıldı. Bu kararla sanıklara ait olan ve değeri trilyonlarca lirayı bulan dükkan, çiftlik, otomobil, arsa, şirket hisselerine elkonulmuş oldu. Sanık avukatları yargılamanın 4422 sayılı yasa kapsamına girmediğini, bu nedenle Yargıtay'a başvurup itiraz edeceklerini söyledi. Hukukçular Türkiye'de ilk kez 4422 Sayılı Yasaya göre karar verildiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!